Phuket – golf s cínovými vojačikmi pod nohami (2)

25. júna 2019

Keď vás vylihovanie na pláži najväčšieho thajského ostrova Phuket omrzí, za návštevu stoja aj tamojšie golfové ihriská. Patria k špičkovým a v sprievode kedíčiek tam môžete zažiť nezabudnuteľný golf.

Tu je pár ďalších tipov, kde si zahrať.

Phuket Country Club (Old)

Klubový dom Phuket Country Club v klasickom štýle.

Toto ihrisko je klasika. Nečudo. Veď je najstarším na Phukete. Jeho osemnástka bola prvou štandardnou majstrovskou na ostrove. Opäť ide o rezort postavený na pozemkoch bývalej cínovej bane, ktorý je pamätníkom viacerých významných turnajov.

Charakterizovať ho možno ako priateľské dovolenkové ihrisko, vhodné aj pre hráčov s vyšším HCP. Kým prvých šesť jamiek sa ťahá po kopcoch a skalách, ďalších šesť po rovinke a na posledných prechádzate hustým lesom. Za najunikátnejšiu na celom Phukete sa považuje jamka č. 10, kde sa odpaľuje z vyvýšených odpalísk na fervej, zatáčajúcej sa o 180 stupňov v tvare U okolo veľkého jazera. Je na každom golfistovi ako sa vysporiada s touto vodnou prekážkou. Videli sme odvážlivcov, ktorí triafali už prvou ranou na grín. Zahrať tam vraj albatros či dokonca hole in one nie je ojedinelé. Niektorí hráči túto jamku milujú, iní ju preklínajú. V každom prípade je obrovským lapačom loptičiek.  Nedávno v rezorte pribudla aj deviatka, určená najmä dovolenkárom, ktorí si chcú zrána alebo navečer zahrať a medzitým sa venovať vylihovaniu na pláži.

Mission Hills medzi mangrovníkmi

Na mission Hills nechýbajú krásne výhľady na more.

Kto vyhľadáva ihriská klasického štýlu, Mission Hills z dizajnérskej dielne Jacka Nicklausa je tou správnou voľbou. Leží na severe ostrova zhruba 15 minút od medzinárodného letiska medzi večne zelenými mangrovníkovými lesmi, pre ktoré je typické, že rastú v pôde zasolenej morskou vodou. Výhľady na oceán z neho sú nezabudnuteľné.

Možno vás prekvapí, že budete dva krát hrať na ten istý ostrovný grín – a to na päťparovke č. 2 a štvorparovke č. 5. Mnohých potrápi aj trojparová jamka č. 7 dlhá 217 metrov. Na jej grín sa dá totiž dostať odpalom cez jazero.  Aj tu sú kedíčky a autíčka povinné.

Množstvo vodných prekážok nechýba ani na tomto ihrisku.

Kathathong Golf Resort & Spa


Opäť ide o lokalitou, ktorá do začiatku 20. storočia bývala cínovou baňou. A opäť podobný scenár, ako inde. Členité kopcovité ihrisko, s krásnymi výhľadmi, okolo  hory. Ferveje sú dlhé, ale úzke a vyžadujú si presnú hru. Všetky trojparovky sa hrajú z kopca alebo naň a jedna má aj ostrovný grín.

 

 

 

 

 

Čierna ovca rodiny novým kráľom

Thajsko je od roku kráľovstvom a ako jedna z mála krajín nebola nikdy kolonizovaná Európanmi. Kráľ Phúmipchón Adundét, známy tiež ako Ráma IX., vládol krajine až 70 rokov a bol najdlhšie vládnucim kráľom v celej histórii Thajska. Zároveň bol pri moci najdlhšie zo všetkých monarchov sveta. Medzi ľudom bol veľmi obľúbený. Keď v roku 2016 zomrel, prišiel na rad jeho jediný syn 67-ročný korunný princ Mahá Vatčilongkón. Ten je pre jeho početné manželstvá, stovky mileniek, niekoľko nemanželských detí a rôzne iné aféry považovaný za  čiernu ovcu rodiny. Vari najväčšou výstrednosťou bolo, keď svojho pudla Fufu vyhlásil za maršala thajského vojenského letectva. Po údajnom čase trúchlenia bola v máji tohto roku hlavná trojdňová korunovačná slávnosť. Nebola to lacná záležitosť. Náklady na ňu sa odhadujú na 31,5 milióna dolárov.

Čo vás môže prekvapiť?

[caption id="attachment_8891" align="alignright" width="300"] Výlety na lodi prinesú množstvo nezabudnuteľných zážitkov.[/caption]

V Thajsku ponúkajú okrem medzinárodných značiek aj celkom slušné lokálne pivo. Ak však včas nezasiahnete,  zvyčajne vám ho nalejú do pohára s kockami ľadu. Vraj preto, že na terase, kde zvyčajne sedíte, sa vám v horúčave rýchlo oteplí. Možno vás tiež prekvapí, že na stoloch v reštauráciách nájdete namiesto obrúskov kotúče toaletného papiera. Dnes je však už  zvyčajne umiestnia do plastovej nádobky, takže to až tak provokujúco nepôsobí. Toaletný papier však nie vždy nájdete na toalete. Tam sa skôr používa malá sprcha. Pre našinca nezvyklé, ale na praktickosť si rýchlo zvyknete. Najčastejším dopravným prostriedkom po ostrove sú mopedy. Vidieť sa na nich prevážať aj päťčlenné rodiny, ktoré sa ešte za jazdy napchávajú nejakým jedlom, je celkom bežné. Mopedy slúžia tiež na prepravu niekedy až prekvapujúceho množstva tovaru. Obľúbené sú aj sajdky, v ktorých sa skrýva malý bufetík s varičom ponúkajúci napríklad hot dogy. Pred väčšinou thajských miestností uvidíte množstvo sandálov a flip flopov, ktoré u nás nazývame vietnamkami. Thajčania sú skrátka čistotní. Nevyzúvajú sa len pred vstupom do svätýň – watov, ale aj domácností. A s čím sa v Phukete celkom iste stretnete, a to najmä na známej zábavnej ulici Bangla Road v Patongu, sú ladyboys, nazývaní aj katoeys. Ide o prekrásne nastajlované dievčatá, ktoré sú však v skutočnosti muži. Uvidíte ich v baroch, kabaretoch, či len tak postávať na ulici. Často predávajú v kozmetických kútikoch obchodných centier, ba zamestnávajú ich aj letecké spoločnosti ako stewardky/stewardov. Zvyčajne svoj gender netaja, nikto sa nad nimi nepohoršuje a môžete si s nimi urobiť aj foto. Iba neznalého turistu občas prekvapí, že krásavica, ktorá s ním práve flirtovala, sa nenarodila ako dievča.

Autor: Jana Janků | 25. júna 2019