Rioja – golf ma baskický spôsob

24. júla 2018

Skvelé vína, chutné pintxos a krásne golfového ihriská. To je vinárska oblasť Rioja – severná časť Španielska, ktorá je súčasťou autonómnej oblasti Baskicko. Spolu s návštevou Bilbaa a jeho Guggenheimovho múzea patrí k tomu, čo vari každému navždy utkvie v pamäti. 

Po návšteve ihriska Sojuela pokračujeme v našom golfovo-vínovom putovaní.

Vinice v Roije sú najkrajšie v neskorú jeseň, keď hrajú všetkými farbami.

Počin miestnej samosprávy

Široké ferveje ihriska Campo de Golf de Logroño.

Doslova golfovou lahôdkou je ihrisko El Campo De Logroño, ležiace kúsok za mestom. V tomto prípade má na jeho výstavbe zásluhu miestne zastupiteľstvo. Ide o miesto, ktoré koncom 90. rokov vyhlásili za prírodnú rezerváciu a na pozemkoch starého sedliackeho gazdovstva sa rozhodli vybudovať rekreačnú zónu pre miestnych obyvateľov.

Romantická príroda okolo ihriska Campo de Golf de Logroño.

Od začiatku je jej súčasťou aj 18-jamkové golfové ihrisko, ktoré dali naprojektovať renomovanej dizajnérskej spoločnosti Stirling & Martin Golf Architects. Podarilo sa jej naozaj skvelé dielo – umožní tešiť sa z hry, ale je súčasne dokáže aj vyskúšať jej úroveň. Ferveje sú priateľské, široké, dokonale udržiavané (tamojší grínkíper bol dvakrát vyhlásený za najlepšieho v Španielsku), ťahajú sa z kopca i dole a čaká vás množstvo rôznorodých prekážok. V pamäti vám určite zostane posledná jamka, kde sa po drajve treba dostať na grín cez vysoký drôtený plot, za ktorým je široká priepasť zarastená kroviskami. Ozajstná výzva aj pre skúsených golfistov, a to aj vzhľadom na mimoriadne rýchle gríny.

Ihrisko je také, ako ho stvorila tamojšia príroda. Kopcovité, náročné na hernú techniku i kondičku hráčov. Dobre ju vyskúša najmä päťparová jamka č. 4, ktorá má z čiernych odpalísk až 600 m, čím je označená za najdlhšiu v Španielsku a jednu z najdlhších na svete. Pravdaže, z ostatných odpalísk je to menej, napríklad dámy hrajú len 368 m. Okrem osemnástky s parom 72 nájdete v rezorte aj milé 9-jamkové pich&putt ihrisko tiahnuce sa okolo nádrže La Grajera.

www.golflogrono.es

Golf a pútnici 

Členité je aj ihrisko Golf Rioja Alta.

V srdci severnej časti oblasti Rioja nájdete ďalšie krásne ihrisko – Rioja Alta Golf Club. Leží neďaleko mestečka Santo Domingo de la Calsada, jednej z hlavných zastávok kresťanských pútnikov na ceste k hrobu Sv. Juraja vo Veľkej katedrále v známom pútnickom mieste Santiago de Compostela. Mnohých môžete najmä zaránky stretnúť aj klubovom dome ihriska, kde im ponúkajú lacné raňajky. Aj tak sa dá robiť charita.

Ihrisko Rioja Alta GC otvárali v roku 2006. So štyrmi majestátnymi jazerami sa topí  tieni starých dubových lesov. Nesporne patrí k najkrajším ihriskám  v Španielsku. Zásluhu na tom má hlavne architekt Enrique Saenger. Toto 72 parové ihrisko má zo žltých odpalísk dĺžku 6 005 metrov a červených 4 893 m. Každá jamka je mimoriadne členitá. Raz sa tiahnu hore, inokedy dole

Aj z Rioja Golf Alta sa možno kochať krásnymi výhľadmi.

kopcom s krásnymi výhľadmi na vinohrady. Ferveje sú často naklonené, prekážkami sú potoky a hlavne stromy na okolí. Okrem vody vás môže potrápiť aj 101 pieskových i trávnatých bunkrov a náročne modulované rýchle gríny. Hru tam zvláda najmä ten, kto ihrisko dobre pozná, pretože nováčikov často čakajú nečakané prekážky. Autíčko sa veľmi hodí.

Manažér klubu s typickým baskickým menom Xavi Mota Muňoz pracuje aj ako dobrovoľník a so svojimi rumunskými koreňmi pomáha hlavne deťom rumunských prisťahovalcov adaptovať sa v novom prostredí. Odporúča navštíviť túto lokalitu najmä v októbri, keď okolité vinohrady doslova hrajú všetkými farbami.

www.golfrioja.com

Skryté tajomstvo hôr podľa Seveho

Ihrisko Izki nesie rukopis skvelého golfistu a neskôr dizajnéra Seve Balesterosa. Je ukryté v obrovských dubových lesoch.

