V tichu prírody kúsok od turistami obliehaného Českého Krumlova

04. septembra 2019

Nuž, byť v Južných Čechách a obísť prekrásny Český Krumlov by bolo asi neodpustiteľné. Tri polostrovy, ktoré tam „umne“ vytvorila Vltava, v priebehu storočí zastavané architektonickými skvostami vrátane hradu a zámku, urobili z tohto mesta po Prahe druhú najnavštevovanejšiu turistickú destináciu v ČR. Český Krumlov, ktorý v roku 1992 zapísali aj na Zoznam pamiatok UNESCO, je evidentne populárnym dovolenkovým cieľom aj pre Slovákov. Pri prechádzke po jeho uliciach sme popri kórejčine a čínštine vari najčastejšie počuli slovenčinu. A nielen z úst čašníkov či iného personálu, ale stretávali sme celé dovolenkujúce rodinky. Autorka reportáže

Krumlovský hrad a zámok patria k najväčším v Strednej Európe.

sa do Krumlova vrátila po takmer tridsiatich rokov a nemohla ho spoznať. Romantické uličky i druhý najväčší  hradný a zámocký komplex v Česku, vrátane barokového divadla s otáčavým hľadiskom či rozľahlých záhrad tam stáli majestátne aj vtedy, ale takmer všetko bolo obalené jednotvárnou šeďou a znaky schátranosti mnohých domov priam bili do očí. Komunistický režim totiž považoval Šumavsko za nárazovú zónu, kde sa treba dôsledne pripravovať na nájazdy kapitalistických nepriateľov a do obnovy čo ako vzácnych pamiatok, ktoré tam ostali najmä po Rožmberkovcoch, sa veľmi nehrnul.

Romantické uličky v meste, ktorého pôdorys vytvorila Vltava.

Dnes je všetko inak. Domy sa odeli do farieb, pribudlo množstvo hotelov a penziónikov, reštaurácií, kaviarní, galérií, múzeí, vrátane Art centra slávneho rakúskeho maliara Egona Schieleho, ktorý tam tiež žil a tvoril, obchodíkov so suvenírmi… Turizmus má však aj negatívne stránky. Domáci z centra doslova utiekli. Ulice najmä dopoludnia pripomínajú prvomájové sprievody a pretlačiť sa cez húfy neustále sa fotografujúcich turistov dá riadne zabrať.

My sme si však užili utíchajúce mesto večer, na druhý deň sme sa vybrali na golf a vrátili sme sa tam zase predvečerom, keď hordy najmä ázijských turistov sa vracali zase do Prahy či putovali k niektorej inej pamiatke. Aj keď vás pochytí hlad, nedajte sa zlákať čo ako atraktívnymi reštauráciami na hlavných uliciach, ale radšej zájdite do uličiek mimo centra. Nielenže zaplatíte oveľa menej, ale vás tam ani neponúknu v konvektomate hromadne prihrievaným nechutným jedlo. My sme našli takéto jednoduché krčmičky so zhovorčivým personálom napríklad za hradbami kláštora na brehu Vltavy.

Priateľské ihrisko

Golfový klub nažíva so susedným hotelovým komplexom Svachovka v priateľskej zhode.

Po večerných zážitkoch z romantickej prechádzky Českým Krumlovom umocnenej odleskami dažďa na mačacích hlavách sa ráno vyberáme do Svachovej Lhotky. Je to len päť minút od Českého Krumlova. V tamojšej modernej golfovej klubovni nás víta sympatická manažérka Marcela Jirková. Tabuľa na stene prezrádza, že je aj niekoľkonásobnou Majsterkou klubu.

Dozvedáme sa, že osemnástka, ktorú stavali v dvoch vlnách v rokoch 2004 – 2008,  je splneným snom Rakúšana Jana Bürgera. On si totiž vyhliadol toto pôvabné mierne zvlnené miesto ukryté v zmiešaných lesoch ohraničených riekou Vltavou i výdatnými potokmi. Miesto pokoja. Na okolí totiž nájdete iba zopár chalúp a ako to už v Južných Čechách býva zvykom, nechýbajú ani dva rybníky. On sám aj ihrisko naprojektoval.

V súčasnosti síce funguje ako akciovka na báze prenájmu, ale majiteľ je jeho pravidelným návštevníkom, takže sa tam s ním môžete aj osobne stretnúť.

Český Krumlov je nie príliš dlhé priateľské ihrisko, kde aj slabší hráči odchádzajú zvyčajne s dobrou náladou.

Manažérka hovorí, že cieľom pána Bürgera bolo vytvoriť na pozemkoch zvažujúcich sa k Vltave ihrisko, ktoré bude potešením pre hru. Aj rekreační hráči tam majú pocit radosti, pretože dobré rany ich naozaj odmenia. Pri hre sme jej naozaj často dali za pravdu a do klubu sme sa vracali rozveselené so slušným výsledkom na skórkarte (ba spoluhráčka Táňa aj s dvomi berdíkmi).

Ihrisko s parom 71 totiž dĺžkou patrí ku kratším – zo žltých odpalísk je to 5 041 m a z červených 4 420 m – takže hru si tam užijú aj golfisti s vyšším HCP. Oceníte tiež dôkladnú údržbu vysokých tráv, vstupov na gríny a rovnako kvalitu samotných grínov, na ktorých bolo priam umením nájsť chybičku. Nesporne k tomu prispieva nielen poctivá údržba, ale aj tohtoročné na Šumave na dážď výdatné leto. Aj nás očarili najmä jamka č. 2 a 18 vedúce k rybníčku s výhľadom na Pivovar Glokner.

