Dajme ženám čas, aby si golf zamilovali

26. mája 2020

Nebudeme spomínať pár výnimiek, ale golfistky sú už roky vítané na všetkých golfových ihriskách. Nielenže vedia svojou krásou i farebným oblečením osviežiť ferveje, ale mnohé prevádzajú ladný golfový švih a často aj mužmi závidené odpaly či paty. Lucia Malíčková patrí k ním a ženský golf prezentuje aj na sociálnych sieťach.

  • Založila si WhatsApp skupinu Golfistka, ktorej počet členov sa utešene rozrastá. Čo ťa k tomu viedlo?

Lucia Malíčková vždy zaujme nielen hrou ale aj vyberaným oblečením.

Celý projekt vznikol už minulý rok v lete. Nazvala som ho GolfistkaSlovakGolfBeauty a dala som ho na sociálne siete Instagram a Facebook. Uverejňujem na tam golfové fotky zo Slovenska i zo sveta. Cieľom je ukázať, že golf hrajú celkom normálne ženy, ktoré majú svoju prácu, rodinu, záujmy a že nejde o nejaké vybrané skupinky podnikateliek či snobky, ako sa nám to niektorí neprajníci golfu snažia občas nahovoriť. Postupne začali pridávať príspevky aj iné ženy a dievčatá a na Facebooku máme už cca 1 600 priateľov. Aby boli naše vzájomné kontakty cielenejšie a osobnejšie, rozhodla som sa vytvoriť WhatsAppovú skupinu Golfistka. Tam už si dohadujeme konkrétne tee timy, miesta hry a flajty.

  • Myslíš si, že my, ženy, hráme iný golf a potrebujeme vlastnú partiu bez mužov?

To nie, ja sama často hrávam s mužmi. Každý však raz začína. Dobre si spomínam na vlastné začiatky. Hrala som s mojim manželom, veľmi mi to nešlo a on bol z toho dosť nervózny. Vtedy sa ma ujala priateľka a povedala mi, že nie je dobré, ak v začiatkoch hrajú spolu partneri. Býva to kontraproduktívne. Potom sme začali chodiť aj na golfové dovolenky, a tam sme my, ženy, spočiatku hrávali samé. Naraz som zistila, že golf je super zábava a hra mi začala ísť. Preto odporúčam,  aby sa najmä začiatočníčky, hoci aj majú partnerov dobrých golfistov,  zverili do „opatery“ nejakej skúsenejšej golfistke, ktorá ich

Historická fotka: na prvom stretnutí skupiny Golfistka si zahrali štyri generácie žien.

bude povzbudzovať, A práve na sociálnych sieťach sa môžme vzájomne nájsť.

  • Ako viem, vychádzala si aj z iných inšpirácií…

Áno. Pred rokmi sme navštívili istý klub v Austrálii. Pozorovala som, ako sa tam v istý deň stretávala skupina dám. Krásne oblečených, nalíčených, nejedna vyzdobená perlami. Dali si spolu raňajky, kávičku a išli si zahrať. Potom si zase posedeli pri obede a evidentne strávili nádherný deň. Bývalo ich tam okolo 50 až do stovky. Potom som sa stretla s Radkou Kraak, ktorá žila v Rakúsku. Aj tá hovorí, že mnohé kluby tam majú zavedený tzv. ženský deň, kedy si golfistky nielen spolu zahrajú, poobedujú, ale často si po hre posedia pri hudbe, pozvú na besedu nejakého zaujímavého človeka či zoznámia sa s novými trendmi v móde či kozmetike… Skrátka, ak to funguje v iných krajinách, nie je dôvod, aby to tak nebolo aj na Slovensku. A tak som rozhodla, že niečo podobné začnem organizovať. Začala som s ponukou vytvoriť jeden flajt a vyšlo to. Hrali sme spolu dámy štyroch generácií. V tejto kvôli korone trochu oneskorenej sezóne sme sa už celkom slušne rozbehli. Hrávame najmä v Borši, ale boli sme už na Black River v Bernolákove, Sedíne, Malackách, chystáme sa do Piešťan…

  • Akú pomoc očakávaš od klubov?

Verím, že budú mať záujem ponúknuť nám priaznivé ceny. Prvou lastovičkou je utorkové zvýhodnené fee v Parku v Bernolákove a štvrtkové v Piešťanoch.

  • Plánuješ organizovať aj ženské turnaje?

Takú ambíciu nemám. Chcem, aby sme hrali nesúťažne, nech si každá píše svoje výsledky a nestresuje sa. Ide mi o to, aby sme spoločne strávili príjemný deň bez napätia a zlepšovali sa v golfe tak, aby sme sa potom neskôr nebáli hrať aj s dobrými hráčmi – mužmi. A keď budeme trochu súťažiť, tak len medzi

Nájsť vždy dobrú partiu.

sebou. Napríklad formou texas scramble dvojíc, hru s jednou palicou, či iné podobné zábavné formáty.

  • Prvé spoločné podujatie bude 2. júna 2020 v Green Resorte v Borši v rámci Dňa ženského golfu.