Poslednou golfovou zastávkou bolo ihrisko Izki Golf, na sever od Riojy  v provincii Álava. To sa už dostávame do celkom iného sveta. Vinohrady zostali za nami a stúpame do hôr,  oblasti vyhlásenej za národný park. Okolo je množstvo pasienkov s pasúcim sa dobytkom obklopených listnatými lesmi. Míňame stredoveké dedinky ako zo starého filmu.

K ihrisku Izki neďaleko mestečka Urturi sa treba vyškriabať serpentínami cez pohorie Sierra Cantabria. Susedom mu je najväčší dubový les v Európe. Ihrisko je vraj jeho najlepšie stráženým tajomstvom so sto percentnou zárukou zelene. Tak znie reklamný slogan, ale naozaj pravdivý. V tejto pomerne vysokej a na dažde bohatej oblasti je malá pravdepodobnosť, že dráhy či gríny postihne sucho.

Jon Ander Sánchez, šéf tohto 18-jamkového ihriska (par 72, dĺžka z bielych 6 477 m a červených 5 033) prezrádza, že majiteľom je miestna samospráva, ktorá si uvedomuje, aký prospech prináša golf tamojšej komunite. Peniazmi síce neprekypujú, klubový dom i zázemie sú skromné, ale o to viac si hráči užijú členitosť ihriska, ktoré na začiatku nového tisícročia nakreslil slávny, dnes už zosnulý španielsky golfista Seve Balesteros.

Izki v pohorí Sierra Cantabria.

Domáci na neho dodnes s obdivom spomínajú, najmä na jeho osobný prínos k tvorbe projektu. Tým bol Seve preslávený. Vždy na miesto, kde sa malo stavať ihrisko,  prichádzal osobne. Položil si loptičku na zem a odpálil. Nielenže si takto vizualizoval dané miesto v hlave, ale mal istotu, že nenakreslí nezmyselné či nehrateľné jamky, ktoré bude musieť o pár rokov niekto prerábať. A v tomto prípade mal k dispozícii skvelý členitý priestor, s množstvom  prírodných prekážok v podobe stromov, lesa, potôčikov, remízok či priepastí. Navyše nemusel šetriť plochou, a tak nečudo, že ide o jedno z najrozľahlejších ihrísk v Španielsku. Hra na ňom je nezabudnuteľnou prechádzkou prírodou s krásnymi výhľadmi do doliny. Autíčko sa vrele odporúča.

www.izkigolf.eu

Odkiaľ prišla baskičtina?

Baskicko je autonómna časť Španielska a patrí k jeho najrozvinutejším častiam. Baskovia, ktorí žijú nielen na severozápade Španielska, ale aj na juhozápade Francúzska

Prekrásne zákutia Guggenheimovho múzea, kvôli ktorému prichádza do Bilbaa ročne milión turistov.

tvrdia, že to súvisí s ich mentalitou, pracovitosťou, dochvíľnosťou, spoľahlivosťou. Cudzinca zaujme v baskičtine množstvo písmen x, ale aj mäkké hlásky, ako je napríklad „ň“. Je to nezvyklý jazyk, ktorého pôvod je neznámy, hoci existujú hypotézy o jeho kontakte s kaukazskými jazykmi či inými nezaradenými európskymi jazykmi. Baskičtina sa dnes vyučuje v školách, avšak ovláda ju len asi polovica z vyše 2 mil. Baskov.

ETA sa ospravedlnila

Separatistická baskická organizácia ETA patrila ešte pred pár rokmi k najvýznamnejším teroristickým organizáciám v Európe. Štatistiky hovoria, že sa podieľala na 4 000 útokoch, pri ktorých bolo zavraždených 820 ľudí a ďalšie stovky boli zranené. Pred pár rokmi bola rozpustená a nedávno prvý raz požiadala o odpustenie za „bolesť“, ktorú priniesla jej desaťročia trvajúca násilná kampaň.

Rôzne podoby pintxos ponúkajú aj špičkové reštaurácie

Pintxos alebo tapas?

Pintxos (tapas) bary sú aj v Baskicku veľmi populárne tak medzi domácimi, ale aj turistami. Za málo peňazí dostanete veľa muziky. Ide o niečo ako snaky či finger food, teda jedlo, ktoré sa konzumuje „na stojáka“ a zvyčajne iba rukami. Môžu to byť kúsky chleba s rôznymi nátierkami, vysmážané rybičky, kúsky marinovaného tuniaka, kokteil z cibule, zemiaková omeleta, mäso na špízoch, čerstvo vypražené mäsové guľky, či kúsky mäsa v omáčke… Každý bar má svoj repertoár.

Foto: autorka článku a golfové rezorty

 

Autor: Jana Janků | 24. júla 2018