Kráľovský Bled – prebudená spiaca krásavica

12. septembra 2018

Ani naši dopisovatelia manželia Kostroňovci nepatria k tým, čo radi používajú superlatívy. V prípade slovinského golfového rezortu Royal Bled sa však nezdržali. Toto miesto označili za jedno z najkrajších, aké sa im na potulkách golfovým svetom podarilo vidieť.

„Ráno sme sa nevedeli dočkať návštevy vysnívaného golfového rezortu v blízkosti úchvatného Bledského jazera s hradom nad ním – Royal Bled Golf & Country Clubu. Už ten názov vyvoláva zvedavosť. Royal, teda Kráľovský.“

Julské Alpy ako krásna kulisa.

Poďme trochu do histórie. O kráse tohto miesta nesporne dobre vedel aj juhoslovanský kráľ  Aleksandar Karadordevič (veď Slovinsko bolo súčasťou územia, ktoré spravoval). Už po prvej svetovej vojne sa rozhodol dať si postaviť pri jazere Bled s výhľadmi na Julské Alpy letnú rezidenciu. Pochopiteľne, že tým tam prilákal urodzenú i menej urodzenú smotánku z celej Európy, ku ktorej zábavkám patril aj golf.

Otvorenia 9-jamkového ihriska v roku 1937 a o rok na to kompletnej 18-tky, čím sa zrodil golf v tomto regióne, sa však už Aleksandar Karadordevič nedočkal. Bol už po smrti. Neprežil atentát, ktorý na neho spáchali vo francúzskom Marseilles.

Hrad nad jazerom Bled uvidíte aj z ihriska .

Ak však dnes 18-jamkové ihrisko nazývajú King Course, teda Kráľovo a celý rezort Royal (Kráľovský), je to oprávnené. Nejedna pomazaná hlava si tam overila svoje údery či paty. Čoskoro po otvorení však bolo všetko inak, lebo začali rinčať zbrane ďalšej, v poradí 2. svetovej vojny a na golf bolo málo pomyslenia. Trvalo potom ešte dlho, než došlo v roku 1972 k obnove ihriska. Jeho redizajnom poverili vtedy legendárneho Donalda Harradina. Bolo krásne, učupené v lesnom poraste a výhľadmi na Julské Alpy, ale…

V roku 2013 kúpili bledský golfový rezort noví majitelia – jeden z najbohatších Srbov, Dragan Šolak s manželkou Gordanou. Podľa slovinských médií za 11 mil. €. Obaja sú vášniví a údajne aj výborní golfisti. Rozhodli sa, že toto aj dovtedy špičkové ihrisko dostanú medzi absolútnu svetovú špičku, čo pravdaže  znamenalo ďalšie miliónové investície.

Pribudlo desať jazierok.

„Ihrisko vyzeralo ako spiaca krásavica, avšak niekoľko rokov dosť zanedbaná. Bolo ju treba prebudiť,“ povedala obrazne Gordana pre časopis Golf World. A zdá sa, že sa im to s manželom podarilo.

V rámci renovácie boli podľa projektu dizajnéra Wiliama Swana za tri roky roky remodelované všetky grínové komplexy, bankre, viaceré ferveje i jazerné komplexy. Investície smerovali aj závlah a strojového parku. Na ihrisku, kde predtým prakticky nebola voda, pribudlo tiež desať jazierok, čo nielen zmenilo hru, ale tiež pomohlo zlepšiť zavlažovanie.

Renováciou prešiel aj klubový dom Kings House

A na rad prišiel aj historický klubový dom Kings House, pôvodne postavený v roku 1938. Aj ten dali noví majitelia rezortu zreštaurovať tak, že už od vstupu do neho cítiť noblesu, dôstojnosť a históriu.

Keďže všetky úpravy odobrila Princezná Elisabeth Karadordevič, ktorej otec Princ Regent Juhoslávie tam kedysi trávieval letá, môže rezort používať názov Royal. Mimochodom, aj ona tam teraz chodieva hrať golf, takže tam na ňu môžete naraziť.

V rifliach ani na raňajky

Hra na Kings course je prechádzka lesom.

