Výborná juhoafrická golfová voľba – Záhradná cesta

29. januára 2018

Vybrať si v Južnej Afrike z 500 golfových ihrísk, šesť golfových rezortov, 36 golfových estate -projektov, ktorých súčasťou sú aj súkromné vily, nie je ľahké. Pierre Pinnar z CK  African Golf & Safaris nám odporučil  juhovýchodné pobrežie krajiny, kadiaľ vedie Záhradná cesta. Neoľutovali sme. Popri slávnom Funcourte sme navštívili dva ďalšie rezorty.

Záhradná cesta v afrikánštine nazývaná Tuinroete, po anglicky Garden Route.Tento romantický názov dostala vďaka úchvatnej a rozmanitej vegetácii, množstvu lagún, vysokých útesov, romantických zátok, jazier, vodopádov… To všetko na troch stovkách kilometrov od Kapského mesta po prístav Elizabeth.

Ak si veľa ľudí aj z Európy zvolilo Záhradnú cestu za miesto pre dobrý, pokojný život, je to aj kvôli príjemnej oceánskej klíme bez extrémne horúcich liet a extrémne studených zím. Tamojšie podnebie označuje Guinessova kniha rekordov za najmiernejšie v Afrike a druhé najmiernejšie na svete, hneď za ostrovom Havaj. Zásluhu na tom majú vlhké vetry fúkajúce z Indického oceánu, ktoré zvyčajne zastavia pohoria Outeniqua a Tsitsitkamma porastené miešanými listnato-ihličnatými lesmi a vytvoria tak onú príjemnú mikroklímu. V lagúnach a pri jazerách hniezdia stovky druhov vtáctva, zálivy sa stali domovom delfínov, tuleňov a iných morských živočíchov. Niektoré zálivy popri Záhradnej ceste sa stávajú každú zimu a jar (čo je od júna do novembra) miestom stretávania sa ohrozeného druhu južných veľrýb, ktoré tam chodia privádzať na svet svoje mláďatá.

A samozrejme, tak ako v celej Južnej Afrike, ani na Záhradnej ceste nechýba golf. Za jeho centrum sa považuje mesto George. Z Cape Town sa tam dostanete za 50 minút lietadlom, alebo skvelými diaľnicami za tri-štyri hodinky. Len nezabudnite, že v tejto krajine sa jazdí – ako pozostatok anglického kolonializmu – vľavo.

Simola – majstrovský kúsok J. Nicklausa        

Scénické ihrisko Simola

Výber z golfových ihrísk okolo mestečka Knysna je bohatý. Okrem mestského golfového klubu, ktorého zelené dráhy sa ťahajú po vysušených vresoviskách okolo lagúny, patrí k obľúbeným Simola Golf & Country Estate vysoko pod horami s výhľadom na lagúnu a Indický oceán. Ihrisko má doslova dramatickú topografiu. Raz sa driapeš hore kopcom, potom zase dole. Nečudo, že autíčko je tam povinné.

O nezabudnuteľný golf sa zaslúžil dizajnér ihriska, slávny americký golfista Jack Nicklaus. Považujú ho za jeho majstrovský kúsok, hlavne vďaka tomu, že sa mu ho podarilo skvele zasadiť do okolitých lesov a prírody. Každá jamka je výzvou. Celkovo ide o nevšednú konfiguráciu: zahrať musíte päť 5-paroviek a päť 3-paroviek.

Jacko Nicklausovi postavili na Simole sochu. Jeho dizajn je naozaj nezabudnuteľný.

Skúšku sústredenia zažijete hneď na druhom odpalisku. Pohľad dole pripomína siedmu jamku na Black River v Bernolákove. Nádherný pohľad do doliny, ale najskôr treba prestreliť širokú roklinu zarastenú hustými kroviskami. A takých jamiek je potom ešte niekoľko. Pre slabšie povahy je to riadna skúška nervov. Zabrať dajú aj hlboké bankre a stále smer meniace vetry fúkajúce z oceánu.

Súčasťou tohto estate je 5-hviezdičkový hotel Simola pre 160 hostí s luxusnými službami vrátane spa. Ubytovať sa možno aj v 40 dvojlôžkových apartmánoch v tzv. čiastočnom vlastníctve. Vilky sú zariadené v modernom štýle s typickými africkými dekórmi.

Simola Golf & Country Estate

Dĺžka:  5 943 m z mužských a 4 819 m zo ženských odpalísk

Par: 71 pre mužov, 70 pre ženy

www.simola.co.za

Green fee 18 jamiek: 1 040 randov (72 €), vrátane autíčka a občerstvenia na halfway.

Pezula – so službami komorníka

Sotva ihrisko Pezula patriaceho do Conrad Pezula Golf & Spa resortu v roku 2001 otvorili, už aj získalo ocenenie Najkrajšie nové ihrisko v Južnej Afrike. Nečudo, patrí medzi najlepšie a najscénickejšie ihriská na svete. Sú z neho úžasné výhľady na útesy, do ktorých bez prestávky búšia vlny

Indického oceánu, pričom za chrbtom máte stromami a inou vegetáciou porastené kopce majestátneho pohoria Outeniqua.

Z ihriska sú nádherné výhľady na Indický oceán

Aj v tomto prípade ide o náročné  kopcovité majstrovské ihrisko a bez autíčka vás tam ani nepustia. Hra na ňom dá zabrať, a to nielen slabším golfistom. Toľko drop zón sa len tak ľahko nevidí. Nečudo. Až na pár výnimiek treba loptičku z odpaliska dostať za hlboké rokliny porastené hustými krovinami.

Členité a technicky náročné ihrisko.

Aj pri dobrom drajve sa loptička neraz stihne  zgúľať z naklonenej ferveje späť do rokliny a máte po radosti. Vybrať sa ju hľadať, je zbytočné. Za prvým kríkom čaká čierny strážca, ktorý ochotne ponúkne na predaj tú vašu a ešte nejaké iné úlovky. No a potom už nezostáva nič iné, len využiť onú milostivú drop zónu, pravdaže s trestným bodom. Autormi ihriska, ktoré je ovenčené rôznymi oceneniami,  sú David Dale  a Ronald Fream zo známej americkej firmy Golf Plan USA.

Hotel Conrad a jeho vily sú zariadené štýlom ozvlášneným africkými dekórmi. [box]

Tento 235 hektárový pozemok zahŕňa okrem ihriska i pozemky s desiatkami luxusne  vybavených bungalovov i 5-hviezdičkový hotel Conrad so 76 junior suites a 2 grand apartmánmi, patriaci medzi prestížne značky siete Hilton. V každom z nich vám komorník zapáli krb a v čase dobrého počasia si zase môžete posedieť vo vlastnej krásne udržiavanej záhradke. Komu sa to máli, môže si vybrať vilu s vlastným bazénom. Nechýba ani konferenčná miestnosť, športoviská, bazény, prechádzky na koni a iné zábavky.

Ešte rozmaznanejším (a solventnejším) ponúkajú ubytovanie rovno na jednej z najkrajších pláží na svete – Noetzie beach, romanticky skrytej medzi skalami. Každá z viliek má svojho komorníka, takže ani nalievať si archívny koňak nemusíte sami.

 

Conrad Pezula Golf & Spa resort

Dĺžka:  5963 m

Par: 72

www.pezulaspa.com

Green fee 18 jamiek: 765 ZAR (53 €) – máj-september, 1150 ZAR (73 €) – október-apríl

[/box]

Foto: autorka a archív ihrísk

Článok bol uverejnený aj v českom časopise Golf 11/2017

Autor: Jana Janků | 29. januára 2018