Golf s vôňou burčiaku. Pri jeho pití si želajte dobrú chuť

27. septembra 2018

Slovenskí golfisti objavili Poysdorf už dávnejšie a mnohí si ho razom zamilovali. Sympatické ihrisko medzi vinohradmi a sadmi má výnimočné čaro na jeseň, keď sa príroda odeje do teplých zlato-hnedých odtieňov. Z okolitých pivničiek vtedy rozvoniava burčiak alebo už aj mladé víno.

Výhľad z prvej a poslednej jamky na hotel a klubový dom patrí k najkrajším.

Spojenie golfu s vínom je pre toto ihrisko typické. Nečudo. Leží uprostred slávnej rakúskej vinárskej oblasti Weinviertel, pre ktorú je typickou a najpestovanejšou odrodou veltlín zelený (zaberá až 70 % vinohradov) a tamojší vinári sa považujú za pravých majstrov veltlínu.

Moraváci to majú do Poysdorfu čoby kameňom dohodil. Z Mikulova je len 15 km. Ani pre Slovákov to nie je ďaleko – z Bratislavy nejakých sto kilometrov zväčša po diaľnici.

Dominantou hotel Veltlin

Ani pre nováčika nie je ťažké nájsť ihrisko. Jeho už z diaľky viditeľnou dominantou je hotel nazvaný príznačne Veltlin, kde nájdete aj klubový dom a golfovú recepciu. Z jeho terasy (teraz už trochu tienia stromy) máte úvodnú i záverečnú jamku ako na dlani. Hneď pochopíte, že nejde o bežné ihrisko.

Predovšetkým: tam nič nie je umelé. Miesto, kam dizajnér Keith Preston nakreslil ferveje a gríny, vyzerá naozaj tak, ako ho po stáročia vytvárala príroda a následne kultivovali tamojší vinohradníci a vinári. Míňate živé ploty, remízky plné vtáctva, v dolinke sa tiahnu polia, povedľa i oproti na svahoch vinohrady s uličkami s vinohradníckymi domčekmi i kaplnkou. Tejto jesene boli stromy okolo fervejí doslova obťažkané úrodou sliviek, hrušiek či jabĺk… Na jar zase kvitnúce stromy zamoria okolie omamnou vôňou. Nuž, romantika, akú len tak ľahko nenatrafíte.

Na kopec a potom zase dole

Vinohrady všade okolo…

Šiesti majitelia ihriska mali naozaj šťastnú ruku na výber miesta. Už prvá dráha vám naznačí, čo vás čaká. Driapete sa do kopca a grín na navrchu ani nevidíte. Je len malá pravdepodobnosť, že vám loptička pristane na rovinke. Ale ten výhľad zhora je na nezaplatenie. Viac ako na druhú jamku myslíte na to, aby ste si urobili pekný záber na kostol i klubový dom. A potom to pokračuje. Taká trojka – to je unikát. Odpaľujete na fervej kdesi za rohom vinohradu a ak vám to nevyjde, skončíte v dolinke medzi kríkmi. A podobných rarít zažijete viacero.

Druhá deviatka zase preverí dĺžku rán. Je rovnejšia, aj bankrov je poskromnejšie. Opäť však nájdete niekoľko skutočne unikátnych jamiek. A potom je tu záverečná osemnástka zvažujúca prudko dole ku klubu s grínom umiestneným za zavlažovacím jazierkom. Poskytuje skvelú zábavu pre hostí na terase reštaurácie, ktorí môžu sledovať ako hráči dohrávajú(prípadne triafajú vodu) a kontrolovať tiež, či dodržiavajú pravidlo, že do vinohradov alebo na susedné pole je zákaz vstupovať. Domáci na to striktne dbajú, žiaľ, Slovákov a Čechov na to treba občas upozorniť. Zlákať sa nedajte ani vtedy, keď vedľajšom poli traktorista doslova vyoráva loptičky. Ich zbieranie by vás mohlo stáť pokutu 20 €.

Nápadité balíčky

Popri fervejach budete vidieť vinárske domčeky.

Napriek tohtoročnému suchému letu bolo aj v septembri pri našej návšteve ihrisko vo veľmi dobrom stave. Voda v zavlažovacom jazierku už však pokrývala sotva dno. Je napojené na verejný vodovod, čo stojí nemalé peniaze. Aj preto uvažujú majitelia o vyvŕtaní studne priamo na ihrisku, čo chce ale tiež značné investície. Klimatické zmeny naznačujú, že to bude asi nevyhnutné. Zásluhu na kvalite trávnikov na ihrisku má však predovšetkým grínkíper Barrymore Briton, ktorý sa stará sa aj trávu v slávnom Wimbledone. Pravidelne chodí radiť čo a kedy aj do Poysdorfu.

