Hitparáda golfových ihrísk Vyšehradskej štvorky

19. februára 2016

Hodnotiteľská web stránka Top 100 Golf Courses príležitostne ponúka aj rebríčky istých skupín. Takto sú tam v spoločnej recenzii zahrnuté aj krajiny Vyšehradskej štvorky – Maďarsko, Slovensko, Poľsko a Česká republika.

Recenziu napísal editor Jim McCann. Priznáva, že pri zostavovaní rebríčkov čerpal z viacerých zdrojov: V úvode píše: „Je škoda, že celosvetový hospodársky pokles v posledných rokoch mal taký drastický vplyv na rozvoj golfu v strednej Európe, pretože tento región sa teší reálnemu rastu v prvých rokoch nového tisícročia. Výstavba nových ihrísk sa síce spomalila, ale tie, ktoré nakoniec celú cestu z rysovacej dosky po prvé odpalisko prežili, majú prekvapivo vysokú kvalitu a zaslúžia si pozornosť.”
Na záver článku J. McCann dodáva: „Vždy uvítame pripomienky pri príprave aktualizácie národných rebríčkov. Takže neváhajte a dajte nám vedieť, čo si myslíte aj štyroch revidovaných národných hitparádach Vyšehradskej štvorky, či sme nevynechali ihrisko, ktoré tam v skutočnosti nemá chýbať, alebo je tam také, ktoré si to nezaslúži. Stačí na našej web stránke www.top100golfcourses.co.uk kliknúť na Respond this article. Chceme naozaj poznať vaše názory.“

Vyberáme niektoré úryvky recenzie.

Maďarsko

PanoniaV minulých rokoch sme predstavili pár maďarských ihrísk , ako napríklad Hensce National, pôvodne známy ako European Lakes či Greenfield v Büku s názvom Birdland. Dva návrhy od nemeckého architekta Hansa-Georg Erhardt z rakúskej bázy Golf and Land Dizajn sa umiestňujú na vrchole nášho maďarského rebríčka a k tomu pribudli Pannonia Golf & Country Club a Royal Balaton Golf & Yacht Club. Dopĺňa ich Old Lake v Tate.

Maďarská TOP 5
1. Pannonia (nové)
2. Royal Balaton (nové)
3. Hencse (pokles o 2 miesta)

4. Greenfield (pokles o 2 miesta)

5. Old Lake Tata (nové)

Podrobnosti http://www.top100golfcourses.co.uk/htmlsite/country.asp?id=39

Slovensko

Heritage_29jun2013_4Otvorenie ihrísk v golfovom rezorte Penati pri Senici v roku 2012 pozdvihli slovenský golf na úplne novú úroveň. Samozrejme, Nicklaus dizajn bol len začiatok. Ihrisko Legend sa dostalo do nášho rebríčka Top 100 európskych kontinentálnych ihrísk pre rok 2014 ako úplný slovenský nováčik a bolo jasné, že golf v strednej Európe si odteraz zaslúži uznanie širšej verejnosti. Len o dva roky pribudlo ďalšie ihrisko z Penati – Heritage. Obe sa dostali do stovky najlepších európskych ihrísk pre rok 2016. Päťku najlepších slovenských ihrísk dopĺňa nádherný lesný Gray Bear Tále, húževnatý Black River v Bernolákove a prvýkrát aj Skalica v blízkosti hraníc s ČR, ihrisko linksové od dizajnéra Hans-Georga Erhardta.
Slovenská TOP 5
1. Penati Heritage (nováčik)
2. Penati Legend (pokles o 1 miesto)
3. Gray Bear Tále (bezo zmeny)
4. Black River Bratislava – Bernolákovo (bezo zmeny)
5. Skalica (nové)

Podrobnosti http://www.top100golfcourses.co.uk/htmlsite/country.asp?id=56

Poľsko

ML.7V Poľsku sme prvýkrát zostavili rebríček TOP 10 v roku 2012 a toto je jeho druhá revízia. Je v nej málo zmien a našim číslom 1. zostáva naďalej Gary Playerom navrhnutý layout 18-jamkového ihriska Modray Las.

Poľská TOP 10
1. Modry Las (bezo zmeny)
2. Sand Valley (vzostup o 4 miesta)
3. Postołowo (vzostup o 1 miesto)
4. Rosa (pokles o 2 miesta)
5. First Warsaw (pokles o 2 miesta)
6. Krakow Valley (hore o 1)
7. Toya (pokles o 2)
8. Sierra (bezo zmeny)
9. Binowo Park (bezo zmeny)
10. Amber Baltic (bezo zmeny)
Podrobnosti  http://www.top100golfcourses.co.uk/htmlsite/country.asp?id=52

Česká republika

casa-serena 1Rebríček českých ihrísk zostavujeme od roku 2009 a predvlani sme zvýšili pokrytie na dvadsiatku. Ten najnovší sme revidovali za pomoci z viac ako tuctu domácich golfových novinárov, ktorých sme požiadali o ich názor, aby nás naviedli na tie najlepšie stopy po celej krajine. Sme si dosť istí, že náš český rebríček je teraz pomerne presný.

Jednotkou zostáva Casa Serena, ktorá bola v rokoch 2008 a 2011 aj zastávkou Európskej seniorskej túry. Ide o jedno z mála privátnych českých golfových rezortov. Je na škodu, že neumožňuje ani obmedzený prístup bežných golfistov, pretože mnohí by to určite ocenili. Veď nedávno Serenu jeden recenzent označil za „úžasné potešenie … vhodné pre lordov a kráľov.“
Ihrisko Albatross pri Prahe tiež hostilo prominentnú udalosť profesionálneho okruhu European Tour. Hoci na našej stránke nemá príliš dobré recenzie, postúpilo v rebríčku o jedno miesto, čo dokazuje, že znalosti miestnych nestranných pozorovateľov majú cenu zlata.
Zo štvrtého na tretie miesto postúpilo ihrisko Royal Mariánské Lázně. Z ďalších si uznanie za polepšenie si pozície zaslúži najmä Plzeň.

Česká TOP 20

  1. Casa Serena (bezo zmeny)
  2. Albatross (postup o 1 miesto)
  3. Royal Marianske Lázne (postup o 1)
  4. Karlove Vary (bezo zmeny)
  5. Karlštejn (hore o 1)
  6. Ypsilon (pokles o 4)
  7. Plzeň (hore o 10)
  8. Kaskáda – Brno (Drevená & Kamenná) (pokles o 3)
  9. Kunetická Hora (hore o 3)
  10. Ostravice (pokles o 1)
  11. Loreta (nové)
  12. Prosper Čeladná (Old course) (pokles o 4)
  13. Konopiště (Radecký) (pokles o 3)
  14. Cihelny (hore o 2)
  15. Monachus (Mních) (pokles o 4)
  16. Beroun (pokles o 1)
  17. Austerlitz (hore o 2)
  18. Kynžvart (pokles o 5)
  19. Poděbrady (pokles o 1)
  20. Park Golf Club Ostrava (nové)

Podrobnosti http://www.top100golfcourses.co.uk/htmlsite/country.asp?id=30

Skrátené.

Foto: jednotlivé rezorty

 

 

Autor: Jana Janků | 19. februára 2016