Golf neďaleko Linzu s farmárskymi koreňmi

07. septembra 2017

Tretie najväčšie rakúske mesto a metropola Horného Rakúska – Linz, pripomína obrovskými železiarňami Košice. Širokým korytom Dunaja uprostred a hradom na kopci zase Bratislavu. Okolo mesta sa rozprestiera úrodná krajina s prosperujúcimi farmami. Niekoľko z nich sa v poslednom čase zmenilo na golfové ihriská.

metzenhof 1Pár kilometrov od Linzu a ďalších šiestich priemyselných miest i diaľnice A1, leží aj dedinka Dörfling a kúsok od nej ihrisko Golfpark Metzenhof. Donedávna to boli úrodné polia, ktoré roky obrábala rodina Leitnerovcov. Uprostred farmy stojí typický štvorcový hospodársky dom s uzatvoreným dvorom uprostred. Kedysi sa do takého domu pomestili tak majitelia ako aj robotnícke rodiny, dobytok i všetko potrebné na gazdovanie. Leitnerovci pridali neskôr ešte reštauráciu s poctivou rakúskou kuchyňou z lokálnych surovín, kde sa schádzajú na dobré domácke jedlo ľudia z celého okolia.

Búchali si po čele

Jedného dňa zhruba pred pätnástimi rokmi dospel majiteľ farmy Robert Leitner k názoru, že treba reagovať na meniace sa časy. Vyšlo mu, že ak jeho deti nemajú lopotiť na farme, bude lepšie preorientovať sa na služby. A tak sa rozhodol sa, že zarobené peniaze investuje do golfového ihriska.

Jeho priatelia a známi si vraj klepkali na čelo, či sa náhodou nezbláznil. Farmár a golf? V tradičnom sedliackom Rakúsku sa to mnohým nezdalo ako príliš dobré rozhodnutie. On však trval na svojom a na spoluprácu si prizval známeho rakúskeho architekta Hans-Georga Erhardta. Jeho prácu poznáme aj na Slovensku. Jeho rady pomáhali nedávno pri úpravách ihriska Welten v Báči. Svoj rukopis vidno napríklad aj na ihrisku Austerlitz v Slavkove pri Brne, ďalšom moravskom ihrisku Ropice, Süßenbrunne pri Viedni či maďarskom Golf & Jacht Balaton.

metzenhof 2Príroda nadovšetko

S výstavbou ihriska Golfpark Metzenhof začali v roku  2003 a o rok už otvárali prvú deviatku. O ďalšie tri mali hotových 14 jamiek.  Keď v roku 2010 dokončili kompletnú osemnástku, okamžite si získala srdcia golfistov i odborníkov. Dokazuje to aj fakt, že hneď v tom istom roku získala ocenenie Najlepšie nové ihrisko. Následne ho rakúska PGA vybrala za „domov rakúskeho PGA”.

Pohľad z vtáčej perspektívy na golfový areál prezrádza farmárske korene aj dnes. Pozemky sú hranaté. Pri hre však vidíte, ako dokázali rovné polia ťahajúce sa popri riečke Enns zmeniť na zaujímavú krajinu a dokonale do nej zakomponovať všetky prírodné prvky, akú sú potôčiky, remízky, typické horské lesíky, ale napríklad aj susedov ovocný sad, ktorý sa tiahne popri jamke č. 9. Na jar kvitnúce stromy omamne rozvoniavajú.

Terén ihriska o ploche 50 hektárov charakterizuje množstvo neprehliadnuteľných zvlnení pripomínajúcich pobrežné duny. Znamenalo to však premiestniť 700 000 m3 zeminy. Nechýbajú prekážky v podobe rybníkov a biotopov, potrápi vás 70 bunkrov, užijete si doglegy i hru na dva ostrovné gríny. Zopárkrát treba obísť aj vysoké vzrastené stromy uprostred fervejí. Skrátka, stále sa prechádzate v krásnej prírode.

MtzenhofCelkovo ide o príjemné, férové ihrisko. Občas sa aj tu občas hrá naslepo (napríklad na 6. či 8. jamke.) Dá sa prejsť pohodlne pešo, ale v prípade záujmu sa dá požičať autíčko. Kým prvá deviatka je viac prírodná, druhá si vyžaduje dlhšie rany, a to najmä cez jazierka a priepasti. V každom prípade tam však rovnako skúsení hráči i začiatočníci dokážu zahrať slušný výsledok.

