Chcete patriť medzi hodnotiteľov golfových ihrísk?

06. februára 2018

Na vizitke má pod menom napísané: evanjelista. Nie, nemá to nič spoločné s náboženstvom. Leonard van Nunen  je iba propagátor golfovej hodnotiteľskej web stránky www.leadingcourses.com, pre ktorú pracuje. Nabáda golfistov, aby sa stali jeho kolegami.

  • Vo svete existuje množstvo hodnotení a oceňovaní golfových ihrísk a z roka na roka ich pribúda. Kto sa má v tom vyznať a čomu je dobré veriť?

Je to pravda, že zažívame priam infláciu hodnotení, vrátane hodnotení golfových ihrísk.

  • Leonard van Nunen je evanjelista.

    Prečo sa máme teda vybrať práve na vašu web stránku?

Web stránka www.leadingcourses.com začínala pred vyše desiatimi rokmi ako hobby stránka a postupne prerástla v profesionálny projekt, ktorý pomáha golfistom z celého sveta vyhľadávať dôveryhodné a aktuálne informácie, kde hrať golf sa koľko za hru zaplatia (green fee). Našim cieľom je poskytnúť čo najkompletnejšie informácie o všetko, čo sa ihriska a okolo neho týka priamo na internete. Povzbudzujeme golfovú komunitu, aby sa cez nás rozdelila s aktuálnymi skúsenosťami z miesta, ktoré práve navštívili. Takže vďaka nám si môžte nájsť to najvhodnejšie miesto, kam by ste chceli ísť hrať golf na takom mieste, po ktorom túžite. Pozývame preto golfistov, aby sa s nami rozdelili o svoje skúsenosti.  Sme jediní, kde ihriská nehodnotia špecializovaní odborníci, ale samotní hráči. Možno nás teda prirovnať k niečom takému, ako je Tripadvisor, ktorý si už získal milióny priaznivcov po celom svete. Najlepšie za nás hovoria čísla: doteraz sme uverejnili vyše 356-tisíc hodnotení, ktoré napísalo takmer 63-tisíc golfistov. To nás oprávňuje zostavovať objektívne rebríčky najlepších ihrísk v každej krajine. Sme najväčšou golfovou hodnotiteľskou stránkou v Európe.

  • Ako je to s čítanosťou?

Každý mesiac si nás prezrie viac 350 000 čitateľov. Sú to nielen golfisti – cestovatelia, ale aj manažéri a prevádzkovatelia ihrísk. Naše hodnotenia tiež zaujímajú dobré hotely, lebo sme spojení s www.booking.com. 

  • Za jedno z najkrajších ihrísk označuje Monte Rei v Portugalsku.

    Nebojíte sa zneužitia, teda, že okrem členov vám podsunie niekto namiesto reálneho hodnotenia PR správy?

Nebudem tajiť, stáva sa aj to. My však všetky hodnotenia kontrolujeme a keď na to prídeme, tak takéto „prepašované“ PR články odstránime.

  • Vašim hodnotiteľom sa môže teda stať každý hráč. Čo má preto urobiť?

Keďže v redakcii chceme vedieť, s kým komunikujeme, podmienkou spolupráce je registrácia. Potom urobíme istú kontrolu cez e-mail. Našim členom sa stanete bezplatne. Už si len treba nájsť ihrisko a napísať hodnotenie, prípadne pridať fotky. Ako postupovať, vás priam navedú otázky, na ktoré treba odpovedať. Každý si môže zvoliť svoje užívateľské meno, takže je zachovaná anonymita. Je tam uvedená vlajka krajiny, v ktorej žije, prípadne klub, ktorého ste členom i HCP. Je totiž známe, že aj výška HCP je istá prizma, cez ktorú sa hráč hodnotí ihrisko. Inak ho nesporne vidí začiatočník, inak boggy hráč či ten, kto má jednociferný HCP.

  • Pri mene hodnotiteľa je však uvedené aj: začiatočník, bronz , silver alebo gold, .

K špičkovým ihriskám patrí aj Royal Dornoch v Škótsku.

