Golfové Slovinsko ponúka vzrušujúce zážitky

01. septembra 2018

Po golfe v Záhrebe sa vybrali naši spolupracovníci manželia Kostroňovci pozdĺž rieky Sava  objavovať golfové Slovinsko. Táto krajina je na rozdiel od Chorvátska golfovo bohatšia a v októbri tohto roku bude hostiť aj najväčšie svetové golfové podujatie – Medzinárodný golfový a cestovateľský trh IGTM 2018.

Prvou zastávku, ktorú si Kostroňovci naplánovali v Slovinsku, bol Golf club Grad Mokrice, v blízkosti kúpeľov Terme Čatež. Golfový

Slovinsko je bohaté na termálne pramene. Kúpele Čatež patria k najobľúbenejším.

rezort je súčasťou romantického zámku a club house s reštauráciou a suitami na bývanie umiestnili tiež do historického objektu, zrejme bývalej koniarne.

„Bolo už neskoré poobedie, a tak sme sa išli osviežiť do kúpeľoch Terme Čatež , kde vstup bol v cene ubytovania. Zrelaxovali sme v termálnej vode, aby sme nabrali sily na druhý deň golfu, na romantickom ihrisku v prostredí zámockých lesov. Večer sme si vychutnali romantický západ slnka nad drivingom s pohárom ružového vína. Ak by sme mali len trocha síl , určite by sme dali aspoň košík loptičiek.

Driving bol totiž s nádherným výhľadom z kopca na vykosenú lúku medzi lesmi za ktorými zapadalo slnko.

V Mokriciach mokro

Mokrice sa však zastali svojho mena a ráno nás zobudil hustý dážď. Povedali sme si, že chvíľu  počkáme. Po romantických raňajkách, ktoré sme si vychutnali priamo v zámku, stále pršalo, aj keď už menej. My, praví golfisti, ktorí sa riadime heslom: „Neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený golfista”, sme boli pripravení na hru. Pani v club house  to však vyriešila za nás, vyvesila ceduľu, že pre zlé počasie je zatvorené, zamkla recepciu aj reštauráciu a odišla.

Golf Grad Mokrice

Rajec 4

8261 Jesenice na Dolenjskem

+386 (0) 745 742 46
info@golfklub-gradmokrice.si

Romantický zámok na rieke Krka

Hrad Otočec leží na ostrove na rieke Krka

Trocha nás to prekvapilo, a tak sme sa posunuli o pár kilometrov ďalej, do rezortu Otočec golf club (od Ľubľany je to cca 70 km). Cestou sme míňali ďalší krásny romantický zámok Otočec, ktorý je postavený na zelenom ostrovčeku na rieke Krka. Prešli sa sme dvoma úzkymi drevenými mostmi, ktoré spájajú zámok s pevninou a kochali sa úchvatnými pohľadmi na zámok a okolitú zelenú prírodu.

Pokračovali sme na neďaleké ihrisko s nádejou, že práve tam nebude pršať, tak sme  sa tešili na golf. Už s menším prekvapením sme  opäť našli zatvorenú recepciu aj club house, aj keď práve prestávalo pršať. No nevzdali sme to. Zavolali sme na číslo recepcie z webovej stránky. Zdvihla milá pani a čudovala sa, že chceme hrať. Do desiatich minút však prišla ako sľúbila. Prehodili sme pár slov o ihrisku a klube a nakoniec sa dohodli na polovičnej cene za čakanie a neisté počasie. Zaželala nám peknú hru bez dažďa.

Ihrisko Otočec je ukryté v hustých lesoch

Otočec pripomína Adamstal

Hru na Otočeci sme si naozaj užili a nerozladili nás ani dve malé prehánky, ktoré nás ovlažili počas hry. Jedinými bláznami na ihrisku sme boli my a hubári v okolitých lesoch. Počas hry sme mali pocit, že sme na prechádzke v lese ďaleko od civilizácie. Jamky lemovali krásne staré dubové, bukové a smrekovo-borovicové lesy.

Chodenia hore i dole kopcom si na Otočeci užijete.

Hra po mokrých fervejách bola fyzicky náročná a terén sa vlnil hore, dole. Ihrisko nám veľmi pripomínalo rakúsky Adamstal.  Hneď prvá fervej sa ťahala do strmého kopca, ale zďaleka nebola jediná. Čakali nás náročné dlhé 5-parovky a zaujímavý bol 3-par dlhý až 177 m z červených odpalísk a až 205 m zo žltých….  Nečudo, veď ide o najdlhšie ihrisko v krajine.

Otočec bol vo výbornej kondícii, všetko upravené tak, ako má byť. Iba gríny boli po celonočnom daždi trochu vyrastené… Celkovo je to ihrisko, ktoré veľmi neodpúšťa zlé rany. Treba hrať presne a trocha ho poznať, alebo si aspoň pozrieť mapky jamky pred odpalom. Nie je vôbec ľahké, ale veľmi férové.

