Babie leto na Zala Springs

21. októbra 2018

Golfový manažér Damian MacPherson hovorí, že ležia uprostred ničoho. A napriek tomu sú len tri roky od otvorenia sú maďarskou golfovou jednotkou. Rezort Zala Springs si už stihli obľúbiť aj Slováci. Babie leto je tam obzvlášť krásne.

Príbeh Zala Springs je nesporne zaujímavý. Jeden z najbohatších maďarských podnikateľov, dnes sedemdesiatnik Gábor Széles, hľadal pred pár rokmi zámoček na kúpu. To, po čom túžil, našiel v údolí riečky Zala, kde kedysi pobýval na svojich poľovačkách gróf Batthyány a jeho hostia.

L enže tentoraz už k tomu patril aj neďaleký rozostavaný golfový areál. G. Széles síce golf nehral, ale zrejme mal dostatok dôvodov na to, aby to kúpil ako balík. Hoci Zala Springs naozaj ležia uprostred ničoho v susedstve dedinky Zalacsány, okrem zámočku a kúrie (oboje je dnes zrekonštruované na hotel s welness centrom i otvoreným bazénom) je v okolí množstvo pozoruhodných turistických lákadiel. Sú to najmä slávne maďarské kúpele Héviz s ich unikátnym lávovým termálnym jazerom. Aj k maďarskému moru – Balatonu i rovnomennému medzinárodnému letisku je to len pár kilometrov. To všetko priam predurčuje úspech aj golfovému rezortu.

V srdci Európy

Dominuje moderná architektúra

Zala Springs od začiatku budovali s ašpiráciou, aby boli niečím výnimočným. Hoci v Maďarsku sa golf stále veľmi nenosí a s necelou tisíckou registrovaných golfistov je naozaj iba elitným športom, chýr o vysokej kvalite tohto rezortu sa rýchlo rozniesol ak nie do sveta, tak aspoň do okolitých krajín. Prichádzajú tam Chorváti, Slovinci, Rakúšania, Nemci, Česi… A medzi najčastejších hostí patria aj Slováci. Nielenže si toto miesto vybrali organizátori viacerých významných turnajov, ale rolu hrá aj partnerstvo s Penati, ktoré umožňuje jeho členom hru zdarma.

A tak nečudo, že D. MacPherson  sa môže chváliť, že počet predaných „fíčiek“ sa tohto roku zdvojnásobil, pričom 95 percent tvoria nemaďarskí hostia. Hoci východoeurópsky trh považuje za dôležitý, teraz sa chcú viac presadiť na západe od maďarských hraníc. Napomôcť tomu má tamojšia mierna klíma, vďaka čomu sa dá hrať sa dá zvyčajne aj v zime. Preto sa teraz zameriavajú na škandinávsku, nemeckú i britskú klientelu (v poslednom prípade by malo pomôcť letecké spojenie Luton – Balaton). Návštevníkov chcú prilákať nielen na golf, ale aj pobyty pri Balatone, okolité termálne kúpele, kultúru a v neposlednom rade i špičkovú gastronómiu a kvalitné maďarské vína.

Ako sa vytvára značka

Pôsobivý klubový dom

„Od začiatku sme sa usilovali urobiť zo Zala Springs značku. „Pomáha nám aj to, že sme sa stali členmi združenia Leading golf courses, čo je záruka kvality. Golfisti hneď vedia, čo majú očakávať,“ pochvaľuje si D. MacPherson. „Získali sme postavenie najlepšieho rezortu v Maďarsku. Nám však nestačí, že ľudia prídu, ale chceme, aby sa vracali. A to nielen kvôli kvalite ihriska, ale celkovému duchu, kvalite všetkých služieb vrátane ubytovania či reštaurácie.“

Ak však vravíme o značke a špičkových službách, treba dodať, že to sa dá dosiahnuť len so špičkovými ľuďmi. Aj preto dostal ponuku viesť tento rezort práve Damian MacPherson, ktorý je v maďarskom golfovom svete pojmom. Tento bývalý profesionálny hráč, pôvodom Angličan, začínal ako inštruktor v Budapeštianskom golfovom klube, koučoval maďarský národný tím, desať rokov šéfoval ihrisku Old Lake v Tate a neskôr aj Pannonii. Medzitým sa stihol založiť rodinu i naučiť po maďarsky. Aj so svojou asistentkou Sonjou Gschwendtner debatuje po maďarsky, hoci tá je zase pôvodom Rakúšanka. Tá sa tento neľahký jazyk naučila počas šéfovanie neďalekému deväť jamkovému ihrisku na brehu Balatonu – Imperial.

