Őschberghof – golf v rodisku Dunaja

07. októbra 2019

Oprašujem školské vedomosti. Áno Dunaj, ktorý my, Slováci, poznáme už ako mohutnú rieku pretekajúcu ôsmimi krajinami, nemá vlastne prameň. Vzniká spojením dvoch riek Breg a Brigach v Čiernom lese (Schwarzwald) na juhu Nemecka. Neďaleko odtiaľ leží aj jeden z najkrajších nemeckých golfových rezortov.

Golf, Events & Spa Őschberghof postavili v blízkosti Donaueschigenu a k Bodamskému jazeru je to tiež len na skok. Nemecko-švajčiarska klientela, podľa nesporných znakov solventná, je teda viac-menej istá.

Jednoduchá architektúra, ale vysoký štandard.

Pre ňu robí zhruba 450 zamestnancov rezortu všetko možné aj nemožné. Od prvej chvíle jej naznačuje dôvernú spojitosť so svetoznámou automobilovou značkou Mercedes – Benz. Áno, je to partner strediska a aj porovnanie nájdete. Ak Mercedes patrí medzi špičku medzi autami, tak öschberghofský rezort tiež. Päť hviezdičiek, ktoré deklaruje, prezrádza veľa.

Za investíciami je firma Aldi

Za všetkým v tomto rezorte je nielen v Nemecku, ale aj v ďalších krajinách, vrátane Austrálie, úspešne pôsobiaca sieť supermarketov Aldi. Jej pôvodní majitelia, dnes už nebohí bratia Karl a Theodor Albrechtovci, ju ešte kedysi v 60. rokoch bratsky rozdelili na dve časti Nord a Süd. Obe firmy vynikajúco prosperovali a bratia patrili za ich života podľa časopisu Forbes k najbohatším ľuďom v Nemecku i v Európe. Mladšiemu Theovi sa to vypomstilo dokonca tak, že ho v roku 1961 uniesli a rodina musela únoscom vyplatiť výkupné sedem miliónov mariek.

Golfový rezort Golf, Events & Spa Őschberghof je účasťou Aldi Süd. Koníčkom majiteľa Karla Albrechta bol totiž aj golf.

Aj klubový dom, servisné budovy a reštaurácie sú v jednotnom štýle.

Pôvodne vidiecky klub s príjemným hotelíkom tam vybudovali v roku 1976. Hoci  postupne prešiel renováciami i modernizáciami, nové tisícročie prinieslo nové požiadavky. Ak si chceli udržať náročnú klientelu rozhodli sa majitelia pre radikálny krok. V rokoch 2013 -2018 hotel úplne prestavali a redizajnovali. Išlo o investíciu 60 mil. €. Okrem luxusných izieb a apartmánov pribudlo aj 5 000 m2  kúpeľnej plochy s vonkajším i vnútorným bazénom so slanou vodou, rôznymi druhmi sáun či ľadovou miestnosťou.

Inšpirácia v sedliackych stavbách

Jedna zo zážitkových reštaurácií.

Kdekoľvek sa v hoteli Der Őschberghof  pohnete, cítite, že všetko je tu typicky nemecké „pünktlich“. Ak sa architekt rozhodol pre tmavohnedú farbu objektov, tak tmavohnedé sú fasády, strechy i rôzne architektonické prvky. Ide o architektúru nesporne inšpirovanú tamojšími sedliackymi stavbami. No povedzme si rovno: stodolami.

Architekt zmenšil reštauráciou hotela vložením menšej ,,stodoly“.

Na pohľad strohé budovy majú však tak dôkladne premyslené detaily, že na architekta si človek spomenie na každom kroku. Zaujme aj množstvo záhrad, oddychových zón, všade vidíte živé kvety, v halách horia krby a plápolajú sviečky v efektných svietnikoch.  A oceníte aj také detaily, ako keď sa v noci vyberieš na toaletu, nemusíš hľadať svetlo, lebo to sa zasvieti hneď ako spustíš nohy z postele.

Útulná domácka atmosféra.

Hoci ide o supermodernú architektúru cítiš tam teplo domova. To navyše  vytvára aj početný, dobre vyškolený personál. Veď na počet hostí je tam viac ako dvojnásobok zamestnancov. Ak rozmýšľate, prečo sa tam všetko volá Ősch vrátane reštaurácie Ősch noir zameranej na zážitkovú gastronómiu (fine dinning), vedzte, že ide o názov pohoria, kde rezort stojí. Dá vám však dosť námahy, aby ste tam nejaké kopce vôbec našli. Ide skôr o také pohoríčko.

