Tatranci vstúpili do českého golfu

04. februára 2019

Spoločnosť Tatra Mountain Resorts (TMR) sa dosiaľ angažovala najmä v lyžiarskom priemysle, hotelierstve a aquaparkoch. Pôsobenie vo Vysokých a Nízkych Tatrách postupne rozšírila do Poľska a Česka. Od konca minulého roku sa však začína usídľovať aj v golfe. Zatiaľ v českom – konkrétne v rezortoch Ostravice a Kaskáda Brno.

Jej najnovšími akvizíciami sú dva známe české golfové rezorty – Ostravice a Kaskáda Brno. Jeden si prenajala kompletne, v druhom zatiaľ iba služby.

Svoje naštartovanie aktivít  v golfe vysvetľuje generálny riaditeľ a predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý nasledovne: „Ako rešpektovaný a dobre etablovaný stredoeurópsky líder v horskom biznise otvárame dvere do nového lukratívneho segmentu. V súčasnosti totiž získava golf čoraz väčšiu popularitu a počet jeho hráčov v regióne Strednej Európy neustále rastie.“

Ostravice kompletne

 

Ihrisko Ostravice dá zabrať svojou kopcovitosťou.

Golf & Ski resort Ostravice s vyše desaťročnou históriou, ktorý často navštevujú aj slovenskí golfisti, ovládla akciovka TMR 1. novembra 2018. Okrem ihriska si prenajala aj tamojší hotel Green Inn a reštauráciu. Nájomnú zmluvu uzavreli na 20 rokov.

„Ostravický podbeskydský areál je pre nás zaujímavou výzvou ako ešte viac posilniť a využiť synergie s našimi slovenskými, poľskými, ale najmä českými strediskami,“ netají nadšenie v oficiálnej tlačovej správe B. Hlavatý. „ Golf & Ski Resort Ostravice je popredný český rezort, ktorý je navyše obklopený celým radom prírodných, historických a

Ostravice získali niekoľkokrát titul Najkrajšie české ihrisko roka.

voľnočasových aktivít. Oblasť Beskýd je vyhľadávaná v letnom i zimnom období. Nová akvizícia nebude len o prenájme ihriska, radi by sme rozšírili sieť hotelov TMR a v rezorte postavili nový luxusný hotel približne za 10 miliónov eur. Pripravujeme aj development apartmánov a bytových domov. Golf sa zároveň stane novým produktom nášho vernostného programu GOPASS. Členovia budú mať nielen výhodnejšie lyžovanie v našich lyžiarskych strediskách, vstupy do zábavného parku a aquaparku, ale i vlastný golfový klub. Veríme, že Ostravice nebudú naším posledným počinom v tomto segmente.“

Kaskádu zatiaľ bez golfu

Pre Kaskádu sú typické ferveje postavené na kaskádach a rezort krášli množstvo umeleckých artefaktov.

Slová B. Hlavatého sa stali realitou už o dva mesiace.  Od 1. januára 2019 totiž akciovka TMR podniká aj rezorte Kaskáda Brno. Nájomnú zmluvu s majiteľom podpísali tiež na 20 rokov.

TMR však bude mať zatiaľ na starosti iba prevádzku hotela, reštaurácie a kongresového centra. Golfové ihrisko, tiež obľúbené aj medzi slovenskými hráčmi, pozostávajúce troch deviatok, ostáva zatiaľ v rukách majiteľov. „Tým, akí sme silní v prevádzkovaní hotelov i reštaurácii nielen na českom a slovenskom, ale aj európskom trhu veríme, že pozdvihneme úroveň rezortu a pomôžeme mu pokračovať v budovaní kvalitného biznisu,“ povedal Čeněk Jílek, COO TMR.

27-jamkový areál Kaskáda zostáva zatiaľ v rukách majiteľa Vladimíra Plašila.

Pre majiteľa Kaskády Vladimíra Plašila je golfový rezort neoddeliteľnou súčasťou jeho života. Ako povedal, za posledných štrnásť rokov sa pre neho stal akoby vlastným dieťaťom, rovnako tak pre jeho kolegov a kolegyne. „Je teda pochopiteľné, že pri výbere nášho partnera zohrávala pre nás veľkú úlohu koncepcia a rozsah ponúkanej spolupráce. Prístup vedenia TMR bol profesionálny, konkrétny, jasný a vysoko pragmatický. Veľmi rýchlo sme sa dokázali dohodnúť aj na sporných bodoch a v krátkej dobe sme si odsúhlasili text našich dohôd. Verím, že to tak bude aj naďalej. Bohaté skúsenosti z lyžiarskeho prostredia sú bezpochyby obrovskou výhodou, a to nielen z dôvodov radu synergických efektov s golfovým prostredím, ale aj pre schopnosť uchopiť toto odvetvie ako celok a vykonať toľko potrebnú koncentráciu v českom golfe. Verím, že Ostravice a Kaskáda sú len začiatkom reťazca veľkej lyžiarsko-golfovej spolupráce,“ myslí si V. Plašil.

Pestrá škála aktivít TMR

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely. V Nízkych Tatrách je to stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko, Hotel Pošta a Hotel Rotunda. TMR je tiež vlastníkom najväčšieho slovenského aquaparku Tatralandia vrátane ubytovacích a stravovacích kapacít Holiday Village. Vo Vysokých Tatrách vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel FIS Štrbské Pleso a Horskú ubytovňu  Hrebienok.  Nepriamo tiež vlastní 9,5% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. TMR si tiež prenajíma a prevádzkuje český lyžiarsky areál Ještěd. V Poľsku má 97% podiel v horskom stredisku Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A. (Szczyrk),  75% podiel v spoločnosti Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko). Prostredníctvom poľskej spoločnosti Korona Ziemi Sp. z.o.o. TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2017 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR 300 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.

 

Autor: Jana Janků | 04. februára 2019