Belek na prelome rokov 2016 a 2017

10. januára 2017

Záver minulého roka a začiatok tohto, čo sa práve začal, som strávila v Tureckom Beleku. Štvrtý krát po sebe. A tak som mala možnosť sledovať, ako sa odzrkadľuje súčasná turecká i svetová politická situácia na turizme toho krásneho kúta Zeme medzi zasneženými trojtisícovkami západného Taurusu a Antalijským zálivom Stredozemného mora.

Cez vianočné a novoročné obdobie býva v Beleku rozmanité počasie. Od príjemných teplôt nad 20 C, až po také mrazy, že sa takmer  nedá na odpalisku do zeme zatlačiť tíčko (napr. predvlani pred Silvestrom). Hlavne však vedia prísť husté nárazové lejaky, ba sledovali sme na vlastné oči, ako sa nad morom točilo malé tornádo (predvečer tohto Nového roku).

 

Sueno ponúka dve 18-tky.

Sueno ponúka dve 18-tky.

A predsa tam my, golfisti, v tomto období radi chodíme. Hlavne z krajín, kde gríny v zime pokryje sneh a keby aj nie, tak od chladu by nám na palice primŕzali prsty. Žiaľ, pre mnohých je to minulosť. Posledné dva roky totiž veľa hostí odrádza politická situácia v Turecku a ešte viac okolitých štátoch, sprevádzaná teroristickými útokmi. Moslimský svet, ktorý sa medzitým masovo sťahuje aj do Európy, nebol pre väčšinu z nás zrozumiteľný ani predtým, ale teraz ešte menej.

Naša malá golfová skupinka sa však aj tento krát vybrala za organizačnej asistencie miestnej cestovnej kancelárie Golf & Welness do Suena. Staré Sueno je dodnes milý malý hotel, ktorý takmer výlučne navštevujú golfisti. Ideálne miesto. Ako zvykneme vravieť: jediným výťahom sa z izby zvezieš do reštaurácie, baru, welness centra, na golfovú recepciu, slušne vybaveného pro shopu (aj prémiovými značkami) a hlavne na štart dvoch skvelých osemnástok – Pines a Dunes. A keďže jedine tento hotel ponúka vo vianočno-novoročnom období unlimited (teda neobmedzený) golf, čo viac si možno želať? Stačí sa pozrieť z okna izby a ľahko sa rozhodnete, či chcete ísť hrať zaránky, cez obed, alebo až popoludní. Keďže personál na golfovej recepcii je vždy nápomocný, vrtochy hostí hotela (malý bakšiš a pár milých slov tomu vždy napomôže) situáciu zvládne a tee time tvorivo zmení podľa ich požiadaviek.

Sueno Delux otvorili vlani  vlani.

Sueno Delux otvorili vlani
vlani.

Vlani majiteľ Suena dokončil v susedstve, rovno na pláži, obrovský hotel Sueno deLuxe. Už druhý rok preto využívame na ubytovanie túto novšiu luxusnejšiu verziu, pričom služby a výhody starého Suena nám zostali v plnej miere. Ibaže namiesto výťahu využívame shuttle alebo chodíme peši. Veď oba hotely sú vzdialené od seba nejakých 500 metrov.

Pri poslednej návšteve sme mali v niektoré dni pocit, akoby obe ihriská patrili len nám a ešte pár nadšencom. Boli poloprázdne a poobede takmer prázdne. Najlepšie o tom hovoria čísla, ktoré nám prezradili dievčatá z golfovej recepcie. Kým po iné roky stihlo za jeden deň odohrať tieto dve ihriská aj 380 hráčov, tento krát ich mali v najsilnejšom povianočnom dni 130! Teda zhruba tretinu.

Na Silvestra 2016 sme mohli nad morom sledovať tornádo.

Na Silvestra 2016 sme mohli nad morom sledovať tornádo.

A tak sme si zvyčajne po odohratí deviatich jamiek mohli urobiť prestávku a vybrať sa na obed a po kávičke a zákusku pokračovať na druhej deviatke. Ba stalo sa, že sme stihli zahrať aj tri.

Máme teda dôvod prelom rokov 2016 a 2017 v Beleku pochvaľovať si a vyjadriť maximálnu spokojnosť. Nebolo však možné nevšímať si celkovú atmosféru: poloprázdne hotely, často nútené úsmevy personálu (čašníci dostávajú mesačne v prepočte cca 300 € a pri menšom počte hostí ubudlo aj bakšišov). Lebo hoci oproti vlaňajšku pribudlo Rusov, Azerbajdžancov a obyvateľov z iných post sovietskych krajín či Bulharov,  Západoeurópanov prišlo len zopár. Chýbali aj naši priatelia z Chorvátska.

Možno o rok už mnohé hotely v Beleku cez zimnú sezónu ani neotvoria. Vieme, že udalosti, ako bol silvestrovský teroristický útok v nočnom klube v Istanbule, ale aj zatváranie oponentov vládnej moci, turizmu naozaj nenapomáhajú. Škoda. Väčšina z nás, ktorí Belek navštevujeme, ho máme radi pre jeho skvelé ihriská , päť hviezdičkové hotely all inclusive i zväčša milých ľudí, ktorí majú pochopenie pre naše požiadavky. Žiaľ nádejať sa, že sa svet spamätá, je pramalá.

Autor: Jana Janků | 10. januára 2017