Golf pod láskavým dohľadom zasneženého Atlasu

15. marca 2017

V Marakéši si golfista užije. Po dni na niektorom zo 14 ihrísk bezprostredne v okolí mesta a ďalších v neveľkej vzdialenosti sa dá stráviť skvelý večer v centre, najmä v medine a súkoch v nej. (Časť 2.)

Medina pri západe slnka.

Medina pri západe slnka.

Tu je pokračovanie golfových zážitkov z polovice minuločného decembra.

Royal golf – kráľovský golf

Z každého kúta tam dýcha história. Veď Royal GC je najstarším ihriskom v Maroku. Otvárali ho v roku 1933. Ani slovo kráľovské nemá v názve náhodou. Ako dokazuje fotografia v klubovni, hrával tam nebohý kráľ Hassan II. i so synom Mohammedom VI., súčasným kráľom. Spomeňme aj iné známe osobnosti, ako W. Churchill či D. Eisenhower.

RoyalOld course je ihrisko anglického štýlu a silne pripomína české Mariánske Lázně. Ferveje nie sú príliš široké a obkolesujú ich husté lesíky s obrovskými eukalyptami i alejami citrusových stromov či olivovníkov. Takže hra si vyžaduje inú stratégiu, ako na ostatných marakéšskych ihriskách. Bunkrov tam  nie je príliš veľa, ale aj tak zahrať dobrý výsledok nie je jednoduché. Stromy môžu hrať s vami i proti vám.

Ako prezrádza recepčná, je to vari jediné marakéšske ihrisko, kde sa vďaka tieňom stromov dá hrať aj v lete. Pravdaže skoro ráno, lebo cez deň nie je výnimkou, že sa teploty vyšplhajú aj na 40 0C.

Okrem osemnástky majú v Royal Golf aj deviatku nazývanú Menara (par 36, 3 072 m), ktorú otvorili v roku 2008. Klubovňa je už trochu ošumelá a k názvu Royal sa už príliš nehodí.

Dĺžka: 5 937 m

Par: 72

Green fee: 63 €

Palm Ourika – najvyšší luxus

Palm Ourika

Palm Ourika

Kto chce zažiť v Marakéši päťhviezdičkový golf, tak ihrisko Palm Ourika, len polhodinku z centra mesta, je to pravé. Hoci ho otvárali len pred rokom, jeho ferveje a gríny sú v takom skvelom stave, akoby také trávy rástli v púšti odjakživa.

Na každom kroku vidno, že peniazmi sa nešetrilo. Majiteľ Abdel Barada, majiteľ jednej za najúspešnejších marockých developerských skupín Palmerie Group, tu evidentne ukazuje svoju ekonomickú silu. Palm Ourika je v jeho portfóliu už štvrtým ihriskom (tri ležia pri Marakéši a jedno Casablanke). Ide o ucelený projekt, ktorého súčasťou je aj niekoľko desiatok luxusných moderných víl s krásnymi záhradami a bazénom v každej z nich, určených nesporne pre lepšiu klientelu. V areáli nechýba ani jazero s vlekom na vodné lyžovanie. Pánovi Baradovi išlo o kvalitu nesporne od začiatku. K naprojektovaniu  ihriska si pozval známeho španielskeho dizajnéra amerického pôvodu Cabella B. Robinsona a manažovanie pod dokončení zveril prestížnej americkej spoločnosti Troon Golf.

Na svoje si na Ourike prídu aj vodní lyžiari.

Na svoje si na Ourike prídu aj vodní lyžiari.

Pre ihrisko sú charakteristické široké a dlhé ferveje. Taktiku hry aj tu často určujú (vrátane trojparoviek) rafinovane vytvarované waste piesky. Niekoľko jamiek treba hrať okolo rozsiahlych vodných plôch a zabrať dajú aj poriadne rýchle gríny. Ani tu vari niet jamky, z ktorej by nebol výhľad na majestátne štvortisícovky Atlasu. Oči poteší aj nádherná parková výsadba okolo. Keďže sa v tejto krajine zavlažovanej vegetácii mimoriadne darí, o dva-tri roky to tam bude zaiste ako v botanickej záhrade.

