Golfový rezort Zala Springs postavil latku poriadne vysoko

02. októbra 2016

Len pár kilometrov od svetoznámych maďarských kúpeľov Héviz leží golfový rezort, ktorý sa už na prvý pohľad každému vryje do pamäti. Osemnástku Zala Spings otvárali len vlani v septembri, ale už teraz je zasypaná množstvom pozitívnych ohlasov.

Letná krajina okolo Zala Springs.

Letná krajina okolo Zala Springs.

Čo si budeme hovoriť: všetko sa ľahšie buduje, keď je za vami poriadne tučné bankové konto. Sedemdesiatnik Gábor Széles s tým evidentne problém nemá. Veď ekonomický časopis Forbes ho pravidelne zaraďuje na medzi  najbohatších  Maďarov.

Pohľad z vtáčej perspektívy.

Pohľad z vtáčej perspektívy

Dedičstvo grófa Battyányiho

Pre tromi rokmi sa Gábor Széles rozhodol vstúpiť aj do cestovného ruchu. Kúpil už rozostavaný rezidenčno-golfový areál v údolí riečky Zala, v dedinke Zalacsány obklopenom vinohradmi. Kedysi tam mal svoje poľovné revíry s kaštieľom i kúriou gróf Batthyány. Objekty v projekte pôvodného írskeho developera Martina  Fitzpatricka boli v tradičnejšom duchu, ale nový majiteľ sa rozhodol pre moderný štýl. Presklenený klubový klubovy-dom-v-nocidom pripomína napríklad klub v Penati. G. Széles si ako správny podnikateľ dobre zmapoval, že kupuje majetok v mimoriadne atraktívnom regióne. Veď do kúpeľov Héviz s unikátnym termálnym liečivým 4,4-hektárovým jazerom je to len na skok (9 km), aj k Balatónu len nejaká polhodinka autom. Keďže do svojho majetkového portfólia zaradil aj neďaleké medzinárodné letisko Balaton, spevnil tým základy úspešného turistického projektu.

Sprievodcu nám robil PRO tréner Zsolt Budai.

Sprievodcu nám robil PRO tréner Zsolt Budai.

Nemecká nostalgia

A dá sa povedať, že to platí už teraz. Kaštieľ Battyányi a kúria v susedstve spolu s welness naplno slúžia hosťom. V dobrej kondícii je rok po otvorení aj golfové ihrisko. Zoznámil nás s ním tamojší sympatický PRO tréner Zsolt Budai. Klubový dom s kvalitnou reštauráciou mu vytvárajú príjemné zázemie. Okolo fervejí už vyrastajú prvé apartmánové domy a objavili sa už aj prví kupci. Sú to napríklad Nemci z bývalého NDR, ktorí majú k Balatonu nostalgický vzťah. Veď v čase komunizmu to bola jedna z mála destinácií, kde im režim povoľoval dovolenkovať.

Prenájom apartmánov bude manažovať samotné ihrisko. Získa tým ubytovacie kapacity a majitelia apartmánov zase na základe dohody stabilný príjem.

Neskôr by mal pribudnúť aj hotel a projekt ráta aj s výstavbou súkromných víkendových i rezidenčných domov. Pozemok má takmer 180 hektárov, takže je predpoklad, že susedia v tomto golfovom mestečku si nebudú nazerať do okien.

Nielen pekný dizajn, ale aj údržba.

Nielen pekný dizajn, ale aj údržba.

V srdci Európy

Z. Budai pripomína, že zahraniční golfisti sú pre nich veľmi dôležití. Maďarský golf totiž stále nepatrí k prekvitajúcim. Počet registrovaných hráčov sa motá trvalo okolo nejakej tisícky. Keďže v krajine majú podľa golfovej asociácie 15 ihrísk, mnohé prežívajú len s ťažkosťami. Niektoré boli dokonca na čas zatvorené, ako napríklad 9-jamková Akadémia pri Budapešti a na osemnástke v Debrecíne sa už nehrá niekoľko rokov a pôvodná majiteľka hľadá zúfalo kupca.

V Zala Springs sa spoliehajú na svoju polohu. Rezort leží v strede kruhu spájajúceho niekoľko európskych metropol – Viedeň, Budapešť Ľubľanu, Záhreb  a v neposlednom rade i Bratislavu. Zo všetkých je to tam autom 2-3 hodinky. Slováci  tento rezort už objavili. Nielenže ide o partnerské ihrisko GK Penati, ale konali sa tam už aj slovenské turnaje.

Stovka bankrov s typickými tvarom - ako troj, štvor či viaclístky.

Stovka bankrov s typickými tvarom – ako troj, štvor či viaclístky.

Dizajn: R.T. Jones II.