Pôvodný termín bol síce odložený na 1. september, ale na Slovensku sa už od apríla hrá a my, členky skupiny Golfistka, sa už veľmi túžime zoznámiť. Aj tie, ktoré sa nepoznáme. Podujatie robíme za účinnej spolupráce s boršianskym klubom. Podtitul je: priveď svoju priateľku – negolfistku. Tým chceme propagovať golf aj medzi tými, ktoré golf ešte nehrajú, ale majú záujem. Po krátkej ukážke základov golfu pod vedením profesionálneho trénera alebo trénerky si zahráme spolu golfistky s negolfistami na tamojšej 9-jamkovej akadémii neformálnu súťaž formátom texas scramble, dáme si po poháriku sektu a posedíme pri spoločnom obede. A uvidíme, ako sa to ujme. Už teraz je o účasť veľký záujem.

  • Ty si už dnes výborná golfistka s aktuálnym HCP 14,4.  Ako si sa ku golfu dostala?

Dámy sa nezľakli ani náročnosťou známeho ihriska Black River v Bernolákove.

Priviedol ma k nemu môj manžel Michal. Ale šport je súčasťou môjho života od detstva. Venovala a venujem sa bojovým športom, baví ma trekking. Nerobila som ale nič s loptičkou, čo bola možno pri začiatkoch golfu aj výhoda. Prvý krát som držala golfovú palicu na dovolenke na Mauríciu. Dostala som tam úpal a zaprisahávala som sa, že ja takýto hlúpy a nudný šport nikdy robiť nebudem. Začiatky boli teda hrozné, ale postupne som zistila, že to tak nie je. Patrím tiež k ľuďom, ktorí chcú mať všetko zladené a zaujalo ma, že golfové ihriská sú ideálnym miestom, kde sa to dá ukázať. Povedala som si, že aj keď nebudem až tak dobre hrať, nech aspoň dobre vyzerám! Postupne mi golf začal ísť a dnes som do neho priam zažratá. Žijem ním, milujem ho a verím, že je to láska na celý život. To sa snažím preniesť aj iné ženy, aby  zistili, že golf nie je len hra, ale životný štýl.

  •  Dnes už hrávaš turnaje a často aj vyhrávaš. Ozaj, a čo tvoj tvoj prvý turnaj?

To je naozaj príbeh. Mala som pár týždňov zelenú kartu a bola som pozvaná na turnaj na slávne, ale nesporne náročné rakúske ihrisko Fontána. Do flajtu ma zaradili s istými dámami. Po troch jamkách som už mala vyše 20 úderov a bola som z toho úplne nešťastná. Rolu hrala nielen moja neskúsenosť, ale aj to, že som mala pocit, že moje spoluhráčky nie sú voči mne tolerantné. Aj vtedy som tvrdila, že golf určite hrať nebudem, lebo mi to nejde. Dnes už s tými dámami hrávam a aj oni sa ku mne správajú úplne inak. A to by som chcela odstrániť: aby sa aj golfistky začiatočníčky v partii skúsenejších cítili dobre, aby ich tie lepšie podržali a golf im neznechutili. O tej tolerancii by mal byť celý náš projekt. A tie golfistky, ktoré chcú súťažiť za každú cenu, majú predsa dostatok iných turnajov.

  • S golfom si už prešla kus sveta. Ktoré  zahraničné ihrisko ti najviac utkvelo v pamäti?

Svet ponúka množstvo golfových lákadiel…

Už niekoľko rokov si plánujeme s partnerom na február zahraničnú golfovú dovolenku. Snažíme sa hrať vždy iné ihrisko, aby sme ich v danej krajine spoznali čo najviac. To najkrajšie, čo sa týka kvality, výhľadov i všetkého okolo, sme našli na Novom Zélande. Wairakei Resort Tapuo leží v nádhernom prostredí prírodnej rezervácie. V Austrálii pri Great Barrier Reef sme v Národnom parku objavili ostrov Hamilton, ktorý je vlastne celý golfovým ihriskom. Nezabudnuteľné bolo aj ihrisko v Ománe ležiace v kaňone piesočnej púšte. Ale každá krajina má nejaké krásne ihrisko.

  • A zo slovenských?

Mojim najobľúbenejším ihriskom je Hrubá Borša. Golf robia podľa mňa hlavne ľudia. Som presvedčená, že je jedno, kde si, ale dôležité je, s kým si hru užívaš. V Borši mám pocit, že sme jedna rodina. Na Slovensku sa mi páčia nové ihriská, ako je Red Oak Nitra, v Sedíne milujem prírodu okolo, v Bernolákove ma fascinuje kaštieľ i prostredie Black River dole pri Čiernej vode. Rada tiež hrávam na Black Stork v Tatrách, lebo odtiaľ pochádzam. Tále sú fantastickým horským ihriskom, v Piešťanoch sa mi páči, že sa dá hrať aj v zime…

Lucia predvádza aj golfovú módu.

  • Si známa tým, že ti mimoriadne záleží na oblečení…

Áno, sledujem golfovú módu, zaujímajú ma nové trendy a rada by som niektoré značky oblečenia u nás predstavila. A to nielen zahraničné. Našla som napríklad slovenskú firmu, ktorá je ochotná šiť pre nás golfové topánky na mieru za príjemnú cenu.

  • Tak to teda zhrňme: kto je vítaný v skupine Golfistka?

Nemáme záujem o ženy závistlivé, zlé, ktoré radi ohovárajú. Dôležité nie je, ako hráš a tvoj vek, ale to, že chceš zažiť krásny deň na vzduchu v príjemnej spoločnosti.

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 26. mája 2020