I Girasoli – ihrisko do krízy

29. februára 2012

Osemnásť jamkové ihrisko bývalého chirurga Luciana Rocciu hľadajte v Carmagnole neďaleko talianskeho Turína. Má názov I Girasoli, teda Slnečnice.  Nečakajte nič výnimočné. Zaujímavá je skôr koncepcia ihriska.

V klubovom dome nás privítal veselý muž neurčitého veku v nápadnom zelenom svetri. Novinárske otázky nepotreboval. Po dvoch hodinách sme sa prešli nielen jeho ihriskom, ale aj jeho životom. Sú pozoruhodné a evidentne je na oboje hrdý.

Luciano Roccia má medzi priateľmi prezývku Lucky, teda Šťastný. Neustále totiž naznačuje, že žije taký život, aký si zvolil a aký sa mu páči. Keď po šesťdesiatke opustil kariéru chirurga, rozhodol sa, že si dopraje to, po čom dávno túžil.  Život na vidieku spojený s golfom a inými jeho koníčkami. Nestačil mu však bungalov kdesi pri noblesnom americkom ihrisku. Túžil po niečom inom. Rodinný statok, ktorý zdedil, bol na realizáciu jeho predstáv priam ideálny.

Bez manikúry

Na ihrisko I Girasoli sme prišli v ideálnom čase. Práve naplno rozkvitli všetky druhy jarných kvetov, najmä púpavy. Niektoré miesta vyzerali ako žlté koberce. Niektorí majitelia ihrísk by boli z toho na nervy a ich grínkípri by dostali riadne vynadané.

Luciano bol ale vo svojom živle. Porozprával nám o tom, aký výborný šalát robia z mladých listov púpav a ešte lepší med z ich kvetov. „Môžeme si dovoliť mať ich na fervejoch. Naše ihrisko je totiž prvé v Taliansku, ktoré má ekologický certifikát,“ smeje sa. „Myslím si, že s krízou prišiel čas vrátiť sa aj v golfe do 30. rokov minulého storočia. My sme to dokázali už v predstihu. Oceňujú to aj naši hostia, ktorí prichádzajú najmä z Nemecka a Švajčiarska. „Nechceme vymanikúrované ihrisko, chceme prírodu,“ hovoria.

I Girasoli susedí so známym majstrovským tiež 18-jamkovým ihriskom La Margherita. Ferveje oboch sa na viacerých miestach dotýkajú, lebo ich oddeľujú len remízky.  Na fervejoch La Margherity by ste však kvitnúce púpavy darmo hľadali. Tráva je tam skosená čo najnižšie a každý palicou vytrhnutý drn pôsobí ako vyrážka na pokožke mladej  ženy.

Prirodzená vegetácia  

Luciano sa takýmto problémom netrápi. Ferveje I Girasoli nie sú vysiate špeciálnymi vyšľachtenými trávami, ktorých steblá sú jedno ako druhé, avšak do prostredia Piemontu boli ich semená prinesené z cudzieho prostredia. Tam sa zelenajú len tie druhy, ktoré sa v tamojších podmienkach zrodili, odjakživa tam rastú a očividne sa im tam páči. 

,,Podstatné je, že tu prirodzené druhy tráv netrpia tak chorobami ako špeciálne vyšľachtené. Ferveje nemusíme chemicky ošetrovať a ani nijako mimoriadne ničiť burinu. V tom spočíva ekologickosť ihriska. Malé množstvo, aj to netoxických, ochranných chemických látok, požívame len na gríny a odpaliská.“

I Girasoli pritom nie je nijaké ,,dedinské“ ihrisko. Každý, kto si ho odohral, potvrdí, že je náročné. Má par 71, štyri päťparovky a z mužských odpalísk má 5 573 metrov. Ferveje sú dlhé a úzke a väčšina z nich kopíruje prirodzený reliéf krajiny. A tá je našťastie v tejto oblasti Talianska mimoriadne príťažlivá. Miernu pahorkatinu pokrývajú lúky popretkávané lesíkmi a na okolitých stráňach sa rozkladajú vinohrady.  Nechýbajú potôčiky, jazierka. A v pozadí sa čnejú zasnežené štíty Álp. Romantika na pohľadanie.

