Aj prechádzka po slávnom Old Course v St. Andrews stojí za to

03. marca 2012

Dážď a silný vietor, ktorý sa dokáže nad morom prudko stáčať a meniť smer. S tým musí rátať každý, komu sa splní sen a dostane sa na linksové ihriská priamo alebo v okolí kolísky golfu – St.  Andrews.

Golfisti sú však otužilci. A tak sme toto počasie s úsmevom zvládali aj my. Veď sa sme sa predsa ocitli v St. Andrews.

 Tradícia na každom kroku

Do St. Andrews chodia milovníci golfu z celého sveta nielen kvôli obtiažnosti linksových ihrísk, ale najmä škótskemu duchu a golfovej tradícii, ktorá dýcha z každého kúta. Dvere do hotela vám namiesto livrejovaného vrátnika otvára muž v kilte, typickej károvanej škótskej sukni. A takí sa pre radosť turistov prechádzajú aj na ulici.

Toto historické mestečko leží zhruba 80 kilometrov od hlavného mesta Škótska Edinburghu. Prezývajú ho aj domovom  golfu,  či jeho kolískou.

Ihrisko legenda  

Popoludní sa konečne vyčasilo, aj keď vietor o sile víchrice nám bral čiapky. Vyberáme sa na najstaršie ihrisko na svete – Old Course.  Bez palíc. V čase našej návštevy bolo totiž pre hru zatvorené, pretože práve ho pripravovali na slávny turnaj Open. A keby aj bolo otvorené, tee time si tam treba objednávať niekoľko týždňov vopred. Alebo treba mať šťastie v tradičnom každodennom žrebovaní. A ešte aj rátať s tým, že za hru na tomto prestížnom ihrisku treba oferovať najmenej 260 libier, plus najmenej stovku za kedíka.

A tak ideme aspoň na prehliadku ihriska. Prejsť ho bez palíc patrí tiež k zážitkom. Zrejme nielen pre golfistov, lebo na fervejoch stretávame na prechádzke domácich, často v sprievode psov.  Nehráva sa tam – až na pár výnimiek – ani počas nedieľ. Aj vtedy slúži ihrisko verejnosti a piknikovať tam nájdete celé rodiny.

Zahrať si na tomto slávnom ihrisku patrí k najväčším túžbam mnohých golfistov z celého sveta. Prvé písomné zmienky o ňom sú  z roku 1574, ale golf sa tam pravdepodobne hral už dávno predtým. Spravuje ho The St. Andrews Links Trust na základe špeciálneho parlamentného výnosu. The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R&A), podľa pravidiel ktorého  sa golf hrá  takmer na celom svete, má svoju klubovňu hneď pri prvom odpalisku a dianie na gríne 18-tej jamky môžu jeho hostia pozorovať z terasy klubu. Ide však o verejné ihrisko a môže na ňom hrať ktokoľvek, komu sa podarí získať hrací čas.

Fotky na môstiku

Nehráme, a tak si môžeme v pokoji prezrieť všetky špecialitky Old Course.  Prepočítame, že má sedem obrovských dvojitých grínov, ktoré slúžia pre dve jamky.

Nevšedné tiež je, že ihrisko sa môže hrať z oboch strán – po i proti smeru hodinových ručičiek. V posledných rokoch sa ale hrá len proti smeru hodinových ručičiek. S jedinou výnimkou, kedy sa hrá naopak, a to  prvý aprílový piatok, sobota a nedeľa.

Zastavíme sa aj na jednej z najslávnejších jamiek číslo 17 a skontrolujeme, či je to naozaj pravda, že hráči zo zadných odpalísk nevidia dopadovú zónu a odporúča sa im mieriť na roh hotela The Old Course Hotel. Prekážky na ihrisku tvoria najmä mimoriadne hlboké pieskové bunkery so stenami obloženými kameňmi, z ktorých hrať je veľké umenie. Za grínmi ešte číhajú na hráčov cestičky vykladané kameňmi, či nízke kamenné múriky. Ak sa loptička zastaví na nich, či v prípade múrikov v ich tesnej blízkosti, hráč je ju povinný hrať, alebo si môže s trestnou ranou dropnúť.

A napokon  si užijeme trochu slávy na kamennom môstiku Swilcan bridge v blízkosti 18-tej  jamky, ktorý sa považuje za golfovú ikonu. Zvyknú sa na ňom fotiť všetci víťazi Open a iných slávnych turnajov, ale aj bežní návštevníci. Snímku si teda po chvíli čakania na poradie urobíme aj my.

Najvýznamnejšou udalosťou na Old Course býva turnaj Open Championship. Dosiaľ sa tam hral 28 krát. V roku 2010 sa tam vrátil po šiestich rokoch a jeho víťazom sa prvýkrát stal Juhoafričan Louis Oosthuizen.

V múzeu golfu

Komu sú niektoré náležitosti okolo histórie tejto hry nejasné, nemal by vynechať návštevu Britského golfového múzea len 50 metrov od poslednej jamky slávneho ihriska Old Course. Hneď v prízemí nájdete odliatky rúk najslávnejších hráčov držiacich golfovú palicu, ktorí si z Open na Old Course odniesli víťaznú trofej – slávny džbán.

Pri prehliadke tiež pochopíte, akým obrovským vývojom prešiel golfový výstroj.  Alebo si zájdite na večeru do neďalekého Score hotela. Popri čakaní na ďalší chod si môžete obzrieť zarámované score, teda výsledkové karty zo všetkých slávnych turnajov, ktoré sa odohrali na Old Course. Pravdaže aj s vlastnoručnými podpismi hráčov.

Foto: Jana Janků

 

Autor: Jana Janků | 03. marca 2012