Golf sa dá hrať aj s roxorovými palicami

06. júla 2020

Hoci Slovensko sa môže pochváliť s viac ako 100-ročnou históriou golfu, keďže hrať sa začalo v Tatranskej Lomnici už v roku 1906, kníh o slovenskom golfe je zatiaľ poskromne. Nedávno predstavil zbierku svojich fejtónov Frídrop Milan Lasica, predtým to bola Katyla Halag s Jamkou a kyvadlom. Golfových historiek hodných zaznamenania je ale iste neúrekom. Napríklad tá o roxorových paliciach Pavla Miloša.

Pavel Miloš so svojimi roxorovými palicami – jednou zlatou, druhou striebornou.

Stavbári dobre vedia, že roxor je stavebná oceľ a zvyčajne sa požíva ako betonárska výstuž spevňujúca železobetón. Aby boli tyče s betónom čo najsúdržnejšie, majú na povrchu typické výstupky. Musia mať tiež pravdaže svoju pevnosť, čomu zodpovedá aj hmotnosť.

Z oceľových roxorových prútov sa dajú vyrobiť aj golfové palice. Ak vás zaujíma ako vyzerajú, spýtajte sa na ne v Golfovom klube Vrbinky v Piešťanoch. Majú tam uschované dva kusy a to exkluzívne v zlatom i striebornom vyvedení. Môžete si ich aj poťažkať, prípadne odskúšať s nimi odpáliť loptičku na draving range. Nie každému golfistovi však asi padnú do ruky, veď odhadom majú tak po poldruha kilograme.

Zahral plus 12

A aká je história roxorových palíc uschovaných v piešťanskom klube? Prezradil nám ju ich majiteľ Pavel Miloš. Na ich zrod spomína: „Bolo to kedysi v polovici 90. rokov a hrával som vtedy tenis. Už som nemohol počúvať reči mojich kamarátov, ktorí začínali s golfom a stále hovorili o tom, kto za koľko si kúpil golfový set. Nešlo zvyčajne o malé peniaze.  A tak som sa rozhodol, že im ukážem, že hrať sa dá aj s palicami za pár šupiek. Dal som dve vyrobiť z roxorových tyčí a natrieť  zlatou i striebornou farbou. Potom sa s nimi vybral na turnaj na piešťanskú deviatku. Predstavte si, zahral som ju s výsledkom plus 12 nad par, čo bolo vo viacerých prípadoch lepšie, ako niektorí s tými drahými palicami,“ smeje sa pri dávnej spomienke.

Roxorové palice znovu ,,oprášili“ účastníci Memoriálu Nora Kúdelu. V strede jeho manželka a vedľa nej syn a dcéra.

Už iba v archíve

Dnes už je P. Miloš skúseným golfistom a tiež spoluzakladateľom úspešnej série golfových turnajov Veget tour. S roxorovými palicami už samozrejme nehrá. Na nedávnom spomienkovom memoriáli kamaráta-golfistu Nora Kúdelu ich však na potešenie jeho manželky, dcéry i syna, ale i nás, ostatných účastníkov, vytiahol a aj odpálil ranu. Napodobnili to aj jeho priatelia. Verte, loptička letela.

Autor: Jana Janků | 06. júla 2020