Prvý luxusný lifestylový rezort v Strednej Európe

Hneď pri vstupe do rezortu Zala Springs vás zaujme jeho rozľahlosť a modernosť objektov

kontrastujúca okolitému farmárskemu vidieku. Dominantou je trojposchodový presklenený klubový dom s výhľadom na jazierko s fontánou.  V susedstve vyrastajú apartmánové domy v podobnom štýle.

Architekt sa úphral s detailmi.

Manažér predaja Tankó Balázs nám ukázal nielen luxusné vybavenie týchto apartmánov, ale predstavil aj ponuku budúcich možných investícií v areáli. Ráta sa tam s výstavbou 5-hviezdičkového kongresového hotela, obchodov, welness centra a kúpeľov, reštaurácii

i kaviarní a hlavne viliek i rekreačných domov. Pozemok areálu je so 160 hektármi dostatočne veľký na to, aby boli objekty skryté v bujnej prírode pri riečke Zala a obyvatelia si nenazerali do okien. A hlavne nerušili golfistov pri hre.

Propagačné materiály prezrádzajú, že celý tento developerský projekt, ktorý označujú ako prvý luxusný lifestylový rezort v Strednej Európe,  predstavuje sumu 250 mil. €. Nájsť dostatok solventných kupcov na jednotlivé nehnuteľnosti však bude nesporne riadna fuška. Je viac ako isté, že pôjde viac o cudzincov ako domácich. Na predstavu: meter štvorcový v menšom apartmáne v práve dokončovanom druhom kondomíniu vyjde na 3 000 €.

Dizajn: Robert Trent Jones II

Poďme však k samotnému ihrisku Zala Spings. Hoci táto osemnástka práve v čase našej septembrovej návštevy oslavovala tretie narodeniny, už teraz je obsypaná množstvom ocenení.

Jeseň môže prekvapiť hmlou, ale inak je tam mierna klíma

Nuž pravdupovediac, už od svojho zrodu má niečo, čo jej okamžite robí cveng podobne ako Jaguar či Porche medzi autami. Je to meno dizajnéra Roberta Trenta Jones ml. Syn slávneho svetového golfistu patrí dnes vo svete medzi najuznávanejších golfových dizajnérov. Veď vo svete už stojí vyše stovky ihrísk z jeho dielne. Značka (a samozrejme kvalita) predáva aj golf. Zala Springs je prvým ihriskom v strednej a východnej Európe podpísané R. T. Jonesom II. a dokonca ho dvakrát osobne navštívil.

Keďže je Američan, jeho „americkosť“  vidno na prvý

Typické široké ferveje…

pohľad. Ferveje sa veľkoryso tiahnu krajinou, sú široké a pomerne dlhé. Väčšina z nich obchádza jazierka a riečku. A „signature“ pre R. T. Jonesa ml. sú dobre umiestnené bunkre v tvare troj, štvor

i viac lístkov. Dodávajú síce tomuto inak rovinatému ihrisku s piatimi rôznymi odpaliskami na kráse, ale nepresným golfistom vedia riadne znepríjemniť život. Veď ich je tam celá stovka! Dizajnér je však férový: banker vždy z diaľky vidíte.

Po hre asi väčšina hráčov skonštatuje, že napriek širokým fervajam to nie je ľahké ihrisko. Najmä po

… a veľa bunkrov.

mentálnej stránke. Najskôr sa treba pripraviť na pomerne dlhé prechody medzi jamkami. Vytrestať vás môžu aj úzke trojparovky, (dve cez vodu) a to ešte nehovoriac o modulovaných grínoch často zovretých bunkrami pripomínajúcimi žraločie papule. Hoci to z odpaliska tak nevyzerá, jedna strana ferveje sa zvažuje (zvyčajne do vody), kým na druhej číhajú veľké bunkre. Skrátka, je to „triky“ ihrisko, ale od prvej po poslednú jamku máte pocit, že hráte na niečom naozaj výnimočnom. Tí, ktorí nie sú spokojní so svojim patovaním majú šancu na tréning aj večer. Patovací grín hneď vedľa terasy je totiž osvetlený.

A ešte niečo: hoci ide o luxusný areál, ceny za hru i služby tam (zatiaľ) nešponujú do nekresťanských výšok.

Zala Springs Golf resort

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka z majstrovských odpalísk: 6 351 m

Kontakt:

8782 Zalacsány

Csany Laszlo utca

Tel. +36 83 900 047 E-mail: info@zalasprings.hu
www.zalasprings.hu

Ceny za hru:
9 jamiek – Cez týždeň  40 €
Víkend a sviatky 50 €
18 jamiek – Cez týždeň 60 €
Víkend a sviatky 70 €

Foto: Zala Springs

 

Autor: Jana Janků | 21. októbra 2018