FootGolf sa udomácnil aj na slovenských golfových ihriskách

19. júna 2016

Prvé boli vlani Malacky, k ním postupne pribudlo Bernolákovo, Skalica, Šurany, Prievaly, Čierna Voda i Tomášov. To sú miesta, kde sa hrá aj footgolf – teda nožný golf.

Slovenský tímFootGolf je presne taký, ako znie – keď futbal a golf splynú do jedného. Výsledok sa počíta ako pri golfe, teda každá rana, avšak hráči nepoužívajú palice ale nohy. Najnižší počet kopov určuje víťaza.

História footgolfu – hry s veľkou loptou, ktorú treba dostať do veľkých jamiek s priemerom 53 cm (deviatich alebo osemnástich), má nejasné pozadie. Súčasne ju vymysleli vo viacerých krajinách. Oficiálne sa však ako plnohodnotný šport zrodil v Holandsku. Tam spracovali aj prvé pravidlá.  A footgolf má už dokonca aj Svetový pohár. Prvý bol v júni 2012 v Budapešti na ihrisku Kisoroszi Golf Course a jeho víťazom sa stal Maďar Béla Lengyel.

Footgolf sa hrá rovnako ako golf – maximálne v 4-členných flajtoch. Na ihrisku platia podobné pravidlá i etika ako pri golfe. Týka sa to aj oblečenia – tričko má mať golier, zakázané sú texasky, šortky, plavky či futbalové trenírky, obuv musí byť bez štupľov – môžu to byť turffy alebo tenisky a nie kopačky.

Lopta v jamkePomohla mu kríza

Footgolfu sa darí čoraz viac. Pomohla mu aj celosvetová ekonomická kríza, ktorá postihla aj golfové rezorty. Tento nový šport si už odskúšali aj viaceré svetového futbalové hviezdy ako Frank de Boer, Ruud Gullit, Roy Makaay, Jose Luis Chilavert, Juan Sebastian Veron, Jean-Pierre Papin či Christian Karembeu.

Slováci sa s footgolfom zoznámili práve na World Cup-e v Budapešti a ešte ten rok založili Slovenskú footgolfovú asociáciu (SFGA). Tá hľadala vhodné miesto pre prvé footgolfové ihrisko na Slovensku. V ústrety im vyšli v golfovom rezorte White Eurovalley v Malackách, kde sa vlani rozhodli pre tento projekt poskytnúť 9-jamkové ihrisko Public. Na ňom v spolupráci s SFGA vzniklo prvé slovenské 18-jamkové footgolfové ihrisko. Tohto roku sa k ním pridali v Skalici, Šuranoch a ďalší.

V Skalici chcú pritiahnuť verejnosť

Jedno z footgolfových ihrísk, kde vidíte veľké jamky, je aj v Skalici. Rozkladá sa na horných deviatich dráhach golfového ihriska (10-18), kde je umiestnených 18 footgolfových jamiek. Otvorili ho začiatkom sezóny 2015 na základe oslovenia footgolfovou asociáciou.  „Hlavnou myšlienkou bolo priblížiť nás verejnosti a odbúrať povestný strach širokej verejnosti z návštev golfového ihriska,“ hovorí Peter Kadlíček, výkonný riaditeľ Grafobal Group Golf Resort. „Počas vyše ročnej prevádzky ihriska bolo v Skalici zopár turnajov a firemných akcií s celkom početnou návštevnosťou. Výhodou footgolfu je, že vieme naplniť víkendové dni v období údržby ihriska, nakoľko vstup hráčov a hranie z grínov sú zakázané (niečo ako v golfe biozóna),“ dodáva.

Ide o výsledokNiektorí golfisti však footgolfistov na ihrisku nevidia radi. Majú pocit, že trávnaté povrchy ničia. „S tým sme sa nestretli, nakoľko po týchto hráčoch na rozdiel od golfistov neostávajú žiadne pitchmarky ani divoty. Bunkre si musia ako golfisti po sebe uhrabať, z grínov hrať je zakázané. Všetko je to o informovanosti a správaní sa daného hráča, ale s nedodržiavaním pravidiel sa tak isto stretneme aj na golfe. Čo sa týka našich členov, tak zatiaľ ich footgolf zaujíma a pozerajú sa naň z terasy. Berú to skôr ako zábavu než šport, čo bolo vidieť aj na rôznych našich klubových akciách, kde sme hrali práve golf na footgolfové jamky,“ objasňuje P. Kadlíček.

