Ihrisko z vlastnou plážou – Balaton Imperial

18. septembra 2015

Dovolenky pri maďarskom „mori“ Balaton sú opäť „in“. Zo Slovenska je to len pár hodín, majú tam skvelú kuchyňu i víno, oboje za prijateľné ceny, na svoje si prídu aj golfisti. Na pôvabnej deviatke Imperial Balaton sa hráva od marca až do polovice novembra a v lete si môžete odskočiť aj na súkromnú pláž ihriska.

SAMSUNG CAMERA PICTURESMajiteľom ihriska Imperial nad juhozápadným brehom Balatonu, medzi mestečkami Hevíz a Badacsony, je úspešný rakúsky podnikateľ Helmut Kröpfel. Obchoduje s poľnohospodárskymi strojmi, odpadmi, v doprave, farmárči, zbiera staré traktory a má aj podiely v niektorých rakúskych golfových ihriskách. Keď vraj prvýkrát zastal na mieste Szépkilátás, v preklade Krásna vyhliadka, bol povedané jeho slovami očarený. Výhľadmi na jazero, jeho divoko porastenými brehmi, polostrovom  Szigliget s hradom v pozadí i domčekmi vo vinohradoch a záhradách na opačnej strane.

Kedysi tam býval grófsky poľovný revír, vrátane domčekov pre poľovníkov i služobníctvo. V susedstve neskôr hospodárilo miestne družstvo, ale to si po politických zmenách v roku 1989 rozparcelovali pôvodní vlastníci a bolo po kolektívnom gazdovaní.

Výhľady z ihriska na jazeroDeväť hotových, deväť na papieri

H. Kröpfel si tam predstavil krásny golfový rezort. Tá pravá chvíľa na kúpu Krásnej vyhliadky nastala, keď  časť rakúskej firmy predal. Ukázalo sa však, že v Maďarsku to až také jednoduché nie je. Rokovať musel so stovkami vlastníkov. To je dôsledok uhorského zákona o pôde (platil  aj v Hornom Uhorsku – teda na Slovensku), podľa ktorého dedičmi pozemkov boli všetky deti, kým napríklad podľa rakúskeho práva, historicky platiaceho aj v Čechách, dedil iba najstarší potomok, takže pozemky sa nedelili. H. Kröpfel bol napokon úspešný. Pozemok, ktorý dnes vlastní, má dostatočnú výmeru na pre 18 jamiek, klubový dom i domčeky pre golfistov. Jeho súčasťou je malá privátna pláž.

Trávnaté rafy sú súčasťou ihriskaČasť projektu je dnes realitou. Pred štyrmi rokmi otvorili na ihrisku Imperial prvých deväť jamiek. Výstavba však jednoduchá nebola, pretože Balaton a všetko okolo neho je kvôli unikátnej faune a flóre pod prísnym dohľadom ochrancov prírody. Preto dnes pri oboch päťparovkách nájdete biozónu, kam kvôli ochrane tamojších živočíchov nemožno vstúpiť, aj keby ste loptičku čo-ako videli.

Prevádzka Imperialu je dnes takpovediac rodinnou záležitosťou. Majiteľ poveril jeho manažovaním spriatelenú rakúsku rodinu Gschwendtnerovcov. Kým otec sa venuje svojej 600-hektárovej mäsovej farme, zvyšok rodiny golfovému ihrisku. Mama dokonca dozorovala jeho výstavbu a teraz má na starosti klubový dom a organizáciu života v ňom, dcéra Sonja má pod palcom obchod a marketing a syn je zase hlavným grínkíprom.

Hans Erhardt nešetrí pieskom - kópiaPríjemné dovolenkové ihrisko

Terajšiu deviatku (neskôr bude prečíslovaná) možno charakterizovať ako príjemné, rovinaté, nie veľmi dlhé dovolenkové ihrisko. Pochádza z dielne dizajnéra Hansa Georga Erhardta, ktorého prácu poznáme aj z Weltenu v Báči. Je obklopené trávnatými rafmi i rákosím. A bohato je aj bankrov.

