Čierny bocian priletel pred 20 rokmi

10. júna 2019

V roku 1909 bolo v Tatranskej Lomnici postavené prvé golfové ihrisko na Slovensku. Len päť kilometrov ďalej a o 90 rokov neskôr, inšpirovaní tradíciou golfu vo Vysokých Tatrách, založili Lomnický golfový klub. Tento rok je to teda už 20 rokov, počas ktorých sa zmenili polia pod Vysokými Tatrami na unikátny golfový rezort Black Stork, teda Čierny bocian.

Za golfovým rezortom Black Stork vo Veľkej Lomnici je hlavne nadšenie Jiřího Hrušku (pri mikrofóne) a Ladislava Krajňáka (vľavo). Od začiatku bola pri nich aj terajšia generálna manažérka Sylvia Hrušková.

Počas májového víkendu v rezorte Black Stork spolu s členmi, priateľmi a priaznivcami LGK oslávili 20. výročie LGK sériou troch turnajov rôznych formátov (Texas scramble, Hcp a Four Ball dvojíc), na ktorých hralo spolu viac ako 120 golfistov. Na slávnostnej galavečeri pokrstili knihu, venovanú 20. výročiu pieskom z bunkra, trávou z ferveje a vodou zo Skalnatého potoka. Tento akt pripadol na prezidenta a majiteľa rezortu LGK Jiřího Hrušku, viceprezidenta LGK Ladislava Krajňáka a Zoltána Kovácsa z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Golfová skúsenosť z Nemecka

Súčasťou osláv boli aj tri turnaje.

Na začiatku príbehu golfového areálu Black Stork bola prvá golfová skúsenosť Ing. Jiřího Hrušku v roku 1984 v Nemecku. ,,Na mieste dnešného golfového ihriska boli iba lúky a polia, na ktorých sa pestovali zemiaky. Z ľudí zhrbených nad vedrami si úžasnú panorámu Tatier všímal len málokto. Prvýkrát ma oslovila golfová loptička v nemeckom Essene – zažil som niečo, čo sa stalo postupne mojim snom a vášňou. Ohromený silnými dojmami som povedal, že  raz v živote by som niečo také rád postavil,“ spomína.

Od cvičnej lúky k trom deviatkam

Nadšenie pre vec pomohlo zvládnuť náročne časy sceľovania a vykupovania pozemkov v okolí Veľkej Lomnice. Golf sa do Tatier vrátil v roku 1999 na prvej cvičnej lúke. O rok neskôr bolo na svete prírodné 9-jamkové golfové ihrisko, o ďalšie štyri roky pribudlo kryté odpalisko a o ďalších šesť rokov bolo na svete 18-jamkové ihrisko s novým hotelom a fantastickým zázemím pre všetkých milovníkov golfu pod Vysokými Tatrami. Neskôr prišla ďalšia deviatka, v plánoch je termálny park, sny a vízie idú ešte ďalej. V roku 2011 získalo golfové ihrisko prestížnu značku kvality A PGA Golf Course a stalo sa tak 19. ihriskom na svete s touto značkou.

https://www.golftatry.sk/rs/195/20-rokov-lgk/

Trochu zemepisu

Na slávnostnom turnaji nechýbali ani hokejové hviezdy.

Vysoké Tatry sú v strednej Európe jedinečným miestom: okrem 25 štítov vyšších ako 2 500 metrov n. m. sú tu unikátne ľadovcové plesá, chránené rastliny a ojedinelá fauna. Golfový areál Black Stork vo Veľkej Lomnici ma unikátnu polohu na ich južnej strane v ochrannom pásme TANAP-u. Neporušená príroda, skalnaté kopce a svieži vzduch – to sú devízy, ktoré si hosť uvedomí na ploche 120 ha v prekrásnej scenérii.  Aj keď sú hráči obklopení horami, ihrisko je pomerne rovinaté a okrem neuveriteľných výhľadov má veľa vody a sústavu jazierok.

Monitoring životného prostredia, ukončený v januári 2015, opäť potvrdil pozitívny vplyv na okolitú prírodu – vzrástla biodiverzita územia ihriska aj priľahlej časti ochranného pásma TANAP-u od 6 až do 100 %.

Autor: Štupáková Michaela | 10. júna 2019