Ryder Cup už tento piatok

24. septembra 2018

V sledovanosti mu spomedzi športových podujatí patrí tretie miesto hneď po Majstrovstvách sveta vo futbale a Olympijských hrách. Áno – ide o golfový turnaj Ryder Cup, ktorý sa odohrá už koncom tohto týždňa neďaleko Paríža na ihrisku Golf National v Saint-Quentin-en-Yvelines v blízkosti Versailles. O slávny pohár budú bojovať tímy Európy a USA.

Golf National v Saint-Quentin-en-Yvelines je ihrisko s množstvom vody.

Kde sa hrá?

Prečo zvolili pre Ryder Cup práve  Golf National v Saint-Quentin-en-Yvelines? Patrí totiž k jedným z mála ihrísk, kde sa pomestí až 80 tisíc divákov. Pod jeho dizajnom je podpísaný  Francúz Hubert Chesneau a Američan Robert von Hagge. Počas trojročnej výstavby boli potrebné obrovské presuny zeminy, a to najmä na vytvorenie jazier.

Ihrisko Albatros, na ktorom sa bude hrať, bolo otvorené v roku 1990. Má par 72 a dĺžku  6 649 metrov.

Trofej pre víťazný tím

Charakterizuje ho veľké množstvo vody a bankrov, super rýchle gríny, úzke ferveje.
Najsledovanejšia bude zrejme osemnásta jamka, ktorá vedie okolo vody a potom cez ňu na ostrovný grín.  Je to štvorpar dlhý 431 metrov a dostať sa na grín druhou ranou zvládnu len skutoční majstri, ku ktorým hráči oboch tímov nesporne patria. Máme sa na čo tešiť.

Podstavec zo zlata

 

Trofej, o ktorú sa hrá na Ryder Cup-e má len  43 cm. Tento štíhly pohár má dve ušká a na vrchu tróni

golfista. Podstavec je zo zlata. Keď ho v roku 1926 ho dal zhotoviť zakladateľ turnaja Samuel Ryder, mal hodnotu 250 libier. Dnes to zodpovedá asi 17 000 eurám.  Jeho hlavná hodnota je však v tom, že ho získa víťazný tím najprestížnejšieho turnaja na svete.

Ryder Cup bude možné sledovať aj Golf Channel.

 

Autor: Jana Janků | 24. septembra 2018

Komentáre

  1. Strucne, vystizne, informativne. Velmi ma potesila tato sprava, lebo mi doplnila vedomosti o Ryder Cupe, ktore som nemal a v tomto kratkom clanku som sa dozvedel. Janka, obdivujem Tvoje novinarske umenie dobreho a vystizneho pisania, ktore som citil potrebu pochvalit, lebo opatovne si zgustnem na Tvojich clankoch. Dnesni pisalkovia, ktori sa radi oznacuju za novinarov, by sa mohli od Teba ucit.

  2. Pripájam sa aj ja k Tvojim obdivovateľom pera, mám veľmi rada články uverejňované na stránke golf and travel a tiež ma posledne zaujal článok golfového maratónu po slovenských ihriskách a keďže som z GCCHron úplne som bola nadšená ako krásne a pravdivo bola opísaná hra na našom ihrisku, ďakujem Janka a teším sa už na zajtrajšok a našich favoritov ale obdivujem všetkých, tak peknú hru