SAMSUNG CAMERA PICTURESHosťami v čase našej návštevy boli okrem pár domácich golfistov najmä staršie páry z Nemecka, Rakúska, ale aj Švajčiarska či Lichtenštajnska. Tie zväčša využívajú v lete kúpanie v Balatone a cez rok širokú ponuku welness a spa v okolí. Veď napríklad len zhruba 20 km odtiaľ ležia svetoznáme kúpele Hívez, ale welness hotely nájdete aj priamo v Badacsony. Za návštevu stojí aj neďaleké historické mesto Kesthely, ktoré nazývajú hlavným mestom Balatonu.

Ihrisko je krásne udržiavané, gríny členité a rýchle. Vďaka susedstvu Balatonu nemali ani v tomto suchom roku núdzu o vodu na zavlažovanie (aj je lacnejšia), takže bolo v dobrej kondícii.  Poloha na kopčeku nad jazerom zase v časoch dažďov pomáha pri odvode vody, takže nebýva podmáčané. A k tomu oné spomínané výhľady na jazero, a to najmä v čase východu i západu slnka. Hrať sa tam dá golf, ktorý pohladí dušu, aj keď výsledky nie sú celkom ideálne.

Už dnes si možno zo šiesteho odpaliska pozrieť plochu pre druhú deviatku. Vyhĺbili tam aj dve jazierka, okolo ktorých sa budú točiť dráhy. Mal by pribudnúť aj nový klubový dom. Pripravujú tiež výstavbu 50 chatiek pre golfistov. Budú vo vidieckom štýle, aby to nepokazilo súčasný charakter miesta.

 SAMSUNG CAMERA PICTURESZ grínov do vody

Nespornou prednosťou Imperialu je pravdepodobnosť priaznivého počasia. Vďaka tomu je golfová sezóna pomerne dlhá. Začína sa v polovici marca a končí koncom novembra. Otvorené je aj v zime – ale len od piatku do nedele.

Ďalšie, na čo lákajú hostí, sú skvelé okolité reštaurácie a rodinné vinárstva. Keďže klub nemá vlastné ubytovanie, upriamili sa na spoluprácu s miestnymi hotelmi, s ktorými si vzájomne dávajú zľavy. Nejde o balíky služieb, ale zľavy podľa odohratých kôl. Tee timy sa vopred nebukujú, stačí prísť a hrať.

Poplatok za hru

9 jamiek 30 €

18 jamiek 42 €

Autíčko 28 € (18 jamiek)

V lete majú golfisti bonus navyše. Ihrisko má súkromnú pláž. Začiatok tohtoročného septembra bol ešte riadne horúci, a tak sme ju odskúšali. Nachádza sa len vari 200 metrov od terajšieho klubového domu. Iste sa zapáči najmä tým, ktorí majú radi pokojné prostredie, ale hlbokú vodu ani v tomto prípade nečakajte. Balaton je Balaton – s jeho plytkými zátokami a bahnistým dnom.

Sonja GschwendtnerV ústrety mladým

Sonja Gschwendtner, 25-ročná sympatická mladá žena, je ozajstná profesionálka. Nielenže vyštudovala marketing, ale vidno, že svojim milým prístupom si vie hostí okamžite získať. V Maďarsku žije od svojich piatich rokov a naučila sa aj po maďarsky. Hoci dodáva, že to bolo veľmi ťažké. O mieste, kde sa ich rodina usadila, hovorí však najmenej tak hrdo, ako keby sa tam narodila.

Za svoju najdôležitejšiu úlohu v súčasnosti považuje zvýšiť počet členov klubu z terajších 206 na 300. Až potom bude podľa výpočtov majiteľa rentabilné dokončiť osemnástku. Odhaduje to na tri-štyri roky. Nádejou je najmä práca s deťmi a mládežou. V súčasnosti majú v juniorskom bezplatnom programe 25 detí, bezplatne môžu chodiť na kurzy aj žiaci okolitých škôl a v propagácii im intenzívne pomáha aj lokálna televízia.

