Golf u oligarchov bez oligarchov

23. augusta 2016

Lenin so Stalinom sa zrejme musia obracať v truhle. Taký luxus, s akým sa stretnete v ruských golfových rezortoch, len tak bežne nevidíte. Z každého stebla trávy tu trčí rubeľ, poznamenal výstižne môj švajčiarsky kolega.

Golf v Rusku stále nie je a zrejme ešte dlho nebude ľudovou či rodinnou zábavou. Nie je to len tým, že komunistom sa podarilo pracujúcim túto údajne kapitalistickú hru nehodnú budovania svetlých zajtrajškov poriadne znechutiť. Veď počas Sovietskeho zväzu pri neexistencii ihrísk a obmedzenom cestovaní ľudí do sveta nebol ani dôvod na golf myslieť.

Za cára i Brežneva

Ruská golfistka podnikateľka Svetlana

Ruská golfistka podnikateľka Svetlana chodí rada aj na Slovensko.

Pritom ruská golfová história je celkom pestrá. Veď prvé 9-jamkové golfové ihrisko postavili koncom 19. storočia v Murine neďaleko Peterburgu. Vznik prvého golfového klubu sa datuje do roku 1891, keď v Rusku ešte panoval pevnou rukou cár. Jeho ferveje sa však netiahli po šírej ruskej stepi, ani pomedzi brezové a sosnové lesíky kdesi pod Moskvou či pri Petrohrade. Golfový klub Cannes-Mandelieu sa zrodil na juhu Európy, na francúzskom Azúrovom pobreží a postaral sa o to veľkoknieža Michail, vnuk cára Nikolaja I.

Ale ani taký Leonid Brežnev, vládca mocného Sovietskeho zväzu v čase tvrdého komunizmu, nemal stále na mysli iba to, ako si udržať na uzde svoje sovietske satelity vrátane Československa. Aj k nemu sa doniesla zvesť o golfe, ba začal sa ním dokonca zaberať. Pravdaže, nie s drajverom či patrom v ruke. Jeho i Leninov dobrý priateľ, americký veľkopriemyselník s rusko-židovskými koreňmi a syn zakladateľa Komunistickej strany USA, Armand Hammer, mu totiž na otázku, čo môže do Moskvy pritiahnuť západných biznismenov, odpovedal: „Limuzíny a golfové ihriská.“ L. Brežneva presvedčil a tak mohol v roku 1974 priviesť do Moskvy slávneho Roberta Trenta Jonesa aj so synom, aby si pozreli vhodné lokality.

Ruská príroda je ako na golf stvorená, len sezóna je krátka.

Ruská príroda je ako na golf stvorená, len sezóna je krátka.

Potom ale realizácia ihriska stále viazla. Kontrakt s ministerstvom zahraničia sa podarilo dohodnúť až o dvanásť rokov neskôr a podpísal ho už Jones junior. Konkrétne išlo o ihrisko Nachabino na sever od Moskvy, na mieste, kde už predtým stáli v dobre stráženom lesíku dače určené na oddych členov diplomatického zboru a komunistickej smotánky.

Hlavnú zásluhou na realizácii ihriska mal vtedajší šéf ruských diplomatických služieb Ivan Ivanovič Sergejev, vďaka čomu ho dnes nazývajú „otcom ruského golfu“. Mimochodom, často ho uvádzajú aj ako autora dizajnu Nachabina, hoci oficiálne materiály hovoria o R. T. Jonesovi jn. Nuž, marketing je marketing. Američan má predsa len slávnejšie meno.

Kam uložiť ruble?