Áno, každé hodnotenie sa boduje, čím si tvoríte tzv. reputáciu. Recenzent získava body za text i fotky, ale trebárs aj za lajky – „like“ iných hráčov. Počet bodov vám určuje daný status a získavajú sa iba za posledných 12 mesiacov.  Okrem štyroch úrovní reputácie máme ešte špeciálnu kategóriu, kde zaraďujeme tzv. expertov, ako sú napríklad golfoví novinári, ktorí sú schopní hodnotiť ihriská na profesionálnej úrovni a potom ešte PRO trénerov i PRO hráčov.

  • Má členstvo nejaké výhody?

Tých výhod je viacero. Môžete si napríklad cez našu stránku rezervovať tee time či hotel.

  • Samotné hodnotiteľstvo je dobrovoľná činnosť. Viem však, že hodnotiteľov aj odmeňujete.

Áno, každé hodnotenie je niečo ako lístok do tomboly. Raz za mesiac máme potom žrebovanie a výhercu môžeme napríklad pozvať hrať nejaké veľmi drahé ihrisko či zaujímavé podujatie. Žrebujeme aj vouchery i vecné ceny, ako sú bagy, loptičky, palice a pod.

  • Vy sám ste dvojkou medzi hodnotiteľmi. Na vašu stránku ste prispeli takmer 300 recenziami. Ako ste sa vôbec k tejto práci dostali?

Pracoval som v konzultačnej firme pre golfové ihriská a keď som začal prispievať na www.leadingcourses.com, dostal som od vedenia pozvanie, aby som tam začal pracovať. Už to robím ôsmy rok a veľmi ma to baví.

  • Prešli ste celý svet. Ktoré ihriská označujete z vášho pohľadu za tie ,,naj“?

Najskôr treba povedať, že som iba priemerný tzv. boggy hráč, s HCP niečo cez 22. Vždy sa ale pozerám na ihrisko tromi pármi očí. Prvými sú oči mojich rodičov. Mama má 73 a otec 82 rokov a stále ešte hrajú golf. Ihrisko by podľa mňa malo byť hrateľné aj pre nich tak, teda aby aj oni a podobní hráči mali z hry radosť. A rovnako to musí baviť aj môjho  priateľa s HCP 2,5. No pravdaže aj mňa, boggy hráča. Body vždy dávam za pohostinnosť, príjemnú atmosféru, pohodu.

  • Dajte príklad, čím vás ihrisko vie takpovediac „dostať“…

Unikátnosť ihriska tiež pridáva body.

Poteší ma, ak mi prídu zaparkovať auto. Isteže, sú drahé ihriská, kde to patrí k servisu. Ale na mnohých ihriskách, napríklad v Škótsku, to urobia aj bez zaplatenia. Privítajú ťa, odvedú na prvú jamku, povedia pár slov na zoznámenie s ihriskom, po hre umyjú palice… To vidíte, či je to za prachy, alebo sú tam jednoducho takí golfoví nadšenci, ktorých to neobťažuje urobiť. A potom viem oceniť niečo unikátne, napríklad výhľady z ihriska, alebo takú atrakciu ako sú hranaté gríny. Nevedia ma ale nadchnúť niekoľko úrovňové gríny a ešte aj k tomu veľmi rýchle, takže amatér nemá ani náhodou šancu dostať do jamky na jeden-dva paty, a to dokonca ani vtedy, keď trafil stred jamky. Také ihriská ja za priateľské neoznačím.

  • Vyzraďte, čo patrí medzi vašich TOP 5 ihrísk?

Tu je moja päťka: Thraccian Cliffs (Bulharsko), Pinehurst Resort (USA – Severná Karolínia), Terre Blanche (Francúzsko), Monte Rei (Portugalsko) a Royal Dornoch (Škótsko).

Foto: Jana Janků, archív Leonarda van Nunena a ihrísk

Autor: Jana Janků | 06. februára 2018

Komentáre

  1. Čauko, Džejn. Zaujímavý podnet na diskusiu aj pre „začínajúceho začiatočníka“. Daj pozor na drobné preklepy (písmená). Vl.