Tri ihriská, 45 jamiek

Nemecko sa zatiaľ veľmi neprezentuje ako golfová krajina, hoci so zhruba 740 ihriskami a 644-tisícmi registrovaných golfistov by sa mohla. Na domácich ihriskách hrajú zväčša domáci hráči.

Ihriská sa ťahajú príjemnou farmárskou krajinou.

Platí to aj o Őschberghofe. Aj tam predstavuje 90 percent domáca klientela a zvyšok prichádza z blízkeho Švajčiarska. Terajšie vedenie rezortu na čele s generálnym riaditeľom Alexandrom Aisenbreyim však túži pritiahnuť hráčov aj z iných krajín. Ponúknuť im má čo. Okrem spomínaného luxusného hotela sú to tri ihriská – dve majstrovské osemnástky a jedna deviatka. Spolu 45 jamiek, čím patria medzi najväčšie rezorty v Nemecku. Miesto nazvali príznačne: Home of golf. Všetky tri ihriská sú vsadené do pokojnej farmárskej krajiny prerušovanej lesíkmi, remízkami, potokmi a jazierkami. Ponúkajú golf, ktorý nedrása nervy, nenúti robiť výnimočné športové výkony stúpaním po kopcoch, ale pohodu, čas strávený s priateľmi, primeranú námahu. Výsledok je na vás.

Hru sťaží hra okolo vodných prekážok.

Všetky tri ihriská, rozkladajúce sa na 200 hektároch, sa stretávajú pri klubovom dome a majú podobný štýl. Old course s parom 72 je typické klasické parkové ihrisko. Historicky bolo v rezorte prvým. Postavili ho v roku 1975 a zreteľne na ňom vidieť, že je už vyzreté, v krajine sa doslova usadené, akoby tam bolo odjakživa. So 6449 m zo žltých a 5 144 m z červených je najdlhším. V máji 2017 mu pribudol o čosi kratší brat – East Course (par 72). Štýlom je podobné prvému. Najvyššie položená desiata jamka je tradične pri klube, ale aj tak ide skôr o vizuálnu ako skutočnú vyvýšeninu. V oboch prípadoch ide o viac-menej rovinaté ihriská. Budete hrať aj okolo malých rybníkov, ale pri rozumnej hre sa dajú aj jamky za vodou pohodovo zvládnuť. Typickým pre obe ihriská je pomerne malý počet bunkrov na dráhach. Dobre však chránia niektoré gríny. Aj deviatka West Course (par 34) s dĺžkou 2 400 m, si vyžaduje svoje – presnú a premyslenú hru, a to najmä na modulovaných grínoch a okolo dvoch vodných prekážok.

Ihriská sú ako vymanikúrované.

Čo budete nesporne obdivovať, je dokonalá priam punktičkárska údržba. Opäť vám napadne nemecký výraz „pünktlich“. Stačí nazrieť do greenkeeperského centra a vidíte prečo. Toľko strojov najmodernejších typov sa len tak nevidí.  Keďže majú v rezorte ešte aj futbalové ihrisko, strojová kavaléria je nevyhnutná. Navyše o všetko sa stará 22 grínkíprov. Čo k tomu dodať?

A aby všetko dokonale fungovalo, to chodí pravidelne kontrolovať skúsený externý konzultant Claus Feldt, ktorý má aktuálne okrem tohto rezortu na starosti aj ďalších dvanásť a z minulosti množstvo iných golfových skúseností.

Klubový život sa mení

Príjemné posedenie medzi ihriskami ponúka aj Hütte.

Klub má v súčasnosti 850 členov. S manažérom pre golf a šport Alexandrom Luxom sa rozprávame o meniacom sa klubovom systéme v Nemecku. Tradičných tzv. privátnych  klubov, kde treba zaplatiť vstupný poplatok 30-40 tisíc eur a potom môže člen ročne neobmedzene hrať za poplatok okolo 1 200 €, ubúda. Mladí už vysoké vstupné platiť odmietajú. A tak čoraz viac pribúda tzv. biznis jednotiek, teda komerčných klubov, kde je vstupné minimálne, ale vyšší je zase ročný poplatok.

K takým patrí aj Home of golf Őschberghof. Tam sa ročne platí 2 400 €. To je však pri ponuke 45 jamiek, perfektne vybavenej akadémii, cvičným plochám či službám ako je fitting palíc rozhodne prijateľná cena. Inak pre ,,cezpoľných“ stojí green fee 80 € cez týždeň a 90 € cez víkend.

Kontakt:

Öschberghof GmbH

Golfplatz 1

D-78166 Donaueschingen

+49 (0) 771 84-0

+49 (0) 771 84-600

 info@oeschberghof.com

www.oeschberghof.com

Foto:

Golf, Events & Spa Őschberghof

Autor: Jana Janků | 07. októbra 2019