A tak prvými golfistami boli tesne pred rozpadom sovietskeho kolosu najmä zahraniční diplomati a manažéri najväčších zahraničných korporácií. Ešte predtým sa však o oživenie chudobnej moskovskej golfovej scény postaral koncom 80. rokov ďalší slávny človek –  legendárny švédsky hokejista Švéd Sven Johanson, známy pod prezývkou Tumba.  Jeho golfovým projektom, vrátane dizajnu, bolo ihrisko Moscow City Golf Club v samotnom srdci mesta – v štvrti, kde sa nachádzajú Moskovské filmové ateliéry, ale najmä množstvo ambasád. Nečudo, že je to miesto stretávania rôznych celebrít a aj prvými odpalmi tam v roku 1988 poverili také svetové hviezdy, ako je 20futbalista Péle, predstaviteľ Jamesa Bonda Sean Conery či hokejista Alexej Ragulin. O tejto malej deviatke platí: malá ale milá. Hrať tam v obklopení impozantných nových mrakodrapov je doslova fascinujúce.

Potom sa „sajúz nerušimij“ 90. rokoch rozsypal a jeho bývalé krajiny vrátane hlavného nástupcu – Ruska, zachvátila divoká privatizácia. Tá vyniesla na nebesia bohatú vrstvu novozbohatlíkov, ktorých miestni viac-menej s úctou nazývajú oligarchovia (so silne mäkčeným „lˇ). Tí zobrali do rúk aj ruskú golfovú pochodeň.

Dnes sa dá hrať v Rusku na 33 ihriskách, z toho desať je 18-jamkových a mená ich majiteľov, ako Oleg Deripaska, Roman Abramovič, Vladimír Potanin, Igor Babajev, Sergej Kriučkov či Aras Agalarov, znejú momentálne hrdo. Kým nerozhnevajú Putina. Do golfu najviac investovali práve v časoch, keď svetom zatriasla finančná kríza. Zrejme to považovali za dobré miesto kam upratať „ťažko“ nadobudnuté, hodnotu strácajúce ruble. Predvádzať sa popri luxusných autách a jachtách aj luxusným golfovým ihriskom zrejme nie je na zahodenie. Veď do pompézneho klubového domu možno pozvať priateľov na kvalitnú vodočku či igristoe s kopou kaviáru. Navyše ich výstredné manželky a milenky tam môžu predvádzať svoje nekresťansky drahé značkové šaty či kabelky. Alebo, čo ak sa golf náhodou zapáči ich deťom, ako napríklad synovi A. Agalarova.

1Boom sa nekonal

A tak sa na prelome tisícročí chvíľu zdalo, že Rusko zažije golfový boom. Podľa vtedajšieho prezidenta Ruskej golfovej asociácie Konstantina Koževnikova tam malo za 15 rokov vyrásť 500 ihrísk! Ba zúčastniť sa tohtoročných Letných olympijských hier sa vtedy chystal aj bývalý ruský tenista Jevgenij Kafelnikov.

Realita je však celkom iná. Napriek rastúcemu počtu ihrísk zostáva golf v Rusku iba športom pre vybraných. Medzi pospolitým ľudom pretrváva z čias komunizmu povesť buržoáznej zábavky. Veď bežný človek, obracajúci vo vrecku každý rubeľ, si môže ťažko dovoliť členské v klube vo výške 400 000 až 700 000 rubľov! (5 500 až 10 000 €) plus ročný poplatok okolo dvoch tisícok eur, prípadne zaplatiť za kolo hry 120 € ba aj 230 €. A tak kluby zvyčajne fungujú systémom pre nás, naše deti a priateľov.

Ak sa dnes dostanete na tieto ihriská, čo nie je vždy jednoduché, budete si môcť povedať, že ste hrali golf u oligarchov, ale bez oligarchov. Väčšina z nich totiž golf nehrá. Taký O. Deripaska majiteľ ihriska Celejevo, dokonca vyhlasuje, že ho neznáša. Výnimkou z tých známejších je vari iba R. Abramovič.

Takže hoci je Rusko krajinou prevelikou, čo do rozlohy najväčšou na svete a golfové ihrisko by tam mohlo byť za každou dedinou, lebo zle platení sedliaci (dnes farmeri) sa o pôdu príliš nebijú, golf je tam stále len v plienkach. Jeden z faktorov, ktorý hrá proti nemu, je aj počasie. Kvôli tuhým zimám sa dá hrať tak od mája do októbra. A tak v tejto krajine s vyše 140 miliónmi obyvateľov majú oficiálne registrovaných len necelých 3 000 hráčov. Aj na otvárací turnaj sezóny na ihrisku Agalarov prišlo okrem dvanástich členov našej touroperátorsko-novinárskej skupiny sotva 30 miestnych hráčov.