Návštevníkmi ihriska sú popri domácich najmä hráči z Rakúska a Nemecka a okolití chalupári hlavne z Prahy. Náhodných turistov, ktorí tak masovo obliehajú Krumlov, je pomenej.

Konkurencia je značná

V obklopení zmiešaných lesov.

Ako prezrádza M. Jirková aj v Svachovej Lhotke sa musia poriadne obracať, aby im to finančne vychádzalo. Veď okolie poskytuje golfistom pestrý výber z deviatich ihrísk. Okrem troch rakúskych za kopcami Šumavy je to aj šesť juhočeských. Patrí k ním známy Mnich s rakúskym Hauschlagom v susedstve, Hluboká na Vltavou – osemnástka ťahajúca sa ikonickým starým parkom s rovnomenným zámkom rovno nad hlavou, potom je to Písek-Kestřany či Čertovo Břemeno. Golfisti radi navštevujú aj známe kúpele Bechyně, kde sa v romantickej obore tiahne jedna z najkrajších deviatok v Česku. A ďalšiu deviatku nájdete v Novej Bystřici.

Keďže konkurencia na okolí je veľká, treba ľudí vedieť pritiahnuť – napríklad aj priaznivými cenami. Mimoriadne obľúbená je akcia +55, čo znamená, že od pondelka do štvrtka hrajú hráči nad 55 rokov za 500 Kč (cca 20 €).

Klubovňa pri ihrisku slúži hlavne ako recepcia a miesto na malé občerstvenie. Hneď v susedstve leží totiž hotel Svachovka, s ktorým klub úzko spolupracuje. Teraz na jeseň to budú napríklad zabíjačkové turnaje či obľúbený texas scramble spojený s maškrtením si na svätomartinskej  husi.

Útok na niekoľko zmyslov

Hotel Svachovka je naozaj štýlové zariadenie. Ubytovanie v štyroch budovách nájde 92 hostí, nechýba kongresová sála a obísť sa rozhodne nedá pôvabná reštaurácia Hostinec Glocner. V dobrom počasí však zrejme zostanete sedieť pod slnečníkmi na terase uprostred pivovarníckeho dvora. Pri hre golfu si všimnete aj romantické miesto pri susednom rybníčku Glokáč, kde bývajú svadby a iné spoločenské podujatia. Pred jedlom alebo po ňom dobre padne aperitív alebo digestív. Majiteľ hotela Václav Cvach zaradil totiž do svojho podnikateľského portfólia aj destilérku Svach. Ak vám ani toto nie je dosť, vaše chuťové poháriky pošteklia v „sklepe“ pivovaru Glokner. Nepôjdete ale schodmi do podzemia, ako to býva zvykom, ale naopak do podkrovia starej stodoly, kde pivo dozrieva. V pive, ale aj bylinkách či konope sa môžete v Svachovke aj okúpať v kúpeľoch Mladina. A ak si zmyslíte, že na záver hodovania by sa hodilo niečo sladké, aj to vám tam ponúknu – v podobe ručne vyrábaných čokoládových praliniek a iných maškŕt. Ak milujte čokoládovú vôňu, aká sa kedysi šírila aj z bratislavského Stollwercku, ubytujú vás aj v niektorej z piatich izieb priamo v čokoládovom domčeku. Skrátka ako v rozprávke. Len ježibaba tam nebýva. Navyše, kto sa ubytuje v Svachovke, má v ponuke neobmedzenú hru golfu.

Zbierka whisky s golfovou tematikou

Keď budete hodovať v reštaurácii Glocner, nezabudnite si obzrieť v chodbičke pravdepodobne najväčšiu zbierku fliaš whisky s golfovou tematikou. Nápad sa zrodil v hlave šéfkuchára Lukáša Andrlíka pri jeho pôsobení v rodisku golfu i whisky – Škótsku. Podporil ho tom aj majiteľ Svachovky. Zbierka predstavuje 200 originálnych fliaš, z toho polstovka je práve so spomínanou golfovou tematikou. Nechýba ani limitovaná edícia „links“ z pálenice Bruichladdich, ktorá na vinetách vyobrazuje známe svetové ihriská vrátane Old Coursu v St. Andrews s jeho slávnym môstikom Swilcan.

Cezhraničná spolupráca

GC Český Krumlov má tiež príkladnú cezhraničnú spoluprácu s dvomi rakúskymi ihriskami Golfpark Böhmerwald a GC Sterngartl. Musíte sa tam síce prekľučkovať cez serpentíny Českého lesa (Böhmerwaldu), ale späť na Slovensko je to tadiaľ najbližšie, takže pre Slovákov to nie je ani výrazná zachádzka. Obe ihriská kvalitou splnia vysoké očakávania. Ubytovaní v Svachovke môžu ako flight získať fíčko za 2 000 Kč, teda nejakých 20 € na osobu.

Z čoho vznikol názov?

Meno mesta Krumlov je odvodené z nemeckého Krumme Aue, čo sa dá preložiť ako Krivý luh. Teda podľa tvaru územia, na ktorom sa rozkladá – v esovite zakrivených meandroch rieky Vltavy.

Nebojte sa medveďov

V slovenských horách sú medvede postrachom, na krumlovskom zámku miláčikmi. V priekope tamojšieho zámku ich začali chovať poslední Rožmberkovci a prechádzajú sa tam najmä na potešenie detí dodnes.

Foto autorka, GC Český Krumlov

Autor: Jana Janků | 04. septembra 2019