Zaujal najmä bývalých futbalistov

Začiatkom mája si čoraz populárnejší footgolf odskúšalo približne 40 hráčov aj na ihrisku Airport Golf Clubu neďaleko Šurian. Prvého promo turnaja sa zúčastnili aj výborní hráči z Maďarska na čele s prezidentom Maďarskej footgolfovej asociácie a viceprezidentom Medzinárodnej federácie footgolfu Gáborom Gelencsérom. Prišli aj  hráči zo Senca, Bratislavy – Petržalka či Trnavy a nechýbalo domáce mužstvo zo Šurian na čele s predsedom i viceprezidentom tamojšieho klubu Dušanom Rampašekom a Marošom Očadlíkom. Ozdobou turnaja bol aj Hole in One, ktorý padol na jamke č. 5 po vynikajúcom kope maďarského hráča Gábora Vargu.

Nechýbal ani ambasádor footgolfu na Slovensku a bronzový medailista z MS vo futbale  v Argentíne Ján Kozák ml. Ten síce kvôli zraneniu hrať nemohol, ale prišiel hráčov podporiť aspoň svojou prítomnosťou. „Keď človek skončí s futbalom, ešte hľadá niečo, čo by ho tak zaujímalo a možno som našiel šport, ktorému sa budem môcť venovať aj profesionálne,“ hovorí.

Predpoklady k dobrým kopom teda majú najmä futbalisti, no footgolfistom sa môže stať prakticky ktokoľvek.

Nerozbíjame okná

Prezident SFGA TomášHovoríme s prezidentom Slovenskej footgolfovej asociácie Tomášom Dittingerom (na obrázku vľavo), inak v civilnom živote programátorom. 

  • Footgolf sa hrá najmä na golfových ihriskách. Ako ste začínali na Slovensku?

Oslovili sme viaceré, ale prekvapujúco prvé ,,áno“ sme počuli v Malackách. Zahral si s nami dokonca majiteľ rezortu Jaroslav Kachlík, ktorý tam dokonca dal hole in one. Postupne sa ozývajú aj ďalšie ihriská.

  • Ako sa na vás dívajú golfisti?

Na vysvetlenie poviem len toto: my máme len dve nohy, kým golfisti až 14 palíc. A tým, že hráme zvyčajne na golfových ihriskách, nerozbíjame okná (dodáva s úsmevom).

  • Koľko footgolfistov je na Slovensku?

Je nás zhruba 200, z toho 70 hrá súťažne.

  • Ako ste sa vy osobne dostali k tomu to športu?

Predtým som sa venoval plážovému futbalu, potom som v Janove  uvidel footgolf a učaroval mi. Vyskúšal som si ho najskôr v Maďarsku. Tam sme sa dvakrát zúčastnili aj European Trophy Tour.

  • Existuje teda reprezentačné mužstvo?

To zatiaľ nie. Kto chce, ide. Na vlastné náklady.

  • Čo stojí samotná hra?

Väčšina ihrísk nám účtuje poplatok 20 € za 18 jamiek.

  • Máte aj slovenskú súťaž?

Áno. Ide o túru 14 turnajov. Zaradili sme do nej aj sedem českých turnajov, kde s footgolfom ešte len začínajú.

  • Iste zažívate aj raritné situácie…

Tých býva veľa, napríklad keď lopta padne do jazierka. Na rozdiel od golfovej ju musíme vyloviť, a tak sa nastávajú úsmevné situácie, kedy vidíte majstra sveta Cristiana Otera v nafukovacom člne, ako sa snaží zachrániť svoju 200 eurovú loptu :). Prípadne si hráči osvoja niektorý z plaveckých štýlov.

Foto: Archív Slovenskej footgolfovej asociácie

 

 

 

Prvé boli vlani Malacky, k ním postupne pribudlo Bernolákovo, Skalica, Šurany, Prievaly, Čierna Voda i Tomášov. To sú miesta, kde sa hrá aj footgolf – teda nožný golf.

Autor: Jana Janků | 19. júna 2016