Stretnutie so slovenským golfovým reprezentantom Rorym Sabbatinim

16. júla 2019

Najstarší golfový turnaj na svete Open Championship sa už začal v rezorte Royal Portrush v Severnom Írsku na ihrisku Dunluce Links tréningovými kolami. Od štvrtka sa hrá naplno. Nechýba tam ani slovenský golfový reprezentant Rory Sabbatini.

Na bagu má okrem mena aj slovenskú vlajku a tá nechýba ani ochranných obaloch na paliciach.

Treba dodať, že na účasť v hlavnej súťaži o prestížnu trofej  Claret Jug sa potrebuje prestrieľať dvojdňovým cutom. Spomedzi 156 hráčov postupuje do záverečnej dvojdňovej súťaže už iba 70 najlepších. Česť zahrať úvodný odpal vo štvrtok dostane britský hráč Darren Clarke. R. Sabbatini štartuje vo štvrtok v prvom trojflajte o 12,09 hod. spolu s Američanom Stewartom Cinkom a Korejčanom Innchoom Hwangom.

Tesne pred svojim odletom na toto podujatie zavítal aj medzi slovenských novinárov. Priniesol aj svoj bag s golfovými palicami ozdobený slovenskou vlajkou a slovenská vlajka zdobí aj ochranné obaly jeho palíc. Bolo to príjemné neformálne stretnutie, kde ochotne odpovedal na množstvo odborných i osobných otázok.

Blysol sa hole in one

Open Championship patrí k najprestížnejším na svete a svojou úrovňou patrí do tzv. major, čo niečo ako v tenisovom svete práve skončený Wimbledon. Tohto roku sa bude hrať 148. ročník a celková dotácia predstavuje 10,75 milióna dolárov. Do severoírskeho klubu Royal Portrush sa vracia po 68 rokoch a stretne sa tam svetová golfová špička.

Tomuto podujatiu pred pár dňami predchádzal ďalší major – US Open na ihrisku v Pebble Beach Golf Links. Tam R. Sabbatini skončil na 43. mieste, ale blysol sa úžasným hole in one na 12. jamke dlhej 202 yardov. Na tlačovke v Bratislave prezradil, že dosiaľ sa mu na súťažných turnajoch podarilo zahať eso šesť krát.

Štyridsaťtri ročný R. Sabbatini prepojil svoju golfovú kariéru so Slovenskom už v roku 2014, keď sa zosobášil s Martinou Štofánikovou. Vlani v decembri získal slovenské občianstvo. Vďaka tomu tohto roku na turnaji Sony Open na Honolulu pri jeho nástupe na prvé odpalisko prvýkrát v histórii PGA túry zaznelo u úst štartéra: „Z Bratislavy, Slovensko, Rory Sabbatini.“

Očakáva ťažké podmienky

Rodák z juhoafrického Durbanu žije v súčasnosti na americkej Floride – na Palm Beach. Aktuálne mu patrí 89. priečka svetového rebríčka, pričom na turnajoch PGA Tour sa v tejto sezóne umiestnil dvakrát tretí, raz piaty a dovedna päťkrát v elitnej desiatke. Celkovo vo svojej doterajšej kariére absolvoval približne 40 major turnajov a najlepším jeho umiestnením bolo 2. miesto na Masters v roku 2007.

Reálna je aj šanca, aby reprezentoval Slovensko na budúcoročných Letných olympijských hrách v japonskom Tokiu, kde sa predstaví 60 hráčov. V bodovacom rebríčku je zatiaľ na  35. mieste a kvalifikačný systém, kde jednu krajinu môžu reprezentovať len štyria hráči, hrá v jeho prospech.

V Royal Portrushi očakáva ťažké podmienky, lebo ako je to na britských ostrovoch bežné, môže pršať a tiež  fúkať silný vietor. „Bude to týždeň o trpezlivosti, počas ktorého musím zostať verný svojej hre,“ povedal. Prezradil tiež, že sa nepovažuje za technického, ale skôr pocitového hráča. Okolostojacich divákov vraj takmer nevníma, ako profesionálny hráč to musí dokonale zvládať.

Svoj ročný rozpočet odhadol na 200-250-tisíc dolárov, ktoré získava nielen v rámci prize money, ale aj od sponzorov a reklamnými aktivitami.

Založil nadáciu

Ochotne si urobil obrázok aj autorkou textu.

Golfista Rory Sabbatini má šancu stať sa pre slovenskú športuchtivú mládež niečím ako Peter Sagan v cyklistike. Reprezentovať Slovensko považuje za česť a verí, že svojimi výsledkami pomôže aktivizovať aj golfovú mládež a talenty. Aj preto sa rozhodol založil vlastnú golfovú nadáciu, ktorá má popri popularizácii tohto športu podporovať aj talenty zo sociálne slabších rodín.

Aj preto sa po Open Championship vráti na Slovensko. Bude prítomný aj 25. júla 2019 na charitatívnom turnaji v Hrubej Borši. Zahrá si účastníkmi a zúčastní sa súťaže nearest to the pin, keď sa bude odpaľovať z hornej terasy klubového domu cez jazierko k vlajke na grín jamky č. 9.

Vrcholom jeho aktivít na Slovensku bude septembrová účasť na Slovak Championship Open v Penati Golf Club.

Išla na dovolenku

Manželka Martina Štofaníková robí Rorymu aj manažérku. Stará sa mu o letenky i ubytovanie. Mimochodom na akýkoľvek významný turnaj cestuje len s jedným setom palíc a ak sa mu náhodou po ceste stratia – čo sa mu už stalo – musí si požičať náhradné v klube.

V rozhovore s Martinou sme sa dozvedeli aj ako sa zoznámili na turnaji Honda Classic na Floride, kde bola práve na dovolenke a ako golfistka sa išla pozrieť ako hrajú profesionáli. Krásna Slovenska padla Rorymu do oka a už o necelý polrok ju požiadal o ruku. Ako prezradil, vlastné deti neplánujú, lebo ich už teraz majú dosť – tri jeho a jedno manželkine. A k tomu ešte aj dvoch psov, dodala s úsmevom Martina. Rory sa už naučil aj niekoľko slov po slovensky, čo sa mu určite pri najbližších aktivitách na Slovensku zídu.

 

 

Autor: Jana Janků | 16. júla 2019

Komentáre

  1. Jana, si kočka, si kočka, si kočka …..pozdrav z PENATI