Diamond Country Club – miesto stretávky európskej elity

05. septembra 2018

Jeho kulisu tvorí obrovská elektráreň. Jej dve vysoké červené veže vidíte v rezorte Diamond Country Club v Atzenbruggu z viacerých jamiek. Inak pokojná farmárska krajina však ukrýva špičkovo udržiavené ihriská, kde sa stretávajú aj hráči  European Tour.

Áno, Diamond Country Club je už deväť rokov jediným rakúskym ihriskom, kde sa hrá najvyššia európska mužská súťaž – PGA European Tour. Rezort leží pre Slovákov takpovediac za humnami. Z Bratislavy je to len zhruba 135 km smerom na historický Wachau

Jamky Diamond Country Club sa ťahajú okolo 10-hektárového jazera.

na západ od Viedne a až na posledných pár kilometrov cestu absolvujete po diaľnici. Poldruha hodinky autom a stojíte pred bránami rezortu, ktorý má niekoľkonásobné ocenenie Najkrajšie rakúske ihrisko. To konkrétne patrí 18-jamkovému Diamondu, ale aj susedná osemnástka Country, ktorá akoby mu robila ťahajúc sa okrajmi 200-hektárového pozemku obal, má vysokú úroveň a najmä čaro. Rovnako ako 9-jamkové Park ihrisko a tamojšia špičkovo vybavená akadémia.

Svetová novinka – meranie času úderov

Tohtoročným víťazom PGA European Tour, Shot Clock Masters sa stál Mikko Korhonen z Fínska.

Do histórie golfu sa Diamond Country Club tohto roku zapísal aj veľkou inováciou a odvtedy sa hovorí o tzv. Diamond efekte. Na júnovom turnaji European Tour tam premiérovo v histórii profesionálneho golfu predstavili tzv. Shot Clock Masters. V záujem urýchlenia hry chodili po ihrisku rozhodcovia s obrovskými hodinami na bugine, ktoré hráčom merali čas každého úderu. Prvý hráč v skupine mal na úder 50 sekúnd, ďalší už iba 40 sekúnd. Za nedodržanie časového limitu bol trest jedna rana navyše. Zaujímavé je, že sa to stalo iba štyrom hráčom. A výsledok? Každé zo štyroch kôl sa hralo priemerne o 40 minút kratšie. Zdá sa, že je to budúcnosť či už profesionálneho ale i amatérskeho golfu. Len treba vymyslieť systém. Chodiť s buginou za každým flajtom nie je totiž jednoduché na organizáciu a počet potrebných rozhodcov.

Anonymní kontrolóri

Pravdaže, byť poctený organizovaním prestížneho turnaja patriaceho v Európe na najvyššiu priečku – PGA European Tour, nie je lacnou záležitosťou. Netají to ani obchodný manažér rezortu Adolf Kern: „My sme pre tento turnaj takpovediac iba javiskom. O finančné záležitosti a prize money sa stará promotér. Musíme však spĺňať viacero kritérií, ako je napríklad dĺžka ihriska, ale hlavná je kvalita. Počas roka k nám prichádzajú anonymní kontrolóri v rámci tzv. mystery shoppingu, ktorí kontrolujú nielen ihrisko, ale aj hotel, reštauráciu, personál, skrátka všetky služby. Ak by sme nezískali potrebný počet bodov, Európsku túru by sme nedostali. Samozrejme, stojí to nemalé peniaze. A prečo to podstupujeme? Je to pre rezort skvelý marketing.“

Podnikateľ s nehnuteľnosťami

Prezident klubu Christian Guzy (vpravo) s Lukasom Schweighoferom.

