S Vontobelom na profesionálne pripravenom Albatrosse

28. augusta 2019

Je to skrátka zážitok – hrať ihrisko len šesť dní po skončení turnaja Erópskej túry D+D Real Czech Masters. Konkrétne Albastross pri Prahe a vďaka pozvaniu švajčiarskej privátnej banky Vontobel.

Tesne po turnaji sa v honosnom trojposchodovom klubovom dome náhodne na recepcii stretávame s head greenkeeprom Benom Lovettom. Je pôvodom Angličan a na Albatrosse pôsobí už tretiu sezónu. „Prepáčte, už budúci týždeň rafy pokosíme,“ ospravedlňuje sa s úsmevom, keď sa hovoríme o obtiažnosti ihriska, aká vie nás, amatérov, poriadne potrápiť. Pre turnaj profesionálov sa totiž  ihrisko niekoľko týždňov špeciálne upravuje – nielenže zrýchlia gríny, ale nechávajú aj prerásť rafy. To všetko, aby bolo hra obtiažnejšie. Samozrejme, že profíci hrajú zo zadných odpalísk (od ženských vzdialené niekedy aj 180 m) a pin pozície sú na tých najťažších miestach.

Zvonce pre víťazov

Slovensko výborne reprezentovali Alena Brennerová…

aj Táňa Jantoláková.

Kto však vie, ten vie. A sú hráči, ktorí ihrisko perfektne zvládli aj na Vontobel Cup Trophy a po hre si prebrali aj krásne ceny (napríklad typické švajčiarske kravské zvonce či kvalitné švajčiarske vína) od predstaviteľov Vontobelu pre Českú a Slovensku republiku i Maďarsko Ladislava Dianišku a Ľubomíra Huťana. Víťazmi jednotlivých kategórii sa stali Robert Szabo, Peter Varga a  Barbora Lidická.

Pripravení na sucho

Vráťme sa však k ešte ihrisku Albatross a jeho súčasnému head greenkeeperovi Benovi Lovettovi. Je síce pôvodom Angličan, ale vyrastal v Španielsku, kde jeho otec pôsobil ako manažér na niekoľkých významných ihriskách vrátane Valderrama, ale napríklad aj rydercupovom Celtic Manor vo Walese. On sám pôsobil v južnom Španielsku i Turecku na ihrisku Maxx Royal, kde sa hral Turkish Airlines Open patriaci tiež do Európskej túry.

Na Albatrosse sa pod jeho vedením zamerali po vlaňajšej mimoriadne suchej sezóne najmä na zlepšovanie zavlažovania, do čoho patrí aj rekonštrukcia nádrže na vodu priamo na ihrisku. Vzhľadom na to, ako sa vyvíja počasie v posledných rokoch, to považuje za jednu z najdôležitejších vecí. Aj keď nie lacnú, ako dodáva.

Ihrisko potrápi profíkov i amatérov.

S majiteľom rezortu  miliardárom Jiřím Šimáně sú si obaja za jedno. Chcú, aby bol Albatross najlepší v Česku a konkurencieschopný v Európe. Preto napríklad tiež zmenili druh vysievaných tráv. Teraz je to taká, aká sa požíva aj v Turecku

Zábava na turnaji nechýbala.

– musí teda vydržať teplo a sucho v lete a prežiť zimu bez výraznejšieho poškodenia. Navyše, že dnešní hráči už odmietajú hrať na vysušených ihriskách, ale chcú mať ferveje i okolie zelené, pričom loptička má mať pekný odskok a dlhý dobeh. „To je jedna z našich úloh – nájsť rovnováhu medzi týmito dvomi nezlučiteľnými požiadavkami.“

Nosiť bagy na chrbte prestalo byť moderné

Head greenkeeper Ben Lovett.

Albatross je naozaj domácimi ale najmä zahraničnými golfistami mimoriadne vyhľadávané ihrisko. Ročne sa tam odohrá 17 až

20-tisíc kôl. Nesporne dôležitú rolu hrá aj blízkosť Prahy – v porovnaní s Čeladnou, kde sa mužská Európska túra hrala pred pár rokmi. Ben Lovett však považuje za dôležitý tiež fakt, že pred pár rokmi väčšina hráčov nosila bag s palicami na chrbte, kým dnes až 90 percent používa vozíky a zvyšok autíčka. To tiež dáva ihrisku oveľa viac zabrať ako v minulosti. Mimochodom, o jeho kvalitu sa stará 20 ľudí.

Foto: Ota Mrákota (4) a archív Albatross (1)

Autor: Jana Janků | 28. augusta 2019