Stop! do Prahy sa lepšie ponáhľa s príjemnými golfovými zastávkami

19. septembra 2018

Chodievate do Prahy pod diaľnici D1 a  nekonečné obchádzky, kolóny a nedisciplinovaní vodiči vás privádzajú do zúfalstva? Keďže podľa oficiálnych správ bude oprava D1 trvať ešte najmenej tri roky, máme pre vás radu: dajte si do GPS Kácov alebo Pyšely.

Neoľutujete. O oboch prípadoch ide o špičkové české golfové rezorty, kde vaša golfistická duša nesporne pookreje.

Prvá zastávka: Panorama Kácov

 

Klubový dom Panorama Kácov získal viacero architektonických ocenení.

Bližšie na ceste z Bratislavy do Prahy je to do Kácova. Z D1 (odbočka na Vlašim) je to do tohto prekrásneho kúta nad riekou Sázavou len pár kilometrov. Prejdete historickým mestečkom okolo práve opravovaného zámku, miestneho pivovaru Hubertus (pivo môžete potom ochutnať aj v klubovom dome) a cesta vás po prejdení mostu cez Sázavu vyvedie na kopec nad ňou.

Už príchod do rezortu Panorama Kácov je impozantný. Prechádzate pomedzi obrovské balvany až ku klubovému domu s reštauráciou a hotelom s 10 dvojlôžkovými izbami a štyrmi apartmánmi. Budova, ktorú navrhol známy architekt Martin Rajniš, má oblúkovitý pôdorys s dreveným obložením. Terasa otočená na ihrisko sa vďaka umne vymyslenému nadkrytiu akoby vnášala nad susedným jazierkom. Nečudo, že budova zaujala aj porotcov architektonických súťaží a ušlo sa jej niekoľko ocenení. Možnosti ubytovania by sa mali čoskoro rozšíriť o drevené bungalovy podobné tým, aké poznáme z brnenskej Kaskády.

Ihrisko je kopcovité, odporúča sa autíčko.

Voľba majiteľov, ktorými sú Panorama Golf Resort.,s.r.o. a akciovka Sázava  Parkland, bola naozaj skvelá. Hneď na začiatku sa rozhodli pre výstavbu troch deviatok. Návrh ich dizajnu ponúkli skúsenému tímu spoločnosti Golfer  pod vedením Libora Jiráska v spolupráci s Michaelom Terechom, pričom úzko spolupracovali s architektom Rainerom Preissmannom z Deutche Golf Holding Ltd. Keď si odohráte všetky tri deviatky, zistíte aké ako skvele využili tamojšiu prírodu a čo všetko jej vďaka svojej fantázii dokázali pridať.

Objavili ho aj Slováci  

Sedíme s manažérom ihriska Tomášom Malecom. História rezortu, ktorú nám predostiera, je celkom mladá. Veď otvárali iba v roku 2016, aj to iba skúšobne pre členov. Plnú prevádzku rátajú až od vlaňajška. Pochopiteľne, najzvedavejší a ako prví sa za členov klubu prihlasovali najmä Pražáci. Veď do hlavného mesta je len niečo okolo 50 kilometrov (pravda, tá rozkopaná D1 môže čas patrične natiahnuť, ako sa to stalo aj nám). A Pražáci oblasť Posázavia už dávno objavili. Svedčia o tom tisícky chát a chalúp, ktoré obklopujú oba brehy tejto malebnej rieky.

Výhľad z terasy

Dnešných 150 členov klubu nie je ešte nijaké veľké číslo, ale Tomáš sa nesťažuje. Hovorí, že už v prvom roku otvorenia sa im podarilo zorganizovať 120 turnajov! Chýr o vysokej kvalite ihriska i služieb sa totiž rýchlo rozniesol. Dokonca aj na Slovensko a tohtoročná  Bussines Golf Cup si tam tohto roku tiež urobila jednu zo zastávok. A čo si zvlášť pochvaľuje je, že čoraz častejšie prichádzajú ľudia, ktorí tam aj prespia. Lákajú ich napríklad na balíčky, ktoré za 130 € obsahujú  ubytovanie i jedno kolo golfu vrátane buginy.

Tri deviatky – každá iná

Čo v golfovom rezorte Panorama Kácov ocení každý golfista, je možnosť výberu. Každá z troch deviatok je unikátna, iným spôsobom krásna. Ktorú kombináciu si vybrať je pri prvej návšteve skôr na odporučení

Z viacerých miest vidíte historické mestečko Kácov.

tých, ktorí tam už hrali, alebo dievčat z recepcie. Neskôr už určite budete vedieť, ktorá je tá „vaša“ obľúbená. Domáci si pochvaľujú aj to, že mať tri deviatky je výborné aj kvôli údržbe. Môžu vás poslať práve tam, kde sa nepracuje.

