Slávny golfista Sir Nick Faldo v Tatrách

30. septembra 2019

Sú návštevy a návštevy. Za tú mimoriadne vzácnu možno nesporne považovať minulo víkendovú návštevu svetoznámeho golfistu Sira Nicka Falda v rezorte Black Stork vo Veľkej  Lomnici. Prišiel v sprievode syna Mattewa i osobného kouča Keitha Wooda.

Návšteva pod Tatrami. Na obrázku zľava syn Nicka Falda – Matew, majiteľ rezortu Black Storku Jiří Hruška, Sir Nick Faldo, manažérka rezortu Sylvia Hrušková a osobný kouč N. Falda – Keith Wood.

Už titul Sir, ktorý má pred menom Nick Faldo, hovorí veľa. Rád britského impéria, teda  šľachtický titul udeľuje anglický panovník, v súčasnosti kráľovná Alžbeta II., občanovi Britského kráľovstva za nejaký významný čin povznášajúci meno krajiny.

Golfista Nick Faldo, rodák z anglického Welwyn Garden City,  medzi nich nesporne patrí. Veď vyhral šesť grand slamových turnajov,  97 týždňov bol absolútnou svetovou jednotkou a je suverénne najlepším európskym hráčom uvedeným do svetovej golfovej Siene slávy. Kráľovná Alžbeta II. ho poctila rytierskym titulom v roku 2009.

Príbeh obyčajného chlapca

Nick Faldo, narodený v roku 1957, rád spomína ako ho v 14-tich rokoch očarilo zelené golfové ihrisko, ktoré uvidel na obrazovke nového televízora. „Trénovať som začal na školskom ihrisku, loptičky som odpaľoval do pieskoviska určeného pre skoky do diaľky. Svoje prvé loptičky som pozbieral v kríkoch pri ihrisku“.

Priznal, že v dôležitých turnajoch tak trocha klamal telom a vďaka tomu mnohých špičkových golfistov zmiatol. „Rád hrám pod tlakom, ale nikdy neukážem, že som v strese. Vždy si zachovám chladnú tvár a dúfam, že protihráč sa na mňa pozrie a povie si: teda, ten je v neuveriteľnej pohode, ten to zahrá dobre,“ dodáva s úsmevom.

Pred pasovaním za rytiera mu to oznámili listom, ktorý ležal v poštovej schránke. N. Faldo ju totiž nemá vo zvyku vyberať.  „Zatelefonovali mi z paláca, že Jej veličenstvo potrebuje odpoveď. Opýtal som sa prečo? Pred tromi týždňami sme vám poslali list,“ spomína humornú situáciu..

Privítali ho slnkom zaliate Tatry

Svetová golfová ikona Sir Nick Faldo cestoval po Európe v rámci podpory golfovej túry, ktorú pred rokmi založil, teda Faldo Series. Z Berlína a Plzne zamieril v sobotu 21. septembra 2019 na miesto, kde už desať rokov organizujú jeho juniorské turnaje – do golfového rezortu Black Stork vo Veľkej Lomnici.

Charizmatický 62-ročný Nick Faldo má za sebou skvelú kariéru a jeho príbeh mnohých inšpiruje. Najmä pre  mladých je vzorom, pracuje s nimi už 20 rokov a organizuje pre nich golfové turnaje v mnohých štátoch sveta.

„Sme v tomto jedineční,“ povedal Nick Faldo počas návštevy pod Tatrami, kde bol prvýkrát. „Teší ma, že som mohol k vám prísť. Nečakal som, že keď prídem v septembri do Tatier, budete tu mať takú krásnu modrú oblohu a nádherné hory. Som tu prvýkrát a skutočne si to tu užívam,“ dodal s uznaním.

„Vyše desať rokov spolupracujeme s tímom Nicka Falda, ktorý je obrovskou inšpiráciou. Ako rešpektovaná osobnosť sľúbil aj kráľovej Alžbete II. že golf nebude  len výsadou bohatých ľudí, ale je hlavne výzvou pre mladých,“ uviedol prezident Lomnického golfového klubu a majiteľ golfového rezortu Black Stork vo Veľkej Lomnici Jiří Hruška,

Syn manažuje jeho turnaje

Golfovú legendu sprevádzal jeho osobný coach Keith Wood, ale aj syn Mattew Faldo, ktorý je riaditeľom turnajov Faldo Series. Okrem autogramiády a kliniky, na ktorej N. Faldo predviedol svoje najlepšie tipy a úžasné odpaly, mali hostia možnosť zahrať si na golfovom turnaji (18 jamkový HCP turnaj alebo 9 jamkový texas scramble) alebo trénovať s K. Woodom. Návšteva vyvrcholila besedou a slávnostnou večerou v hoteli International.

S manažérkou Black Storku Sylviou Hruškovou.

„Nick Faldo chce odovzdávať svoje skúsenosti, aby juniorom ukázal šance a otvoril im, dvere,“ dodávaa Sylvia Hrušková, generálna riaditeľka golfového rezortu Black Stork, ktorej Nick Faldo osobne poďakoval za skvelú organizáciu 10 ročníkov juniorských turnajov na Slovensku a pomoc na európskych aj svetových finále Faldo Series vo funkcii medzinárodnej rozhodkyne.

Víťazi si zahrajú v SAE

Sir Nick Faldo založil golfovú tour FALDO SERIES v roku 1996 so zámerom podporiť rozvoj juniorského golfu.  V súčasnej 23. sezóne usporadúva viac ako 40 turnajov v 30 krajinách sveta a každoročne sa ich zúčastňujú tisíce talentovaných mladých hráčov. Medzi víťazov minulých ročníkov patria aj šampióni turnajov Major Rory McIIroy a Yani Tseng. Na slovenskom turnaji pravidelne hrajú juniori z domova i zahraničia – tento rok to boli hráči zo 7 krajín (nielen zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, ale aj z Holandska,  Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie). Víťazi piatich kategórií postupujú na európske finále, ktoré sa uskutoční v novembri v Spojených arabských emirátoch.

 

Autor: Štupáková Michaela | 30. septembra 2019