Skvelé linksové ihriská nájdete aj okolo St. Andrews

03. februára 2012

Škótsky duch si naplno užijete aj  keď sa vzdialite pár kilometrov z kolísky golfu – St. Andrews. Ba možno vám tamojšie ihriská poskytnú ešte viac zábavy ako večné plný Old Course.

A tak sa ďalšie dni vyberáme na majstrovské  ihriská Torrance, Kittocks a Kingsbarn. Zo všetkých je úžasný výhľad na more. A ak máte šťastie na počasie, môžete sledovať, ako slnko z neho ráno vstáva a večer zase zapadne do jeho vĺn. Záliv obklopujú zlaté pláže a za nimi vidno stredoveký St. Andrews vzdialený vzdušnou čiarou len pár kilometrov.

Golfová jedenástka

Každé z jedenástich ihrísk, z toho je deväť majstrovských, ktoré nájdete v St. Andrews a jeho blízkom okolí v dosahu niekoľkých minút autom, má svoje čaro. Či  sú to okrem spomínaných troch aj Old a New Course v St. Andrews,  Castle Course, Duke´s, Jubille, Eden Course, Strathtyrum Course, Balgove alebo St. Andrew LinksGolf Academy. Škótskeho golfu si tam užijete naplno.

Pôvodne pre ovce

Torrance, Kittocks i Kingsbarn sú typickými škótskymi linksovými ihriskami. Tiahnu sa popri mori, kde večne fúka silný vietor a zanáša loptičky kde chce.  Hlavne však do vysokej hustej trávy, ktorá obklopuje ferveje. Nájsť ich tam a potom ešte aj úspešne odohrať, je veľké umenie. No stane sa vám, že loptičku odpálite aj rovno dolu do niektorého zo skalnatých  útesov, kde  však na ňu zvyčajne kvôli nedostupnosti musíte zabudnúť.

A tiež tam často prší až leje. Keď toto všetko zvládnete, ešte musíte rátať s pieskovými prekážkami. Až v Škótsku golfista pochopí, prečo sa volajú bunkre.  Mnohé sú také hlboké, že z nich človeka ani nevidno. Celkom by sa hodili na zákopové boje vojakov.

Vlastne všetko to má logiku. Veď golf vymysleli kedysi v 13. či 14. storočí ovčiari ako zábavku na krátenie si dlhých chvíľ. A bunkre boli jamy, kam sa ovce skrývali pred silnými vetriskami a dažďom, ktoré sa pobrežím Severného mora tak radi preháňajú.

Meno podľa kapitána

Ihrisko Torrance dostalo názov podľa slávneho Ryder cupového kapitána Sama Torranca. Každoročne ho zaraďujú medzi špičku škótskych ihrísk. Nedávno zažilo po rozsiahlej prestavbe pod vedením architekta Garyho Stephensona znovuotvorenie. Ako bývalý hráč využil svoje skúsenosti a zmenami prešla každá jamka. Tradičné hlboké škótske bunkre však zostali. Ihrisko sa hlavne predĺžilo, takže sa na ňom mohla hrať aj kvalifikácia na turnaj Open 2010 v St. Andrews a ďalšie významné turnaje.

Podľa chránenej oblasti

Vedľajšie ihrisko Kittocks bolo predtým známe ako Devlin. Aj jeho tvary využívajú naviate pieskové duny a výčnelky pevniny do mora. Ďalšie zakreslil architekt – legendárny golfista Gene Sarazen zo slávneho amerického klubu Pebble Beach.

V roku 2010 ihrisko premenovali na Kittocks. Inšpiráciou bola susedná rovnomenná chránená oblasť, kde žijú vzácne druhy jeleňov. Ak budete mať šťastie, jeleniu rodinku, zajacov, bažantov, husí, či niektorých iných obyvateľov chránenej oblasti uvidíte aj z niektorej jamky. 

Od roku 1793

Keď vstúpite do rezortu klubu Kingsbarn, okamžite cítite, že ide o niečo výnimočné. Hlavne dýchate históriu. Veď golf sa tam hrá od roku 1793. 

A tradície si tam mimoriadne ctia. Napríklad do klubového domu nemôžte vstúpiť s čiapkou na hlave a dokonca aj dámy sú upozornené personálom, že si musia dať svoje šilty dole.

Hoci ide o staré ihrisko, bolo už niekoľkokrát prerobené. Nevyhnutné to bolo najmä po 2. svetovej vojne. Jeho pozemky boli podmínované ako súčasť národnej obrany a potom úplne zarástli burinou. Obranné valy, ponad ktoré treba umne hrať, sú však dodnes jeho súčasťou.

Keď dizajnér Kyle Phillips navrhol doteraz poslednú úpravu tohto ihriska, ktoré tradične zaraďujú  medzi sto najkrajších na svete, zasadil ho na plošinu pozdĺž pobrežia, takže takmer z každej jamky je prekrásny výhľad na Severné more. O jeho kvalitách svedčí aj fakt, že každú jeseň spolu s  Old Course v St. Andrews a Carnoustie Golf Links hostia prestížny turnaj Alfred Dunhill Links Championship, zaradený do Európskej túry. 

Kde zložiť hlavu

Výbornou voľbou na ubytovanie je päťhviezdičkový golfový hotel Fairmont, len päť kilometrov od St. Andrews. Na ihriská Torrance a Kittocks vidno rovno z jeho okien. Aj tak vás však do spoločného klubového domu personál rád odvezie autíčkom a do St. Andrews zase za drobný poplatok hotelovým mikrobusom. Hotel je súčasťou luxusného reťazca Fairmont Hotels & Resorts. Okrem golfových hostí počas turnaja Open hostil aj ministrov financií G20 a iné významné podujatia. Niekoľkokrát sa mu ušiel titul Škótsky hotel roka. Vo Fairmonte sa nedá nudiť ani v čase, keď tlaková níž zasiahne celé ostrovy. Tvorcovia jeho wellness centra sa inšpirovali farbami a náladou škótskych útesov, tamojšou pobrežnou krajinou a pravdaže morom, ktoré ju  obmýva. Doplnili to keltskými tradíciami, kúzlami a mýtmi. Tradičný keltský duch cítite aj keď oddychujete po procedúrach prikrytí dekou s tartanovým vzorom a hrá pri tom škótska hudba plná ťahavých zvukov gájd. Vedenie Fairmontu si potrpí aj na dobrú kuchyňu. A keby sa náhodou niečo niekomu počas dňa znepáčilo, odchod do postele sa rozhodlo hosťom zlepšiť fľaštičkou škótskej whisky a sny osladiť mištičkou karameliek. Každý večer nám ich pred spaním prinášal personál grátis rovno do izieb.

Foto: Jana Janku a archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 03. februára 2012