V prvom rade – všetky tri deviatky sú kopcovité, preto sa odporúča hrať na autíčku. Deviatka River (Riečna) je najkratšia, dlhší hráči často ani nevytiahnu drajver. Ako naznačuje názov užijete si vody v podobe jazierok a potôčikov. Romantický ráz jej dodáva povedľa pokojne tečúca Sázava, skaly okolo nej i koľajnice vláčiku Posázavský pacifik, ktoré hráči dvakrát prechádzajú. Z horných jamiek sú krásne výhľady na Kácov. Celkovo je každá jamka iná, vari každú si zapamätáte.

Ak zvolíte ako druhú deviatku Meadows (Lúčna), budete sa túlať viac-menej po hrebeni kopca, kde sa rezort rozkladá. Je pomerne rozťahaná s dlhými prechodmi, ale ako prezrádza sám názov, hrá sa prakticky po lúkach. Pravda, opäť sa neustále zvažujúcich raz dole a potom zase hore až ku klubovni. Pár jamiek vás zavedie do údolia, na niektorých umiestnenie grínu sotva tušíte, ale celkovo je to príjemná deviatka. Treba rátať aj vetrom.

Tretia deviatka Forest (teda Lesná) začína rovinato, ale potom sa zase prediera lesným porastom opäť hore a dole kopcom. Považuje sa za najťažšiu, hlavne kvôli úzkym fervajam, čo si vyžaduje mimoriadnu presnosť úderov. Aj tu si medzi hrou môžete užívať krásne výhľady na Kácov.

Tohtoročné letné sucho potrápilo trápi aj Panorámu. Ako však hovorí T. Malec majú šťastie, že ležia pri Sázave, odkiaľ čerpajú vodu do jazierok. Vďaka tomu sú ferveje, gríny v skvelom stave. Celkový dojem: unikátny rezort. Odchádzate s pocitom, že sa určite vrátite, lebo každú deviatku budete chcieť spoznať ešte lepšie.

Panorama Kácov

Kácov 285 09

T: +420 312 29 29 29
Ml: +420 602 203 203
E: info@panoramagolf.cz

www.panoramagolf.cz

Ceny za hru 18 jamiek:

PO-UT 1 200 Kč (cca 47 €), ST-ŠTV  1 500 Kč (cca 58 €) a cez víkend 1 800 (70 €).

Druhá zastávka: Loreta Golf Pyšely

Loreta Pyšely vás upúta svojou pohodovosťou v pokojnej vidieckej krajine

Bližšie k Prahe – ak odbočíte z D1 na Benešov – si môžete urobiť ďalšiu výbornú golfovú zastávku. Loreta Golf Pyšely. Ak tam idete prvýkrát, vopred sa nadýchnite. Od parkoviska vás čaká prudká cesta pešky do kopca ku klubovému domu. Hoci tam vedie aj asfaltka, vjazd s autami je povolený len pre ubytovaných.

Manažér ihriska Jiří Novosad sa smeje, že to bola dobrá skúška pre rôznych frajerov s drahými autami, ktorí si mysleli, že môžu porušiť zákaz vjazdu. „Zatrhli sme im to, a tak sme sa ich zbavili hneď na začiatku. Prestali sem chodiť. Tým, že autá neparkujú pri klube, ľudia sa medzi sebou neposudzujú podľa ich značiek, ale podľa toho, aký kto je, ako sa správa.“

Hoci majiteľmi ihriska Loreta Pyšely sú miestni podnikatelia a zároveň susedia Martin Zaradička a Martin Křížek, aj tam si domáci spočiatku nevraživo vraveli: „Nó, prišli si zahrať bohatí, rozmaznaní Pražáci!“ a ihrisko radšej obchádzali oblúkom. Dnes, šesť rokoch od otvorenia, je situácia iná. J. Novosad

V klubovom dome sa dá aj ubytovať.

s hrdosťou vraví, ako si získali práve ich, obyvateľov šiestich okolitých obcí.  „Neupokojili sme sa tým, že sme ich pozvali na Dni otvorených dverí, dali im na hodinku palicu a potom na nich zabudli. Vlani v zime sme spracovali projekt s názvom Golf pre Pyšelákov. Počas štyroch sobôt sme im poskytli tréning s našimi dvomi trénermi a potom si s nimi ihrisko zahrali. Okrem toho sme rozdali po meste letáky s vouchermi. Vďaka týmto finančne nenáročným aktivitám sme získali len tento rok 50 nových členov z radov domácich. A tí pochopili, že golf  i služby okolo sú tu aj pre nich a aj nehrajúci členovia rodiny si sem môžu zájsť na kávičku či prechádzku so psom. Musíte sa stať ich kamarátom,“ hovorí presvedčivo.  No a potom sú tu pravdaže deti a mládež, ktorým tiež venujú osobitnú pozornosť.