Rodinná firma

Golfpark Metzenhof je dnes typická rodinná firma, akých podniká v Rakúsku na tisíce. Šéfom je pravdaže otec. Mamu stretnete ráno pri príprave raňajok a potom sa venuje riadeniu reštaurácie. Syn Michael prebral vo firme marketing a predaj, dcéra Melánia je manažérkou klubu, pričom jej nerobí problém posadiť sa ani na recepciu. V gazdovskom dome postupne k reštaurácii pribudol hotel s 31 izbami, seminárnymi miestnosťami a welness, takže roboty majú všetci po celý rok. Podchvíľou tam okrem golfistov prichádzajú hostia na nejaké rodinné, firemné či spoločenské akcie.

Keď sa dnes spýtate Michaela Leitnera, či rozhodnutie zmeniť farmu na golfové ihrisko bolo dobré, odpovie vám úprimne: „Z terajšieho hľadiska je vzhľadom na dotácie lepšie farmárčiť, ale s hľadiska budúcnosti si myslím, že perspektívnejšie je prevádzkovať golfové ihrisko spolu so všetkými službami. Ak si však chceme zarobiť na údržbu ihriska, musíme mať dostatok členov – v súčasnosti je ich 850, ale aj usporiadať ročne najmenej 60 turnajov.“

Predĺžili sezónu

Okrem hry golfu sme zaujímavé chvíle strávili aj s tamojším Head PRO trénerom Florianom Haempelom na cvičných plochách. Na drivingu sme sa nemuseli tlačiť s nikým, veď sa tam dá umiestniť až 50 tíčiek. Z toho päť nájdete pod strechou, vo vyhrievanej búdke. Na troch krátkych jamkách si možno precvičiť krátku hru. Keďže aj v tejto časti Dolného Rakúska vie byť zima tuhá, nedávno sa rozhodli vybudovať malý drevený domček, kde pribudli zariadenia na zlepšovanie švihu či patovania. Vďaka tomu budú môcť sezónu predĺžiť aspoň o dva mesiace.

Golfpark Metzenhof

Dörfling 2

4484 Kronstorf

Tel.“+43 7225 738910

golf@metzenhof.at

www.metzenhof.sk

Green fee: v týždni 65 €

cez víkend 70 €

Dobré je sledovať akcie: sú dni keď ponúkajú hru s obedom za 40 €

Kremstal – čokoládové ihrisko

KremstalOkolo Linzu nehrozí golfová nuda. Zahrať si môžete na ďalších šiestich ihriskách – Stärk Linz, Linzer GC Luftenberg, Stärk Linz Ansfelden, Linz St. Florian,  Donau Freizeitland Linz Feldkirchen, SternGartl, GC Wels. K tým luxusnejším patrí napríklad St. Florian, tiahnuce sa okolo udržiavaného zámočku.

My sme si odskúšali osemnástku Kremstal. V rezorte majú ešte aj tretiu deviatku, teda spolu 27 jamiek, čo umožňuje rôzne variácie hry.

Nazvali sme ho čokoládové ihrisko, lebo takmer na celej osemnástke rozvoniavala čokoláda z neďalekej výrobne. Cítili sme sa ako pri bratislavskom Stollwerku .

Aj tento rezort bol v minulosti farmou a tiež tu urobili klubový dom z typického štvorcového gazdovského domu. Návštevnosť v deň nášho pobytu nasvedčovala tomu, že ide o obľúbený golfový rezort s bohatým klubovým životom.

Samotné ihrisko z diaľky vyzerá ako dobre vykášané a udržiavané lúky, na konci ktorých niekto nastaval krásne gríny a trávnaté plochy poprerušoval pieskovými bankrami. Ostatné prekážky vytvorila sama príroda – potôčiky, rybníky, jazierka. Len fontánka uprostred „ruší“ túto farmársku vidiecku idylku.

Trávnaté plochy boli aj v tomto extrémne suchom roku krásne, šťavnaté. Zaujala nás 12. jamka dogleg, kde sa potom hrá na ostrovný grín uprostred jazierka. Ide o technické ihrisko, ale príjemné, hrateľné.

Kremstal 1Golf resort Kremstal

Am Golfplatz 1

4531 Kematen/Krems

Tel.“43 7228 76440

info@golfresort-kremstal.at

www.golfresort.kremstal.at

Green fee: v týždni 60 €

cez víkend 70 €

Foto: archív ihrísk

 

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 07. septembra 2017