Bude R. Sabbatini reprezentovať Slovensko na olympiáde v Tokiu?

26. mája 2019

Keď požiadal  43-ročný rodák z juhoafrického Durbanu Rory Sabbatini o slovenské občianstvo, nie každému bolo jasné jeho rozhodnutiu. Iste, bola za tým aj žena, ale hlavne túžba zahrať si v budúcom roku na Letných olympijských hrách v Tokiu.

Dnes sa mnohí tešia, keď na svetových golfových podujatiach vidia, pri mene R. Sabbatiniho slovenskú vlajku. Občianstvo totiž získal vlani v decembri.  Treba dodať, že šíriť dobré meno Slovenska v zahraničí sa mu zatiaľ darí. V polovici januára obsadil na havajskom Sony Open 33. pozíciu. Dosiaľ najlepšie slovenské umiestnenie na PGA Tour

Rory Sabbatini si v júli zahrá aj s mladými slovenskými golfistami.

však dosiahol koncom apríla v Louisiane, kde v súťaži dvojíc na Zürich Classic obsadil s Američanom Brianom Gayom tretiu priečku. Piaty skončil v individuálnej súťaži v Dallase a v elitnej desiatke (10. miesto) sa ocitol aj na podujatí v Hilton Head.

Zatiaľ podľa plánu

„Rory nám zatiaľ robí veľkú radosť. Výbornými výsledkami nazbieral v predstihu dostatočný počet bodov na to, aby získal účastnícku kartu a reprezentoval Slovensko v PGA Tour aj v budúcom roku. Finálnym cieľom tejto sezóny je umiestnenie v TOP 30 vo FedEx Cupe a zabezpečenie si miesta na všetkých major turnajoch v budúcej sezóne,“ povedal viceprezident SKGA a šéf našich reprezentácií Rastislav Antala.

Na turnaji Sony Open PGA Tour na ihrisku Waialae Country Club na havajskom Honolulu v januári tohto roku.

V júni je na programe US Open a v júli európske finále tohtoročnej série British Open, dva zo štyroch prestížnych major turnajov v sezóne, na ktoré sa R. Sabbatini pokúsi prebojovať. Naďalej platí, že najvyšším cieľom tohto Slovensko reprezentujúceho golfistu sú budúcoročné olympijské hry v Tokiu, na ktoré by sa mal dostať na základe redukovaného poradia v svetovom

rebríčku. „Zatiaľ ide všetko podľa plánov. Zisk miestenky má dobre rozohraný. Muselo by sa stať niečo mimoriadne, aby sa Rory nekvalifikoval na olympiádu do Tokia,“ doplnil Rastislav Antala.

Aj na Slovak Open v Penati

V druhej polovici júla zavíta Rory Sabbatini na Slovensko, kde by mal pomáhať rozvíjať záujem verejnosti o golf. Zahrá si ho s deťmi, bude hlavným hosťom rôznych golfových seminárov. Následne odcestuje odohrať play-off PGA Tour a vráti sa do Európy, kde sa plánuje zúčastniť na niekoľkých podujatiach Európskej Tour. V rámci opätovného pobytu na starom kontinente si príde na Slovensko zahrať si septembrový Slovak Championship Open v Penati Golf Club.

Autor: Ľubo Schwarzbacher | 26. mája 2019