V Piešťanoch vás privítajú vo vynovenom klubovom dome

07. júna 2020

Len dva slovenské golfové kluby a ihriská sa môžu pochváliť vyše 100-ročnou históriou. Spolu  s 9-jamkovým v Tatranskej Lomnici je to piešťanské. Pôvodnú deviatku otvárali za veľkej slávy v roku 1914. Medzitým prešiel golfový areál rôznymi zmenami. V tejto sezóne víta hostí v zrenovovanom klubovom dome.

Golfový klub Piešťany mal vo svojej histórii veľa šťastia i smoly. Časť z toho je zdokumentované aj vďaka Balneologickému múzeu Imricha Wintera. A tak sa dozvieme, že na zrode piešťanského ihriska mali hlavnú zásluhu bratia Ľudovít a Imrich Winterovci, ktorí boli nájomcami Piešťanských kúpeľov vyše pol storočia. Až do roku 1940, kedy im ich ako židovskej rodine zhabal Slovenský štát. Neskôr ich znárodnil nastupujúci komunistický režim.

Bohatá klientela potrebovala zábavu

Winterovci majú hlavný podiel na premene malej dedinky pri Váhu s chýrnym liečivým bahnom na luxusné kúpele a letovisko. Stavali hotely, vrátane Thermia Palace s kúpeľmi Irma, parky, mosty, Robotnícku nemocnicu, Kursalon, cesty, promenády…

A vedeli tiež, že vtedajšia bohatá kúpeľná  klientela potrebuje zábavu. Golf zaradili k tomu. Otvorenie 9-jamkového ihriska 26. júla 1914 bolo veľkolepé. Súčasťou slávy bol aj letecký deň. Už o dva dni na to však vypukla 1. svetová vojna. Počas nej nebolo pochopiteľne na golf ani pomyslenie a keď sa po štyroch rokoch skončila, na rekonštrukciu golfového ihriska chýbali peniaze. Winterovcom sa ich podarilo získať  od bohatých jednotlivcov a firiem. Boli medzi nimi vtedajší minister zahraničných vecí ČSR Jan Masaryk či barón F. Ringhoffer jr.

Ihrisko s dĺžkou dráh 2652 m a parom 37 začalo hneď po obnove žiť bohatým športovým i spoločenským životom. Konali sa tam rôzne významné turnaje za účasti množstva známych ľudí. Rozvoj kúpeľov i golfu však opäť ukončila vojna – druhá svetová.

Povstanie z popola v roku 2004

Pre komunistov, ktorí prišli po 48-om roku k moci, bol golf ako červená plachta pre býka. Označili ho za buržoáznu zábavku, úplne nehodnú pozornosti robotníckej triedy.

Piešťanské parkové ihrisko je krásne v každom ročnom období.

A tak sa aj v Piešťanoch začalo o golfe opäť intenzívne hovoriť až po Nežnej. Výsledkom bolo viacero plánov na výstavbu kompletnej osemnástky. Mala stáť bokom od Piešťan, pretože na Kúpeľnom ostrove, na mieste kde stála pôvodná deviatka, medzitým  vyrástli liečebné domy. Z veľkolepých plánov rôznych záujmových skupín za niekoľko stovák miliónov korún však zišlo.

Ihrisko ale napokon vyrástlo. Nie však za Váhom, ako hovoril pôvodný projekt, a nemá ani 18 jamiek. Zostalo pri deviatich a tie sa zmestili do historického parku v severnej časti Kúpeľného ostrova nazývanej Vrbinky. Tiahne sa pomedzi stáročné stromy, popri Váhu a vysokánske topole pri ňom. Do kúpeľov je to len na skok. Otvárali ho 21. júla 2004. Pri hre dvakrát deväť jamiek má par 68 a dĺžku 4326 metrov. Nechýbajú cvične plochy, tenisové kurty a klubový dom, ktorý sídli v tzv. Husákovej vile, kam kedysi chodil oddychovať najvyšší československý komunistický funkcionár Gustáv Husák. Vila dostala nový názov – Vrbinky.

Strecha nad hlavou

V súčasnosti je golfový areál vo vlastníctve Kúpeľov Piešťany a tretí rok ho má  v prenájme Andrej Mellen. Inak aj majiteľ cestovnej kancelárie Amibus Travel zameranej práve na golfové dovolenky.