Ako prezradila Barbara Fejfar, česká asistentka golfového manažéra klubu (inak aj známa tenistka), v súčasnosti má poysdorfský golfový klub 435 členov a ročne predá 6 000 green fee cezpoľným golfistom. Hlavnými návštevníkmi sú domáci Rakúšania, ale aj Česi a Slováci. Barbora si pochvaľuje minuloročné otvorenie úseku diaľnice z Viedne smerujúcej do Brna (dokončenie českej časti je však v nedohľadne). Vďaka nej to majú teraz Viedenčania do Poysdorfu len niečo cez pol hodinku. Využiť diaľnicu môžu pravdaže aj Slováci.

Pre golfistov-seniorov, a to najmä českých, je v Poysdorfe najobľúbenejším dňom pondelok. Vtedy tam nielenže ponúkajú zlacnené seniorské fíčka za 39 €, ale v cene je aj fľaša vína. Treba dodať, že v marketingu má manažérsky tím tohto ihriska viaceré skvelé nápady. Využil napríklad to, že ihrisko leží len pár kilometrov od známych kúpeľov Therme Laa an der Taya, takže v rámci letného balíka Summer special (táto akcia trvala do konca augusta) ste si mohli v cene fíčka za 45 € dať po golfe fľašku vínka a potom sa ísť ešte aj vykúpať do teplých vôd. A potom je tu ešte streda, keď za fee zaplatíte toľko, koľko je práve váš aktuálny HCP. Úplne zadarmo si zahráte v deň, keď máte narodeniny, len si nezabudnite priniesť nejaký doklad.  Výhodne hrajú aj členovia združenia Heart of golf, kde je spojených 12 golfových klubov.

Nuž naozaj nápady hodné odkopírovania – aj pre slovenské rezorty.

Všetko okolo vína

Stará vinárska ulička v Poysdorfe hneď vedľa kostola.

O čokomkoľvek sa v Poysdorfe debatuje, vždy to nakoniec skončí pri vínku. A to aj na ihrisku. Viaceré okolité vinárstva, napríklad Neustifter, tam spoluorganizujú turnaje spojené s ochutnávkami vín. Zvlášť teraz, na jeseň. Treba si len pozrieť kalendár turnajov.

Preto sa tam oplatí urobiť si aspoň dvojdňový výlet s prenocovaním či už vo Veltline alebo inom miestnom ubytovacím zariadení.

Po hre odporúčame zastaviť sa v mestečku. Stojí to za to. Opticky vás to bude ťahať hlavne ku kostolíku na kopčeku. Dobre sa tam poobzerajte, aby ste neobišli romantickú

Ulice mestečka zdobia rôzne figuríny domáceho umelca. Nechýba ani Conchita Wurst. Ktovie prečo je v klietke?

uličku s vinárskymi domčekmi v jeho susedstve. Viaceré sa už síce premenili na umelecké ateliéry a galérie, ale väčšina naďalej slúži pôvodnému účelu – dozrieva v nich víno. Ak práve nenájdete niektorý otvorený, poobzerajte sa po plagátoch na uliciach alebo spýtajte domácich. Poradia vám, ktorý heuriger je práve v ten týždeň otvorený. Aj Poysdorfe totiž funguje osvedčený rakúsky systém, že raz má otvorené jeden a potom zase iný vinár, kde sa potom stretávajú milovníci vína z celého širokého okolia. Vedzte však, že teplé jedlo sa tam nepodáva, ale pochutnať si môžte na všetkých tých rakúskych nezdravých dobrotách – rôznych na jemnúčko nakrájaných slaninkách, klobáskach, šunkách či nátierkach od výsluchu sveta, k čomu podávajú skvelý domáci chlieb. Keďže medzi personálom takmer na istotu natrafíte na nejakého Moraváka alebo Slováka, poradí vám pri výbere tak vína ako aj jedla.

Stretnete aj s pápežom a dalajlámom…

V Poysdorfe nájdete aj Vinárske múzeum, Svet sektov v Kallergsttetene, za návštevu stojí  vínny trh v Reiensteinhofene, či galéria pod holým nebom s exponátmi v tvare vínnych fliaš. Tie hľadajte na fasádach domov či vínnych pivníc. Namaľovali ich umelci z viacerých krajín vrátane Slovenska.

Ak sa do Poysdorfu vyberiete práve teraz – v čase burčiaku, ešte jedna rada: pri jeho koštóvke sa  nevinšuje: zum vohl! či prosit! (na zdravie!), ale mahlzeit! Teda: dobrú chuť!

GC Poysdorf

www.poysdorf.golf

Am Golfplatz 11
2170 Poysdorf

T: +43 2552 20272

info@poysdorf.golf

Poplatok za hru:

PO-PIA dopoludnia – 60 €

PIA po 12. hod, SO-NE – 70 €

Foto: GC Poysdorf a autorka textu

Autor: Jana Janků | 27. septembra 2018