Borneo – golf v exotických záhradách plných dobrodružstiev (1)

03. decembra 2019

Pobavene sledujeme, ako nám cez fervej pochoduje v šíku nastúpená štvorčlenná rodinka ondatier. Na brehu jazierka nás zase fascinujú biele rybáriky nehybne čakajúce na svoju korisť. O pár jamiek ďalej, keď sústredene patujeme, si zrazu všimneme, že k nášmu autíčku sa prikráda malý makak. Keď opicu odháňame, nahnevane vreští na celú džungľu. Aj to je golf na Borneu. My sme si ho užili či už ako súťažiaci alebo hostia Majstrovstiev sveta golfových amatérov – WAGC.

Vstávame za úplnej tmy a po krátkom rozcvičení už o pol ôsmej odpaľujeme z prvého odpaliska. Vieme, že ak by sme začali neskôr, cez poludňajšie hodiny by sme kvôli úmornému teplu už nevládali. A to povinne hráme na autíčkach a pri čakaní na ranu spoluhráča sa snažíme nájsť si tieň niekde pod korunami mohutných stromov. Navyše spoliehať sa na popoludňajšie tee timy je riziko. V októbri, kedy sme sa vybrali na malajzijskú časť ostrova Borneo, sa obloha zvyčajne v mihu pokryla čierňavou a vzápätí sa spustil tropický lejak sprevádzaný bleskami. Na golf nemohlo byť pravdaže ani pomyslenie. Ak však bývate v susedstve ihriska, hra po búrke býva mimoriadne príjemná.

Krásne ihriská nájdete po celej Malajzii. Na Borneu je ich desať.

Vyše storočná história

Malajzia je s 200 ihriskami golfu zasvätená. Nájdete ich nielen na pevnine, ale aj na ostrovoch, najmä Borneu, ale napríklad aj na exotickom tropickom Langkawi. Ako vo väčšine ázijských krajín, prvé ihriská postavili kolonizátori, najmä Angličania. Voľný čas popri rabovaní tamojších bohatstiev bolo treba predsa nejako vyplniť a posedenia v klubových domoch boli pre zahraničnú a postupne aj domácu smotánku ideálnym miestom na robenie biznisu.

Aj Malajzia sa dostala v 19. storočí pod správu britskej koruny. A nečudo, že dnes domáci prisudzujú nehynúce zásluhy na rozvoji tamojšieho golfu britskému generál majorovi, Sirovi Charlesovi Warrenovi. Bol veliteľom osídľovacích vojsk a vášnivým milovníkom športov. A postaral sa o to, aby aj v tejto krajine spoznali futbal, rugby, pozemný hokej a ako inak – aj golf.

Známe mena, prijateľné ceny

Golfu sa dostáva podpory aj od súčasných vlád. Vďaka tomu sa Malajzia stala v posledných rokoch jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich golfových destinácii. Malajzijčania idú na to rozumne: nielenže si k výstavbe ihrísk pozývajú rôzne svetové dizajnérske celebrity, ako je Jack Nicklaus, Robert Trent Jones Jr., Arnold Palmer, Ernie Els, Vijay Singh či Ronald Fream, ale zahraničných golfistov lákajú, na rozdiel od svojich východoázijských susedov, aj na prijateľné ceny. A tak je pre Číňanov či Japoncov lepšie si kúpiť letenku a zaletieť si na golfový víkend do Malajzie, než hrať doma. Celkovo sa ceny za kolo golfu pohybujú  cca od 60 do 120 €, čo je teda značne menej ako v Thajsku, Vietname či Číne.

Vďaka tomu sa domáca kasa môže tešiť. Podľa údajov Tourism Malaysia golfový turizmus ročne vygeneruje miliardu malajzijských ringidov, čo je v prepočte zhruba 244 mil. US dolárov, pričom sa toto číslo z roka na rok zvyšuje. Aj vďaka golfistom očakáva Malajzia v roku 2020 návštevu 30 miliónov turistov.

Bokom od malajzijského golfového boomu nezostala ani malajzijská časť Bornea. Jedna z dvoch ostrovných provincií – Sabah, kde sme sa ocitli, nazývaná tiež Krajina vo vetre, ponúka golfistom hru na desiatich ihriskách. Aj tam golf priniesli britskí kolonisti. Prvý klub otvorili v mestečku Kudat už v roku 1906 a pre zaujímavosť: členské vtedy predstavovalo neuveriteľných 5 libier!

Sutera Harbour Marina – v susedstve lodí

 

Výhľady na Južné čísnke more a okolité ostrovčeky sú nezabudnuteľné.

Začíname v hlavnom meste bornejskej provincie Sabat – Kuta Kinabalu, v dovolenkovom rezorte Sutera Harbour Marina Golf& Country Club. Patrí do portfólia spoločnosti vlastniacej veľký prístavný areál v susedstve, vrátane dvoch hotelov a mariny. Tri pôvabné deviatky máme rovno pod oknami hotela. Od letiska je to len pár minút, a tak si musíme zvyknúť na rachot aeroplánov nad hlavami.