Nechýbajú kvetyAgónia maďarského golfu?

Situácia v golfe v Maďarsku je celkovo značne zložitá. Napriek vyše desiatim miliónov obyvateľov tam počet registrovaných členov v súčasnosti sotva prevyšuje 1 200 (na polovičnom Slovensku je to cca 7 800 členov). Hoci v posledných dvadsiatich rokoch rozostavali 24 golfových ihrísk, funguje len 13 (z tohto 8 osemnástok).

Maďarský golf oslavoval pred dvomi rokmi storočnicu (mimochodom rátajú ju od otvorenia 9-jamkového ihriska v Tatranskej Lomnici, ktoré už neexituje a pozemky sú zastavané hotelmi). Tamás Oltványi, člen Medzinárodnej asociácie golfových a cestovateľských novinárov IGTWA, hovorí, že sú očividné bremená ťažkej ekonomickej situácie krajiny a nazval to krutou agóniou maďarského golfu. Preto niektoré ihriská zatvorili, počet hráčov stagnuje a mladá generácia si nemôže dovoliť hrať golf. Sonja si však myslí, že je to aj dôsledok myslenia ľudí v krajine, kde 40 rokov patrilo všetkým všetko a naraz hrať môžu len niektorí. ,,Nemožno sa diviť, že golf je zaznávaný a potrvá ešte zrejme dlhý čas, než sa to zmení.“ dodáva

Maďari už boli svedkami zatvorenia napríklad 18-jamkového privátneho ihriska Pólus so 6-hviezdičkovým hotelom, ktoré postavil bohatý maďarský podnikateľ Péter Pólus. Už druhý rok svieti nápis Temporarily closed (Dočasne zatvorené) aj na web stránke ihriska Boya Eagels v Debrecíne. Hencse National má zase uvedené na web stránke“ v rekonštrukcii „, ale je známe, že ho zatvorili už pred tromi rokmi.

V susedstve nová osemnástka

SAMSUNG CAMERA PICTURESZ Maďarska ale prichádzajú aj dobré správy. V apríli tohto roku tam otvorili najskôr 9- jamkovú a v septembri kompletnú majstrovskú 18-tku Zala Springs. Malo by ísť o skutočnú špičku, veď dizajnérom nie je nikto iný ako slávny Robert Trent Jones, Jr. (www.golfandtravel.sk prinesie odtiaľ čoskoro reportáž).

Zala Springs leží len pár kilometrov od Imperialu a čoby kameňom dohodil do kúpeľov Hivéz. Spolu s Royal Balaton Golf & Yacht Club (všimli ste si ako si Maďari potrpia na honosné názvy?) len cca 50 km odtiaľ môžu vytvoriť super trojku, ktorá by do oblasti južného a západného Balatonu mohla pritiahnuť silnú skupinu golfových nomádov. Sonja verí v spoločnú spoluprácu najmä v prezentácii v zahraničí a teší sa aj na hojnejšiu návštevu slovenských golfistov.

SAMSUNG CAMERA PICTURESOd slovanského slova blato

Balaton je s rozlohou 591 km² najväčším jazerom v strednej Európe. Jeho maďarský názov je odvodený zo slovanského slova „blato“, teda močiar, rašelinisko, mokraď. Jeho latinský názov Lacus Pelso znamená plytké jazero. Najväčšiu hĺbku má 11 metrov. Plytká voda jazera sa na slnku ľahko zohreje, preto v lete môže dosahovať teplotu až 28-290 C. V zime väčšinou zamrzne, hrúbka ľadu dosahuje často až 20–30 cm.

Foto: Archív ihriska a Jana Janků

 

 

Autor: Jana Janků | 18. septembra 2015