Za súčasnou históriou Diamond Country Clubu na Tullnerských poliach neďaleko dedinky Atzenbrugg, obklopeného pokojnou rovinatou farmárskou krajinou, je päťdesiatnik, podnikateľ s nehnuteľnosťami, rodák z tohto dolnorakúskeho kraja Christian Guzy. Keď na prelome milénia v roku 2000 kúpil povodňami zničené pôvodné ihrisko, vedel, že ho čakajú nemalé investície. Ihrisko prešlo pred niekoľkými rokmi radikálnou renováciou. Pôvodný design Angličana Jerema Perna bol na viacerých miestach zmenený. Dnes patrí toto ihrisko medzi najmodernejšie v Európe. A získalo si taký kredit, že mohlo prevziať od oveľa mondénnejšieho GC Fontana tiež pri Viedni usporadúvanie európskej túry PGA Austria Open. Ukazuje sa, že to tam robia dobre. Veď toto ihrisko s dĺžkou (žlté odpaliská) je 6 130 metrov s tradičným parom 72 hostilo tohto roku European tour už deviaty krát.

Voda, voda, voda

Niekoľkokrát sa hrá na ostrovné i polostrovné griny.

Čo návštevníka rezortu nesporne hneď upúta, je obrovské 10-hektárové jazero, okolo ktorého sa ťahá väčšina jamiek. A nie vždy ho môžete obísť. Na polostrovoch kúpajúcich sa vode leží až šesť grínov, takže slabšie povahy tam okúpu aj niekoľko svojich loptičiek. Vodná atmosféra je úchvatná. Tráva na fervejach je aj po tomto extrémne suchom lete svieža, hutná a kvalita grínov špičková. A k tomu množstvo vodných vtákov a iných živočíchov, ktoré robia vašej hre sprievodcov.

Celkom iste nezabudnete najmä na štvorparovú jamku č.8 (dogleg okolo malého jazierka),

Španiel Miguel Angel Jimenez  (vpravo) je v Diamonde ako doma.

na úprave ktorej sa podpísal známy španielsky golfový profík Miguel Ángel Jiménez. Miestni si ho zamilovali pri jeho návšteve aj preto, že vzdal hold tamojším vínam.

Celkovo znalci ihriska odporúčajú najmä mužom: „Potlačte svoje macho inštinkty a rozumne zvoľte spôsob hry, lebo inak sa budete nakoniec pozerať na svoju score kartu masochistickým pohľadom.

Country i Park Course (jamky sa kombinujú) sú o čosi jednoduchšie, nemajú toľko vodných prekážok ako Diamond, ale tiež vedia potrápiť. Celý rezort je rovinatý, napriek tomu sa odporúčajú autíčka alebo segwaye, pretože najmä vonkajšie neskôr dostavané jamky (vrátane deviatej) Country Coursu vás odvedú pomerne ďaleko od klubu.

Diamond Country Club
3452 Atzenbrugg

T: +432275 200 75

E: office@countryclub.at
www.countryclub.at

Poplatok za hru

Diamond Course:  PO-ŠT 90 €, PIA-NE  110 €
Country Course:   PO-NE 65 €

Kde zložiť hlavu?

Súčasťou rezortu je moderný apartmánový hotel hneď pri hlavnom parkovisku. V rezorte sú dve reštaurácie. Boat house sídli v bielom domčeku pri jazere a  je štýlovo zariadená ako námorná loď. Získala ocenenie Reštaurácia roka 2013.

Diamond experience

Diamond experience znamená komplexnú ponuku ihrísk Diamond Country Clubu, 18-jamkové ihrisko Waldviertel v Hauschlagu i Ottensteine a dvoch hotelov. K tomu patrí aj kláštor Kloster v Kremse prerobený na luxusný hotel a usporadúvanie spoločenských akcií.

Na víno do heuriger

Oblasť Dolného Rakúska je známa aj pestovaním hrozna a výrobou vína najmä veltlínu. Stačí sledovať plagátiky okolo cesty a zistíte, ktorý heuriger je práve otvorený (striedajú sa zvyčajne po týždni). Dostanete tam nielen skvelé víno a v čase oberačiek aj sturm, teda burčiak, ale k tomu si môžete vybrať z pestrej ponuky rôznych rakúskych domácich dobrôt, ako sú šunky, slanina, jaternice či rôzne druhy nátierok. Ďaleko to nie je ani do krásneho údolia Dunaja – Wachau zaradeného do Svetového dedičstva UNESCO. Je tiež obklopené množstvom vinohradov a vinárstiev.

Foto: Jana Janků a Diamond Country Club

 

 

 

Autor: Jana Janků | 05. septembra 2018