Pocit luxusu zvyšuje aj fakt, že v cene „fíčka“ je aj bugina s najmodernejšou GPS navigáciou, ktorá vás napríklad zastaví (po predchádzajúcej signalizácii), ak vojdete do chráneného územia okolo grínu. A keď si potom sadnete na terasu k chutnému jedlu a poháru oroseného lokálneho piva Casablanka a zahľadíte sa na Atlas, ani sa vám nebude chcieť odísť na hotel.

Dĺžka: 7 100 m

Par: 72

Green fee: 80 €

Montgomerie Prestigia

Montgomerie na skok od letiska.

Montgomerie na skok od letiska.

Ihrisko leží takmer v meste, iba pár minút od marakéšskeho letiska. Kedysi to bývali olivové háje a časť starých olivovníkov aj zachovali. Dnes už ide vlastne o vilovú a apartmánovú kolóniu, ktorá obsahuje 2 500 obytných jednotiek! Súčasťou je golfové ihrisko. Vybudovala to významná severoafrická developerská spoločnosť Prestigia Group, ktorá túži byť lídrom marockého golfového rozvoja. Okrem ihrísk v Marakéši má ďalšie v Rabate a Casablanke.

Ihrisku patrí know-how i podpis jedného z najoceňovanejších golfistov v histórii svetového golfu a v súčasnosti majiteľa uznávanej dizajnérskej kancelárie Colina Montgomerieho. Osemnásť jamiek naozaj poskytne hodiny potešenia. Vyvýšené odpaliská, množstvo vodných prekážok, rôznorodé gríny… Dá sa tam využiť rôzna technika i široké variácie hry. Na záver stojí za to posedieť si na terase s výhľadom na posledný ostrovný grín.

Veľkorysý klubový dom je určený nielen pre golfistov.

Veľkorysý klubový dom je určený nielen pre golfistov.

Ferveje sa tiahnu pomedzi domy a neraz treba prejsť od grínu k ďalšiemu odpalisku kus cesty. Ihrisko je to však naozaj pekné. Menej presným golfistom budú možno prekážať prechádzajúci sa obyvatelia po cestičkách okolo. Tí evidentne radi využívajú aj tamojšiu reštauráciu Coccote amerického typu vo veľkoryso riešenom modernom klubovom dome.

Dĺžka: 6 230 m

Par: 71

Green fee: 63 €

Novinka – Argan od Tonyho Jacklina

Ihrisko Argan sme si síce nezahrali, ale spomíname ho preto, že ide o najčerstvejšiu akvizíciu marakéšskeho golfu. Je v poradí štvrtým patriacim skupine Prestigia Group . Otvorili ho len koncom októbra 2016 a pod projektom je podpísaný americký golfista Tony Jacklin. Ten je už v Maroku známy, predstavil sa dizajnom casablanského ihriska.

V súkoch kúpite aj krásnu keramiku.

V súkoch kúpite aj krásnu keramiku.

Marakéšske ihrisko nazvali príznačne po marocky –  Argan (po tamojšom endemickom strome, z ktorého jadierok plodov sa vyrába známy olej využívaný na potravinárske i kozmetické účely). Nechýba 5-hviezdičkový hotel, luxusné vily, apartmány i polo klub.

Okrem 18-tky tam nájdete aj deviatku zloženú zo samých trojparoviek. Areál lemujú šnôry bougainvilleaových a iných tropických kríkov a ako inak –  zasnežený Atlas sa z diaľky díva na hru golfistov. Ihrisko Argan označujú hneď od jeho otvorenia za jedno z najkrajších na severnej strane afrického kontinentu. Jamku č. 16 prirovnávajú dokonca k 17-tke na svetoznámom Sawgrass.

Dĺžka: 6 650

Par: 71

Green fee 18 jamiek: 70 €

Foto: Jana Janků a archívy ihrísk

Marakéš sme navštívili s bratislavskou cestovnou kanceláriou Events. s.r.o.

Kontakt:

EVENTS, s. r. o.
Hattalova 12/A
831 03 Bratislava

Tel. +421 2 4463 5137
Tel. +421 2 4463 5139
Fax. +421 2 4463 5138
Mobil: +421 903 751 654
Email: events@golfholidays.sk
Web: www.golfholidays.sk

 

Autor: Jana Janků | 15. marca 2017