Podľa kaplnky

Čaká vás príjemné férové ihrisko.

Osemnástku Loreta Pyšely, nazvanú podľa tamojšej barokovej loretánskej kaplnky Panny Márie z roku 1699, nakreslil známy britský dizajnér žijúci v Rakúsku Keith Preston tak, že vás pohladí po duši. Príjemnú, krásne zasadenú do pokojnej ale členitej krajiny Posázavia. Napokon, už predtým navrhol rovnako zaujímavé a medzi golfistami populárne ihriská Albatros, kde sa hrá Európska túra i Ypsilonku.

Loretu otvárali v roku 2013. Ak si sadnete na terasu, uvidíte na kopci za ihriskom spomedzi stromov vykúkajúce strechy domov, kostolnú vežu a zámoček mestečka. Ticho, pokoj, vidiecka pohodička bez modernej výstavby, priemyselných objektov či apartmánových domov. Zatiaľ.

Golfisti sa radi vracajú

Jesenná krajina.

Hoci ide o majstrovské ihrisko, tí ktorí si ho zahrali, vyzdvihujú jeho férovosť, pohodovosť, ktorá dokáže osloviť aj golfistov s vyšším HCP. Nečudo, že bolo čitateľmi Golf Digest niekoľkokrát vyhodnotené ako Ihrisko roka. O ocenenia sa ušli aj tamojšej reštaurácii. Mimochodom, môže byť krajšie privítanie, ako vôňa čerstvo upečeného chleba čakajúceho hostí na stole?

J. Novosad si pochvaľuje, že za krátky čas existencie ihriska sa im podarilo získať 2 700 členov. Hovorí, že je to nielen zásluhou rôznych foriem členstva, ale aj bohatému klubovému životu. Okrem iného organizujú pre členov v priebehu roka výjazdovú túru, počas ktorej navštívili viacero ihrísk, vrátane slovenského Penati.

Bez tzv. „fíčkových“ hráčov by sa však ťažko mohli pochváliť tým, že od prvého roku je ihrisko ako jedno z mála v ČR ziskové. Je to vďaka tomu, že v tomto prípade sa stretlo viacero pozitívnych aspektov: dobrá dostupnosť z Prahy, kvalita ihriska i prijateľné ceny. Vďaka ubytovaniu v 10 izbách s 24 lôžkami na hornom poschodí klubového domu s výhľadom na ihrisko prichádza čoraz viac návštevníkov aj odinakiaľ. A potom sú to podľa manažéra ihriska vyvážené prevádzkové náklady.

Nezmeškajte Ranný rýchlik

Pyšely je mestečko, kde majú radi golf aj domáci.

Keď sa napokon vyberieme na ihrisko, zistíme, že takým ako vyzerá, naozaj aj je. Pohodovým. Každá jamka je iná, ale vopred čitateľná, s minimálnou hrou „naslepo“, takže hru zvládajú aj tí, ktorí sú tam prvýkrát. Nečudo, že sem golfisti radi prichádzajú aj opakovane.

Tohtoročné sucho potrápilo aj Loretu. Ale vďaka Sázave, z ktorej zásobujú jazierka na ihrisku, ho zvládli úspešne. A ešte niečo: ihrisko má aj vlastnú mobilnú aplikáciu. A ak by ste radi stihli rokovanie v Prahe, môžete si zaránky zahrať na obľúbenom turnaji Ranný rýchlik pre dvojčlenné flajty. Aj dopravné kolapsy na D1-čke budú potom znesiteľnejšie. 

GC Loreta Pyšely

Šibeniční 520

251 67 Pyšely

T: +420 606 602 422

E: recepce@loretagolf.cz

www.loretagolf.cz

Poplatok za hru:

PO-UT – 1090 Kč (cca 42,50 €)

STR-PIA – 1350 Kč (cca 53 €)

VÍKEND – 1690 Kč (cca 66 €)

Foto: autorka a archív ihrísk

 

 

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 19. septembra 2018