Ako môžu golfisti pomôcť znížiť uhlíkovú stopu

12. februára 2020

Žijeme v časoch, keď sa svet začal vážnejšie zaoberať životným prostredím a možnosťami ako znížiť uhlíkovú stopu. Pozitívny krok majú šancu urobiť aj golfisti cestujúci do svojej obľúbenej golfovej destinácie.  A to obmedzením svojej batožiny. Stačí nechať vlastný golfový set doma a požičať si náhradný.

Sú totiž miesta, kde si možno palice prenajať. V týchto službách je najpopulárnejšou agentúra Clubs to Hire. Táto spoločnosť sídliaca v Dubline požičiava už desať rokov sady golfových palíc v 25 populárnych golfových destináciách po celom svete. Vlani prenajala 58 000 setov, a tohto roku by to malo byť o 12 000 viac. Ráta totiž s narastajúcim ekologickým povedomím lietajúcich golfistov. Letectvo sa v súčasnosti považuje za jedného z hlavných znečisťovateľov životného prostredia na zemeguli. Produkuje zhruba tri percentá svetovej produkcie CO2 a 12 percent emisií súvisiacich s dopravou.

Dva Boeingy

Priemerný golfový bag váži okolo 13 kg. Tí golfisti, ktorí s nimi vlani necestovali a prenajali si ich, ušetrili približne 780 000 kg,  čo je takmer ekvivalent dvoch lietadiel Boeing 747. Podobnou úsporou bolo, keď pred niekoľkými rokmi získali americké letecké spoločnosti povolenie FAA nahradiť svoje veľké letové príručky iPadmi. Tie mali tiež hmotnosť ako ako set golfových palíc. Už len týmto opatrením sa ušetrí ročne 1,2 mil. USD a a 400 000 galónov paliva.

Zakladateľ Clubs to Hire Tony Judge tvrdí, že ak by vyše tri milióny golfistov lietalo bez palíc a požičiavali si ich, pomohlo by to výrazne tak nášmu svedomiu ako aj peňaženke. Pretože ako je známe, letecké spoločnosti si za prepravu bagov účtujú priam vydieračské poplatky.

Kde a za čo sa dajú požičať ?

Clubs to Hire oslavuje tohto roku svoje 10. výročie. Palice požičiava na 25 miestach po celom svete. Sú medzi nimi Indonézia: Bali; Cyprus: Paphos; Maroko: Marakéš a Agadir; Portugalsko: Faro a Lisabon; Južná Afrika: Kapské mesto a Johannesburg; Španielsko: Alicante, Costa Dorada, Girona, Gran Canaria, Malaga, Murcia, Palma (Mallorca), Bahia de Cádiz a Tenerife; Thajsko: Bangkok, Pattaya a Phuket; Turecko: Belek; Veľká Británia a Írsko: Dublin a Edinburgh; USA: Orlando, Florida a Scottsdale v Arizone.

Clubs to Hire ponúka golfistom možnosť hrať s niektorými z najlepších a najnovších značiek palíc na trhu vrátane TaylorMade, Callaway, Titleist, Ping, PXG, Mizuno a Wilson. A to v cene od 40 € za týždeň.

Informácie: www.clubstohire.com

Autor: Jana Janků | 12. februára 2020