O dizajn sa postaral známy architekt Graham Marsh a aj vďaka kvalitnej údržbe sa rezortu každoročne len tak hrnú rôzne ocenenia. Na rozohranie je to priam ideálne miesto. Pomerne široké ferveje, tiene obrovských paliem a iných exotických stromov, od Južného čínskeho mora pofukuje príjemný vetrík. Ihrisko je rovinaté s modulovaným terénom, ale aj tak sa v tej horúčave a vlhkom vzduchu autíčka veľmi hodia. Potrápi nás kučeravá tráva bermuda. Darmo loptička na nej pekne sedí, ak ju nevieš správne vyseknúť s palicou s otvoreným loftom,

Prístav, ihrisko, hotely – všetko spolu.

čaká ťa zvyčajne len priemerný, ak nie úplne pokazený úder. K tomu treba prirátať hlboké bunkre, množstvo vodných prekážok.

Najkrajšie chvíle na ihrisku čakajú hráčov pred západom slnka, keď sa jeho žeravá guľa ponára do morských vĺn. A ak ste práve vtedy na jamke číslo 5 s výhľadom na zátoku, v ktorej sa kúpu tri malé ostrovčeky, od očarenia zabudnete aj hrať.

Sutera Harbour Resort

Počet jamiek: 27, par pri kombinácii ktorýchkoľvek dvoch deviatok 72

www.suteraharbour.com

Nexus – pozor na opice

Ihrisko Nexus je dokonale udržiavaná záhrada.

Asi hodinku z hlavného mesta trvá cesta na polostrov Karambunai na severovýchod od Kota Kinabalu. Tam leží ďalšie úchvatné ihrisko Nexus, ktoré je súčasťou päťhviezdičkového rezortu Nexus Resort & Spa. Ešte sa len postavíte na terasu klubového domu a viete, že ste vstúpili do nádhernej záhrady. Všade naokolo množstvo kvetov a kvitnúcich kríkov, najmä červených a fialových bogenvil. Vidno, že tak ako trávy na dráhach i grínoch sú pod dohľadom dokonalých záhradníkov.

 

Pozor na opice!

Ihrisko je umiestnené medzi pohorím s hustou, milióny rokov starou, chvíľami až nepreniknuteľnou džungľou. Na jeho opačnom konci zase ferveje obmýva dlhé pieskové pláže Južné čínske more a z pár jamiek si užijete aj výhľady na jeho modrú hladinu. Pod dizajnom sú podpísaní renomovaní americkí architekti Ronald Fream

Na ihrisku stretávame rôzne zvieratká.

a David Dale. Vytvorili férové, ale náročné ihrisko s množstvom vodných prekážok, hlbokými bunkrami a náročnými grínmi. Také, ktoré každému určite utkvie nadlho v spomienkach.

Práve tam sme si užili hru za pozorovania stáda makakov, ktoré sa od nás pokúšali vydrankať jedlo. Aby upútali na seba pozornosť, hádzali zo stromov rôzne plody a

Nechýbajú ani leguáni s dlhými chvostami.

konáre. Hoci na ihrisku nechýbajú tabuľky s nápismi, že si na ne treba dávať pozor, stačí trochu nepozornosti a odnesú z autíčka nielen desiatu, ale aj mobil. V tieni však posedával chlapík v bielom odeve a ten ich mal pod dozorom. Z rozprávania tých, ktorým opice stihli ukradnúť veci, sme sa dozvedeli, že sa im vrátili. Pravdaže okrem jedla. Strážcovia evidentne vedia, čo a kde hľadať. Opice totiž aj super chytré mobily rýchlo omrzia. Sú nejedlé, a tak ich pustia zo stromu.

Nexus Golf Resort Karambunai

Počet jamiek: 18, par 72

http://www.nexusresort.com/karambunai-golf

Fakty o Borneu

Pri vystúpeniach ľudových súborov zaujmú pestrofarebné kroje.

Tento najväčší ázijský ostrov a tretí najväčší na svete si podelili tri krajiny. Malajzii a sultanátu Brunei patrí sever a Indonézii juh. Koncom tohtoročného augusta dokonca oznámil indonézsky prezident Joko Widodo plán presťahovať hlavné mesto krajiny Jakarta do nemenovaného mesta na Borneu.  Zvláštnosťou ostrova je aj to, že sa nachádza na dvoch zemských pologuliach. Prechádza ním totiž rovník. Je to krajina, ktorej Pánbožko naozaj doprial. Má jedny z najbohatších zásob nafty na svete, krásnu prírodu bohatú na milióny rokov staré dažďové lesy, obklopujú ho moria plné rýb.

 Kedy sa tam vybrať na golf?

Rybáriky čakajúce na korisť..

Borneo má rovníkovú klímu, ale teploty sú tam pomerne prijateľné. Teplomer sa zvyčajne vyšplhá maximálne na 32 0C, pričom v noci klesá na príjemných 20 0C. Výdatné lejaky, často aj s bleskami a hromami, však očakávajte v každom ročnom období. Búrky zvyčajne rýchlo prídu, ale aj rýchlo odídu. Treba však rátať s tým, že v každom ročnom období je očividná vysoká vlhkosť vzduchu.

Pokračovanie

Foto: Daniel Strapák, Michal Chamilla, Azmizan Nordin, Sabah Tourism a Jana Janků

 

Autor: Jana Janků | 03. decembra 2019