„Tušili sme, že ideme do špičkového golfového rezortu, ale realita predstihla naše očakávania. Dovnútra sme sa dostali kontrolovaným vjazdom cez rampu. Hneď za ňou stál Jaka, ktorý s nami mailoval. Chceli sme si vojsť do klubového domu obzrieť si ho, naraňajkovať sa. Jaka nás však nekompromisne kvôli rifľovému oblečeniu vrátil. Rozprávať sa s nami začal až po prezlečení do golfového odevu. S úsmevom nás uviedol na recepciu, kde sme si rezervovali tee time a šli sa naraňajkovať. Veselý čašník sa potešil, že môže rozprávať „po našsky”, a tak sme sa hovorili po slovinsko-slovensky. My máme naše slovenské a oni majú ich slovenske. Neskôr sa dozvedáme, že má narodeniny, 56 rokov. Už mal pripravenú fľašu na oslavu.“

D

Na jar vidno zasnežené končeky Álp.

nes sa dá v klubovom dome fajnovo bývať a hlavne fajnovo jesť. Oboje na úrovni naozaj kráľovskej.

„Pred hrou sme dostali malý darček s logom Royal Bled. Autíčko voňalo novotou a začali sme hrať. Už prvé odpalisko naznačovalo, že sme na inom ihrisku, ako bežne hrávame,“ hovoria Kostroňovci.

Nečudo, veď toto miesto prilákalo zahrať si dokonca aj také rydercupové legendy ako je Sam Torrance či Constantin Rocca. Aj oni a množstvo významných turnajov tiež pridali lesku tomuto vynovenému miestu.

Ako na PGA Tour

„Povrchy odpalísk svojou úpravou pripomínajú gríny. Dokonale sú upravené ferveje s nízko kosenou trávou. Rafy a semirafy sú z hustej nízkej trávy. Cítili sme sa ako profesionáli na PGA tour. Ešte keby sme tak aj hrali. Gríny nás prekvapili vysokou rýchlosťou, zaujímavým tvarovaním, museli sme si na ne zvykať. Trvalo nám to pár jamiek. Bankre boli profesionálne upravené, v strede upravené hrabľami, na okrajoch hladké. Po celý čas hry sme mali pred očami, alebo za chrbtom skalnaté vrcholy Julských Álp a neustále sme hrali medzi lesným porastom. Na jednej z jamiek nás prekvapil sokol, krúžil nad nami a odletel. 17. jamka ešte aj voňala Alpami, ihličnaté stromy, závan osviežujúceho vzduchu a vôňa kravského stáda.

Dokonalá údržba je samozrejmosťou.

Ihrisko preverilo našu hru najviac, ako sa len dá. Je značne náročné a je to výzva pre každého hráča. Pochopili sme, prečo je taký vysoký poplatok za hru. Tu by mal hrať golfista za odmenu.“

Po hre sa nám venuje manažér ihriska Aljoša Berc. Dozvedáme sa viac o vlastníkoch rezortu. Gordan Šolak (podniká v digitálnych médiách a vlastní aj viaceré televízne kanály) investoval do kúpy, renovácie ihriska, klubového domu i ubytovacieho zariadenia v posledných rokoch asi 15 mil. €. Obrovské investície sa odzrkadlili aj na cenách ročného členstva či fíčiek. Našťastie, že vďaka dobrej dostupnosti (cca 1-1,5 hod.)

Lake course je milá deviatka.

prichádzajú hlavne golfisti z Ľubľany a tiež zo susedného Rakúska. Aj preto Royal Bled úzko spolupracuje s rakúskymi klubmi, organizujú spoločné turnaje. A zorganizovali tam už aj viacero významných európskych turnajov Ba toto miesto neobišla vlani ani slovenská Bussines Golf Tour.

Lacnejšia Jazerná deviatka

Ak sa vám kráľovské ceny na Kings Course zdajú privysoké, treba sa na parkovisku mierne odkloniť doprava na ihrisko Lake Course (Jazerné ihrisko) a do jeho Lake House, kde je nemenej príjemná atmosféra, ubytovanie i posedenie pri jedle. Sú tam o dosť prijateľnejšie ceny.

Opúšťame malé, ale nádherné Slovinsko spokojní a šťastní s predsavzatím, že sa sem určite čo najskôr vrátime aby sme objavili ďalšie golfové rezorty.

Poplatky za hru

King course: 150 €

Lake course: 45 € (9 jamiek)

Royal Bled Golf & Country Club

Vrba 37

4248

T: +38 61 200 99 01

E: clubhouse@royalbled.com

www.royalbled.com

Foto: Royal Bled Golf & Country Club a Peter Kostroň

 

Autor: Jana Janků | 12. septembra 2018