Krásny Otočec nám bol asi dopriaty, lebo hneď, ako sme dohrali, zbalili veci a zatvorili dvere auta, spustil sa hustý lejak.

Ďalej pokračujeme do večernej Ljubľany a večer fandíme Chorvátom vo futbale v Rusku….. Dobro došli

Klubový dom Otočec je v budove bývalého statku

Golf Grad Otočec
Grajska cesta 2

8222 Otočec

T: +386 41 304 444

E: golf.otocec@terme-krka.si

www.golf-otocec.si

Poplatky za hru

18 jamiek: PO-PIA 60 €, víkend 70 €

9 jamiek: PO-PIA 35 €, víkend 40 €

Cubo Grand s novým majiteľom

Cubo golf club len hruba 20 min. z centra Ľubľany pri dedinke Smlednik nás čakal pripravený. Na recepcii už o nás vedeli, v dohodnutý čas sa ku nám pridala sympatická Saša. Dostali sme malé darčeky s logom klubu. Dozvedeli sme o projektoch značky Cubo.

Ihrisko Cubo je pomerne rovinaté.

Toto ihrisko nadizajnované Petrom Škoficom podľa projektu bývalého lyžiara Marka Štirna otvorili v roku 2009. Golfový klub však nedávno zmenil majiteľov, ktorí prevádzkujú aj luxusný hotel v meste. Keď vidíme fotografie, ktoré nám Saša prezentuje, je nám ľúto, že sme sa tam neubytovali. Hotel sa nachádza iba 20 min. od golfového clubu. Nabudúce tam určite pôjdeme…

Obohatení informáciami, milým úsmevom a posilnení pohárikom sektu ideme hrať. Víta nás pomerne rovinaté ihrisko s krásnymi vyhliadkami na Julské Alpy. Je vo veľmi dobrej kondícii,  gríny sú dobre upravené, hra nás baví.

Klubový dom Cubo je postavený v efektnom aspenskom horskom štýle a je tam výborná reštaurácia.

Ihrisko vyžaduje pomerne dobrú presnosť, niektoré ferveje sa nám zdajú dosť úzke.

Druhú polovicu ihriska lemujú lesy, tá sa nám páči viac. Posledná 18. jamka je odmenou za celú hru. Jej veľkorysá široká fervej nás na rozlúčku akoby objíma, poskytuje nádherný pocit z hry. Hoci sme si celé ihrisko prešli bez autíčka, odchádzame šťastní a spokojní.

Na recepcii nás opäť čaká Saša, pýta sa, ako sa nám hralo, aké máme pripomienky. My sme však mohli vyjadriť iba spokojnosť, s malou pripomienkou na označenie smeru k jednej z jamiek. Nabudúce, keď si tam pôjdeme zahrať, tak uvidíme, či dali na naše slová.

Túto golfovú zastávku v blízkosti Ľubľany vrelo odporúčame.

Diners CUBO golf igrišče Ljubljana

Smlednik 200

Na ihrisku Cubo

1216 Smlednik

T: +386 41 903 555

E: info@cubogolf.com

www.golf-ljubljana.si

Poplatky za hru

18 jamiek: PO-PIA 90 €,

9 jamiek: PO-PIA 60 €

Ľubľanu budete ľúbiť

O vzhľad Ľubľany sa výraznou mierou postaral architekt Jože Plečnik. Chcel, aby pripomínala antické Atény.

Určite si však rezervujte čas aj návštevu centra mesta, najlepšie podvečer. My sme sa stihli vyviezť zubačkou na hrad, z ktorého sme mali pekný výhľad na celé mesto a okolie. Odtiaľ sme išli pešo a prechádzame centrom mesta. Je plné kaviarničiek  zaplnených usmiatymi, prevažne mladými návštevníkmi.

Neodoláme a zastavujeme sa pri jednom zo stánkov, kde predávajú ručne vyrábanú zmrzlinu s názvami a príchuťami, aké nepoznáme. Ochutnávame výdatné porcie a sme nadšení. Takú výbornú zmrzlinu sme ešte nejedli. Ďalší z dôvodov, prečo sa sem vrátime. Vyhradíme si určite viac času na vychutnanie príjemnej atmosféry centra mesta.

Čo dodať na záver? Ľubľana nám poskytla všetko, čo máme radi, príjemné mesto, dobré jedlo, milých ľudí a náš obľúbený golf. Ak máte radi to, čo my, určite toto mesto na potulkách krásnym Slovinskom nevynechajte.

Foto: Peter Kostroň a Cubo

 

Autor: Peter Muška | 01. septembra 2018