Celkovo sme mali možnosť zahrať si tri moskovské a jedno petrohradské ihrisko a svorne sme na záver skonštatovali, že patria k tomu najlepšiemu na svete. Súčasne sme sa ale presvedčili, že hrať golf v Moskve nie je jednoduché. Hoci má toto 14 miliónové mesto vybudované kvalitné mnohoprúdové diaľnice i obchvat, dopravná situácia je tam zúfalá. Dostať sa autom do Podmoskovska na ihriská trvá v zápchach niekedy aj tri hodiny.

Celejevo – golf, lyže, kone

Signature hole v Selejeve hráte cez údolie dole kopcom a potom na ostrov.

Signature hole v Selejeve hráte cez údolie dole kopcom a potom na ostrov.

Ako prvé sme si zahrali ihrisko Celejevo asi 45 km od Moskvy. Ide o privátny golfovo-polo-lyžiarsky klub patriaci „hliníkovému kráľovi“,  jednému z najbohatších Rusov, Olegovi Deripaskovi. Je známy aj tým, že za manželku si zobral vnučku Borisa Jeľcina a má mimoriadne blízko k súčasnému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

Toto miesto vás uchváti hneď ako prekročíte jeho dobre strážené brány. Nudiť sa tam zrejme nedá v nijakom ročnom období. V zime sa tam dá lyžovať, hoci je to vlastne len taký asi 200 m vysoký kopček so štyrmi krátkymi zjazdovkami, ale

V Celejeve sa hrá aj konské pólo.

V Celejeve sa hrá aj konské pólo.

vybavený modernou lanovkou. Súčasťou je konský polo klub, ktorý je napojený na slávnu Rodziankovskú rodinu chovateľov a šľachtiteľov koní. A hostia majú v ponuke ešte aj inú disciplínu hodnú ruských novozbohatlíkov: golf na „vertoletoch“, teda hranie golfu z helikoptéry. Hráva sa v zime – na snehu. Helikoptéra pristane na ihrisku a hráč z otvorených dverí triafa loptu obrovským gumovým kladivom. V areáli nechýba malý, útulný hotel a niekoľko opäť luxusne vybavených dač.

Aj na golfovom ihrisku vidno, že sa tam na ničom nešetrilo. Dizajnom poverili slávneho Jacka Nicklausa a čoskoro po otvorení sa dostalo medzi päťku najlepších ihrísk Európy. Sám J. Nicklaus tvrdí, že je to jedno z najvydarenejších diel jeho kariéry. Mimochodom, je autorom aj ďalšieho ruského ihriska Skolkovo, ktoré patrí ďalšiemu oligarchovi Romanovi Abramovičovi.

Nový klubový dom v Celejeve čaká na dokončenie.

Nový klubový dom v Celejeve čaká na dokončenie.

Osemnásť jamiek sa rozkladá v malebnej zalesnenej oblasti a sú krásne zasadené do tamojšej prírody. Je to technické, náročné ihrisko. Zabrať dá najmä druhá deviatka. Niektoré jamky – takou je napríklad ostrovná č. 7, označovaná za „signature hole“, ktorá sa hrá najskôr po prudko sa zvažujúcom údolí naslepo – sú naozaj lahôdkou. Ihrisko je dlhé a bez autíčka sa vyštveráte do klubu na kopci z posledných síl.

Klubový dom v koloniálnom štýle, celý v bielej farbe, tiež uchváti luxusom. Majiteľovi to však nestačilo a neďaleko začal stavať niekoľkonásobne väčší klub vo veľkolepom ruskom štýle. Z diaľky vyzerá ako Biely dom. Z neznámych dôvodov však toto rozostavané monštrum už niekoľko rokov chátra a hyzdí tento krásny areál.