Nebol by to však Luciano, keby nevymyslel ešte niečo výnimočné. Do všetkých 24 jazierok v areáli nasadil ryby. Na radosť detských návštevníkov i rybárov. A uprostred ihriska nájdete aj niekoľko riadkov viniča. ,,Teší ma , keď môžem ponúknuť hostí svojim vínom,“ prezrádza ďalšiu zaujímavosť .

Najzaujímavejším miestom ihriska je jamka číslo 6. Leží na polostrove obklopená vodou. Keďže Luciano je zhovievavým človekom a zastáva názor, že z golfovej hry by sa mal človek tešiť a nie sa na ňu hnevať, pre slabších golfistov vybudoval na tej istej ferveji aj druhú ,,záchrannú“ jamku. Tú už voda neobklopuje.

Nehromžite na púpavy

Púpavy sú len akýmsi symbolom rozdielnosti oboch susedných ihrísk. Hlavný rozdiel je však v ich cene. Luciano Roccia tvrdí, že ak má investor pôdu, môže  také ihrisko ako je I Girasoli, postaviť za  25 000 eur. Na ,,vymanikúrované“ by potreboval najmenej štvornásobok.  „Teda ihrisko do súčasnej krízy,“ zdôrazňuje opäť.  Úsporné je preto, že je nielen postavené na lúkach a pasienkoch, ale prirodzené trávy sú oveľa odolnejšie aj voči suchu.  Netreba ich zavlažovať každý deň, stačí raz za týždeň. To sú už riadne úspory vody a teda nákladov na údržbu!“

V klube a na ihrisku vládne očividne priateľská atmosféra. Luciano zastavuje vozíkom pri každom flajte. Mužov pochváli za úder, ženám pokurizuje, ako im to dnes svedčí. Malé deti zatiaľ šantia pri kačiciach a husiach, alebo sa vozia na koňoch. Lebo súčasťou areálu je aj farma, vrátane políčok, kde si pestujú bio zeleninu pre vlastnú reštauráciu.

Za nemenej dôležité totiž Luciano považuje rozmaznávanie členov klubu i hostí.  Do tejto kategórie ,,starostlivosti“ patrí napríklad fakt, že členovia klubu nad 75 rokov majú členské zdarma. To isté platí pre deti do 18 rokov.  „Mám to premyslené,“ objasňuje. „Mladí do 18 rokov nemajú vodičský preukaz, takže musia prísť s rodičmi. Kým tí čakajú na koniec tréningu potomka, niečo skonzumujú v našej reštaurácii, alebo sa možno zo zvedavosti postavia na odpalisko a skúsia si prvý úder.  Niekedy ani netušia, ako rýchlo podľahnú golfu,“ smeje sa.

Po otcovi syn

Areál I Girasoli sa po otcovi chystá prebrať jeden z troch synov, šarmantný Francesco,  vyštudovaný ekonóm. Otec má totiž ešte toľko záujmov, že už nestíha všetky manažérske povinnosti. Po obede prefrčí okolo na nás na Harleyi, po chvíli zase na starom Fiate-veteráne a podvečer si vyjde na prechádzku na koni. Píše knihu o svojom živote, nahral CD-čko. A keď ho to všetko prestane baviť, sadne do lietadla a odletí na vlastnú farmu do americkej Georgie. Tak si svoju jeseň života naplánoval a tak ju aj žije.

Z koniarne hotel

Súčasťou rodinného hospodárstva, ktoré sa zmenilo na golfový areál, boli aj stajne pre kone a dobytok. Dnes je z nich tzv. farmársky hotel za pomerne príjemné ceny. Na rozdiel od mnohých chladných uniformovaných hotelov má génius locci. Zariadenie je štýlové, vidiecke, v izbách nechýba krb a moderné sociálne zariadenie, v ponuke sú aj  rodinné apartmány. A keby vám náhodou prišlo nevoľno zo zlej golfovej hry, nič to! Luciano, ako skúsený profesor-chirurg, tam má zriadenú aj izbu prvej pomoci vrátane dýchacieho prístroja. Ako vyznávač alternatívnej medicíny využíva na liečbu rôznych neduhov aj akupunktúru.

 Foto: Jana Janků

 

Autor: Jana Janků | 29. februára 2012