V bitke pri Slavkove zvíťazili priaznivci LOKO TRANS-u

27. mája 2015

Pri Slavkove neďaleko Brna sa v roku 1805 stretli vojská troch cisárov. O tejto bitke idú legendy a napokon ju vyhral Napoleon. V lokotransáckej bitke, ktorá sa odohrala o vyše 200 rokov neskôr, na tamojšom golfovom poli krv netiekla a víťazov bolo niekoľko.

Víťazi 1O Tiborovi Cvikovi, šéfovi firmy LOKO TRANS Slovakia, s.r.o. Šurany, je známe, že nerozumie len železničnej výrobe, oprave a rekonštrukciám a preprave, ale aj golfu. Nie však ako pasívny divák Golf channelu, ale je to zručný golfista, o čom svedčí aj jeho nízky hendikep. Nečudo teda, že sa rád stretáva a zahrá si s priaznivcami firmy na tradičnom LOKO TRANS Slovakia Cup-e. Tohto roku padol výber jeho termínu opäť na koniec mája a za miesto bolo zvolené ihrisko v spomínanom Slavkove.

Vížazi 2Meteorológovia sa pomýlili

Ide o náročné, kopcovité a svojimi vysokými rafmi links pripomínajúce ihrisko. Sú však hráči, ktorí zvládnu hocijaký terén i prekážky. Tie sa tohto roku črtali aj v podobe dažďa a búrok. Hoci takto strašili meteorológovia, napokon sa pomýlili. Z 21. mája 2015 sa vykľul celkom pekný, hoci veterný a chladný deň.

A to treba ešte dodať, že hráčov nečakali len nástrahy golfového ihriska, prípadne poznámky niektorých škodoradostných spoluhráčov. Väčšina z nich mala totiž za sebou aj náročný spoločenský večer, kde sa nielen ochutnávali vínka od skvelého výrobcu Ing. Petra Malíka z obce Úľany nad Žitavou, ale hlavne predvádzali náročné tanečné kreácie na parkete. Rozcvička teda ako sa patrí.

VíťaziMedailisti v troch kategóriách

Golf je však golf a potrebuje plné sústredenie. To už na druhý deň platilo v plnej miere vo všetkých flajtoch, ktoré organizátori vytvorili z vyše 70 účastníkov.

A komu sa na slavkovskom golfovom poli darilo najlepšie? V kategórii HCP 37-54 zvíťazil Matej Klimo a za ním skončili Pavel Škarabela a Martin Muška. V kategórii 18,1-36 si prvenstvo odniesol Jaroslav Mikla, druhým bol Ondřej Kolář a na treťom mieste skončila Tatiana Jantoláková. V kategórii 0-18 bol najlepší Marián Gróf a len tesne za ním skončili Peter Slávik a Jaroslav Kanka.

A ešte treba dodať, že organizátori z LOKO TRANS-u Slovakia zvolili pre víťazov ceny stopercentne zodpovedajúce štatútu amatérskych hráčov. Išlo zväčša o praktických pomocníkov do domácnosti. Takže na LOKO TRANS Slovakia Cup budú ešte dlho spomínať.

Zopakujme si dejepis

Bitka pri Slavkove (po nemecky Austerlitz), alebo bitka troch cisárov, sa odohrala 2. decembra 1805 blízko Slavkova pri Brne. Stáli v nej proti sebe francúzsky cisár Napoleon Bonaparte a ruský cár Alexander I. spolu s rímsko-nemeckým cisárom Františkom I. Bitku vyhral Napoleon, ktorý ju až do konca svojho života považoval za svoje najväčšie víťazstvo. Toto víťazstvo viedlo k podpísaniu tzv. Bratislavského mieru a zrušeniu rímsko-nemeckej ríše. Historické fakty hovoria, že mierové dokumenty podpisovali ich aktéri v Primaciálnom paláci v Bratislave (vtedy Pressburgu). Na počesť tejto zmluvy je pomenovaná aj jedna z hviezdicových ulíc spájajúcich sa pod Víťazným oblúkom v Paríži. Ak tam budete, zastavte sa na kávu v tamojšej kaviarni nazvanej tiež Pressburg a opýtajte sa čašníka, či vie, prečo sa tak volá. Pravdepodobne – ako sa to stalo pri našej návšteve – nebude mať ani šajnu.

Foto: LOKO TRANS Slovakia

Autor: Jana Janků | 27. mája 2015