Do klubu sa dá dostať iba na pozvanie člena. Tých je ale v súčasnosti len necelých sto. Nečudo, veď ročný poplatok stojí 400 000 rubľov (podľa súčasného kurzu vyše 5 500 €). Ak sa vám tam podarí dostať  so skupinou, za  fee zaplatíte v týždni 12 000 RUB (cca 170 €) a cez víkend 16 000 RUB (cca 220 €). Skrátka, golf pre vyvolených. Vidno to aj na parkovisku, kde stoja tie najdrahšie autá aké si možno predstaviť a postávajú tu nudiaci sa šoféri a ochrankári.

Agalarov ako v záhrade

V Agalarove majú sedem fontán

V Agalarove majú sedem fontán

Vyše 330-hektárový areál Agalarov Estate asi 22 km od Moskvy v Nivorižskej oblasti dostal meno podľa svojho super bohatého majiteľa, Azerbajdžanca Arasa Agalarova podnikajúceho v developerstve, ktorý okrem iného vystaval po meste

Luxusný klubový dom v Agalarove

Luxusný klubový dom v Agalarove

niekoľko obrovských nákupných centier Krokus. S golfom iba začína aj spolu so synom a rozhodol sa vybudovať okázalý areál, ktorý pripomína obrovskú záhradu či arborétum.

Je to vlastne prísne strážené mestečko. Rezidenčná časť pozostáva z rozľahlých luxusných víl obklopených krásnymi záhradami, ba nechýba ani kostolík, pláž, marina pre elektricky poháňané člny, otvorené i kryté športoviská, hotel v anglickom štýle…

Parkové golfové ihrisko navrhol americký architekt Cal Olson a je bohaté na vodné prvky. Vodný systém tvorí totiž 14 jazier. Okrem krásnej stromovej a kríkovej výstavby vás najmä na prvej deviatke uchvátia aj drobné prvky, vrátane siedmich fontán, štyroch umelých vodopádov, či potôčiky pretekajúce fervejami. Druhá deviatka je prírodnejšia a celé ihrisko nesie známky linksu. O jeho kvalitu sa stará známa firma Golf Troon.

 Najstaršie Nachabino

Romantické zákutia Nachabina.

Romantické zákutia Nachabina.

Na záver nás pri návšteve Moskvy čakalo najstaršie ihrisko, spomínaný Moskow country club, ktoré je súčasťou oddychového diplomatického areálu v lese na sever od Moskvy.

Ani tam nechýbajú športoviská, jazero s plážou a jachtárskym klubom.

Ihrisko je krásne udržiavané a niet tam vari nudnej jamky. Časť dráh sa tiahne popri jazierkach a trojparovky treba hrať cez vodu. Niekoľko rokov sa tam hral aj Russian Open, ktorý neskôr povýšili na okruh European Tour. Od roku 2014 sa však nenašiel sponzor a bol koniec. Mimochodom, ihrisko európskym profesionálom nedokázalo príliš vzdorovať. Víťazi z rokov 2006 – 2008 Alejandro Caňizares, Per-Ulrik Johansson a Mikael Lundberg hrali lepšie ako dvadsať rán pod par.

Moskow Country Club Nachabino, Moskva

Počet jamiek: 18

Par 72

Dĺžka: 6 542 m

Tel: +7 (495) 626-59-10

www.moscowcountryclub.ru

golfreception@mcc.co.ru

Selejevo GC Moskva

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka: 6 849 m

Tel.:  +7 (495) 980 63 01
www.tseleevo.ru

Agalarov Golf & Country Club, Moskva

[caption id="attachment_6316" align="alignright" width="300"]V Nachabine treba hrať cez množstvo potokov V Nachabine treba hrať cez množstvo potokov[/caption]

Počet jamiek: 18

Par 71

Dĺžka: 6 512 m

Tel.: +7 (495) 983 06 03

www.agalarovestate.com

Foto: Jana Janků a golfové ihriská

Článok bol uverejnený aj v českom časopise Golf 8/2016

 

Autor: Jana Janků | 23. augusta 2016