Vo vile Vrbinky sa môžu golfisti už aj ubytovať v elegantne zariadených izbách.

„S kúpeľmi sme zmluvu na prenájom uzatvorili na desať rokov. Keďže s ich vedením máme dobré vzťahy, môžeme si dovoliť investovať nielen do bežnej údržby ihriska, ale aj celého areálu i klubového domu,“ hovorí A. Mellen.  „Na rad tak mohli prísť aj také naoko drobnosti, ako bol napríklad presun kontajnerov od vstupu klubu do novovybudovaného priestoru.“

Hlavnou súčasnou investíciou je prerábka prvého poschodia vily na ubytovacie priestory. Postupne pribudli dve 2 až 3-lôžkové izby, jedna 4-lôžková a celé prvé poschodie v zrkadlovej časti vily plánujú prerobiť tento rok. Tam vzniknú ďalšie 4 dvojlôžkové izby. Spolu tak môžu v klubovom dome ubytovať 18 ľudí. Cena 50 € /osoba za ubytovanie spolu s raňajkami a poplatkom za hru je naozaj priateľská (*pri objednávke min. 2 nocí). V 4-posteľovej stojí nocľah dokonca len 20 €. Do kúpeľov sa odtiaľ dá prejsť pešo a miesto v kúpeľnom parku zaručuje naozaj nerušný spánok. To umožní zameriavať sa na víkendové pobyty, ktoré bude – verme – čoskoro možné spájať s kúpeľnými procedúrami. Pre ubytovaných sú pripravené aj bicykle, lebo ako je dobre známe, v Piešťanoch je tento dopravný prostriedok bohato rozšírený a obyvateľmi i hosťami akceptovaný.

Jedlo v nových priestoroch

V klubovom dome sa dá aj dobre najesť.

Už pri otvorení tohtoročnej sezóny mala golfistov, kúpeľných hostí i ostatných návštevníkov privítať zrenovovaná reštaurácia. Žiaľ, korona kríza prerušila práce. Stavebná firma odišla a keď sa život začal obnovovať, bolo treba nájsť nových robotníkov.

V súčasnosti však už jedlo a ďalšie občerstvenie podávajú v zrenovovaných priestoroch, ktoré budú v chladnom počasí vyhrievať a vytvárať príjemnú atmosféru  keramické kachle. Štýl zariadenia je klasický s veľkými klubovkami. Na stene nechýbajú unikátne historické fotografie z golfových podujatí v medzivojnovom období a jednu z nich plánujú zväčšiť aj na tapetu. Návštevníci nesporne ocenia aj novučičké sociálne zariadenia.

Najviac zvedaví sú však na jedlo. V tej sa najnovšie zvŕta český kuchár Radek Macháček a rozhodol sa ponúkať to, v čom je najviac doma – klasickú českú kuchyňu. Čo si budeme hovoriť: srdcu, či presnejšie jazyku, je blízka aj nám, Slovákom.  A keďže Radek má aj titul pizza majster, tešiť sa môžete aj kváskovú pizzu z talianskych surovín.

Aké bude leto?

V jazierku na ihrisku budú môcť deti pozorovať aj korytnačky, ktoré tam ,,bývajú“.

Deti sa môžu tešiť na obľúbené golfové kempy, ktorých termíny sa čoskoro dozviete – stačí sledovať facebook, instagram či web golfpiestany.sk. Deti naviažu nové priateľstvá, pod vedením skúsených trénerov, ktorí študujú a trénujú priamo v St. Andrews profesionálny golf, sa zdokonalia v golfe a samozrejme potrénujú i angličtinu. Vítané sú ale i deti, ktoré sú v golfe úplnými začiatočníkmi.

Leto bude určite plné opekačiek pri ohnisku, nočných zábavných turnajov, priateľských posedení pri toskánskom vínku či pretancovaných večeroch pri veselých tónoch heligónky. Ak si i vy plánujete užiť pobyt priamo na piešťanskom ihrisku, neváhajte dlho, termíny rýchlo ubúdajú.

 

 

Autor: Jana Janků | 07. júna 2020