Golfová majstrovská osemnástka Zala Springs má od začiatku niečo, čo z nej okamžite robí niečo, ako Jaguar či Porche medzi autami. Je to meno Robert Trent Jones ml. Ide nielen o syna slávneho svetového golfistu, ale aj jedného z najuznávanejších golfových dizajnérov moderných čias. Veď po svete už stojí vyše stovka ihrísk z jeho dielne. Značka (a samozrejme kvalita) predáva dnes aj golf. Vedia to napríklad aj v Penati. Zala Springs je prvým ihriskom v strednej a východnej Európe podpísané J. T. Jonesom II. a dokonca ho dvakrát osobne navštívil.

Keďže je Američan, jeho „americkosť“  vidno na prvý pohľad. Ihrisko je veľkoryso roztiahnuté krajinou, so širokými a dlhými fervejami. Krásne už na prvý pohľad. Pri klube strieka do výšky fontána, má niekoľko jazierok a prameňov. A „signature“ pre R.T. Jonesa ml. sú dobre umiestnené bunkre v tvare troj, štvor i viac lístkov. Dodávajú síce tomuto inak rovinatému ihrisku na kráse, ale nepresným golfistom vedia riadne znepríjemniť život. Veď ich je tam celá stovka! R.T. Johnes II. je však férový: banker vždy z diaľky vidíte.

Po hre sme museli konštatovať, že napriek veľkorysému riešeniu to nie je ľahké ihrisko. Najmä po mentálnej stránke. Najskôr sa treba pripraviť na pomerne dlhé prechody medzi jamkami. Vytrestať vás môžu aj úzke trojparovky, (dve cez vodu) a to ešte nehovoriac o modulovaných grínoch často zovretých bunkrami pripomínajúcimi žraločie papule. Hoci to z odpaliska často tak nevyzerá, jedna strana ferveje sa zvažuje (zvyčajne do vody), kým na druhej číhajú veľké bunkre. Skrátka, ako konštatuje Z. Budai, je to „triky“ ihrisko.

Nechýbajú kamenné múriky.

Nechýbajú kamenné múriky.

Špičková kvalita fervejí i grínov

Hoci okolie ihriska je po roku od otvorenia dosť surové, kvalita dráh i grínov je na špičkovej úrovni. Je hodná ihriska, ktoré je členom združenia World of Leading Golf, rodiny, kde patrí pol stovka ihrísk z 18 krajín, vrátane slovenského Penati Senica, českej Casa Serena pri Kutnej Hore, Royal GC Mariánske Lázne či Kaskády Brno, ale trebárs aj Gorki v Petrohrade. Všetky tieto ihriská museli najskôr prejsť tzv. mystery testom, teda skúškou neohlásených hodnotiteľov nielen samotného ihriska, ale aj poskytovaných služieb vrátane kuchyne.

Hrať sa bude celý rok.

Hrať sa bude celý rok.

A čo je ešte prednosťou Zala Springs, je príjemné podnebie. Nie, že by tam v zime občas nenasnežilo, ale sneh zvyčajne hneď zmizne. A tak manažment rezortu ráta, že ihrisko bude mať celoročnú prevádzku, ktorú prerušia iba v najnevyhnutnejších prípadoch.

Ale nielen dobrý golf sľubuje Z. Budai. Spolupráca s kúpeľmi Kehida v susednej dedinke, okolitými vinárstvami i výrobcami syrov umožňuje vytvoriť zaujímavý program aj na viacero dní pre celé golfové partie i rodiny.

Špičkový majiteľ si môže vyberať aj špičkových zamestnancov. Nie je ním len Zolt Budai, ale aj golf manažér klubu Škót Damian MacPherson, bývalý PRO hráč, ktorý už vyše 20 rokov stojí za všetkým dôležitým, čo sa týka rozvoja maďarského golfu. Začínal ako inštruktor v Budapest Golf Clube, robil kouča maďarského národného tímu, desať rokov šéfoval Old Lake GC v Tate a neskôr aj Pannonia GC. Medzitým sa stihol naučiť po maďarsky i založiť rodinu.

Zala Springs Golf resort

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka z majstrovských odpalísk: 6351 m

Kontakt:

8782 Zalacsány

Csany Laszlo utca

Tel. +36 (20) 403-4960 E-mail: info@zalasprings.hu
www.zalasprings.hu

Ceny za hru:
9 jamiek – PO-ŠT 9 500 HUF (cca 31 €)
PIA-NE   11 000 HUF (35,5 €)
18 jamiek – PO-ŠT 15 000 HUF (48,5 €)

PIA-NE 18 500 HUF (60 €)

kastielKaštieľ a kúria

Battyányi Kastélyszalló

E-mail: info@wellnesskastely.hu

Tel.:  +36 83 537 002

Foto: Jana Janků a archív Zala Springs

 

 

Autor: Jana Janků | 02. októbra 2016