Deň, keď sa aj slovenské golfistky i negolfistky červenali

07. júna 2020

Uveďme to na pravú mieru: golfistky ani ich kamarátky nemali dôvod sa červenať. To len tak v posledných dňoch na viacerých slovenských ihriskách vyzeralo: žiarila tam červená. Tá je totiž dress kódom medzinárodného podujatia – Dňa ženského golfu. Slovensko sa tohto roku k nemu pridalo impozantne.

Oficiálnym dňom 5. ročníka Women’s Golf Day (WGD) bol 2. jún 2020, ale kvôli korona pandémii ho organizátori presunuli na 1. september 2020. Na

Hlavnou aktivistkou v slovenskom ženskom golfe je v súčasnosti Lucia Malíčková (vľavo).

Slovensku sú však už golfové ihriská niekoľko týždňov otvorené a na presúvanie nebol dôvod. Práve naopak stretnutie golfistiek, ktoré si priviedli so sebou aj svoje priateľky či rodinné príslušníčky, je na začiatku sezóny ideálne. Veď do jesene sa aj mnohé začiatočníčky môžu už plne zaradiť do golfovej rodiny. A to je vlastne cieľom Dňa ženského golfu. Pritiahnuť aj tie, ktoré ešte váhali, alebo o golfe len uvažovali.

Borša praskala vo švíkoch

 

Všetko vyzerá inak, ak je za podujatím schopný človek. Na začiatku 90. rokov, keď sa golf po Nežnej na Slovensku opäť rozbiehal, to bola v prípade ženského golfu dnes už nebohá Ľudka Turčanová – Rybárová. V súčasnosti jej štafetu nesporne prebrala Lucia Malíčková. Táto výborná golfistka nielenže propaguje ženský golf na sociálnych sieťach, ale za pomoci WhatsAppovej skupiny Golfistka dokázala i podpory domáceho klubu zorganizovať v utorok 2. júna 2020 naozaj masové podujatie. Do Hrubej Borše prišlo 84 žien. Ako kázal

dress kód, takmer všetky mali na sebe niečo červené. Prehrabali skrine a našli či už tričko, nohavice, sukňu, rukavička, ponožky, čiapku, čelenku či šatku na krk. Tvorivosti a nápadom sa naozaj medze nekládli. A ako inak: do červena farebne hral aj uvítací nápoj – aperol.

Takto sa to červenalo v Hrubej Borši.

Potom sa už negolfistky vybrali na cvičné plochy, kde ich so základmi golfu zoznámil PRO tréner Matej Hlávka. Keď sa následne vybrali na jamky boršianskej akadémie, to už za sprievodu priateliek – skúsených golfistiek, nebol už golfe pre ne krajinou neznámou.  A veru aj niektoré začiatočnícke údery už mali náznaky profesionalizmu. Hoci niektoré zaleteli do poľa či rafu, šancu na nápravu výsledku daného flajtu mali ich

skúsené kamarátky – golfistky. Spoločne tak odohrali všetkých deväť jamiek.

Dievčatá sa učili, že sústredenie je základ dobrého golfu.

Bolo to naozaj vydarené podujatie. Nielenže sa stretli staré priateľky, ale sa zrodili nové priateľstvá a nadviazali golfové partnerstvá. Ak uvidíte v budúcnosti na ihriskách oveľa viac žien, ako doteraz, je to aj zásluha toho podujatia.

Veselo bolo aj pri Váhu

Prinajmenšom tak úspešný bol v tom istom termíne Deň ženského golfu v Golf a Country klube v Piešťanoch. Aj tam organizátori vyzvali golfistky, aby priviedli svoje kamarátky, sestry, maminky, babinky, dcérky…a spoločne im ukázali, čo na golfe najviac milujú. Stretlo sa tam približne pol stovky dám. A nielen domáce Piešťanky, ale pridali sa k ním aj ženy a dievčatá  zo stredného i východného Slovenska. Okrem golfu prišli na rad aj kozmetické rady od mentorky firmy Mary Kay Lucie Némethovej.  A hoci golf je výborný spôsob na udržiavanie si dobrej postavy, Lenka Lopúchová si pohovorila s prítomnými na tému zdravá výživa. Suma sumárum: golfový deň pri Váhu, kde sa piešťanská deviatka tiahne pod vysokými stromami tamojšieho kúpeľného parku, patril k tomu, na čo v Piešťanoch dlho nezabudnú.

Účastníčky Dňa ženského golfu v Piešťanoch boli z rôznych kútov Slovenska.

Pri bernolákovskom kaštieli

Bernolákovo malo trochu smolu. Tam museli pôvodné stretnutie golfistiek a negolfistiek odložiť kvôli dažďu z nedele na štvrtok, ale ani to nadšenie hlavnej organizátorky – Kataríny Kachlíkovej neskalilo. Účastníčky najskôr pozvala na pohár prosseca a potom už spoločne zamierili na cvičné plochy. Tam ich čakal miestny PRO tréner Augustín Hauskrecht a zoznámil začiatočníčky so základmi golfu. Hralo sa ale aj „naozaj“. Dámy sa následne vybrali na deviatku pri tamojšom krásnom barokovom kaštieli. V parku sa medzi stáročnými stromami sa často ozýval ženský smiech. Aj keď nie každý odpal či pat

Golf si odskúšali aj úplné začiatočníčky.

vyšiel ideálne, všetky hrali s veľkým zanietením.

Penati Ladies Day presunutý

Ženský deň chystali aj v rezorte Penati, a to na nedeľu 7. júna 2020. Kvôli zlej predpovedi ho museli presunúť o týždeň. Organizátori tiež sľubujú zaujímavý program a dobrú náladu.

Podobné podujatie bude aj 13. júna 2020 v Skalici.

Foto: Ľuboš Plšek, Jana Janků  a rezorty

 

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 07. júna 2020