Na Penati Slovak Open Championship očakávajú najväčšiu účasť európskych hráčov

18. augusta 2020

Vlani v septembri to bolo v Penati na ihrisku Legend na Slovak Open Championship do poslednej chvíle napínavé. O prvenstvo súperili slovenský reprezentant Rory Sabbatini s českým hráčom Ondřejom Liesnerom. Rory rozhodol vo svoj prospech až v play off.

Aj program ďalšieho ročníka, nazvaného už po novom Penati Slovak Open Championship, ktorý bude v termíne 13.-15. septembra 2020 v Penati Golf Rezorte, bude nesporne zaujímavý. Hovoríme o tom so spoluzakladateľom tohto turnaja Petrom Petrovičom.

  • Vybudovať značku najprestížnejšieho slovenského golfového turnaja nie je ľahké. Vydržali ste a vstupujeme do štvrtého ročníka…

Všetko nasvedčuje tomu, že napriek zlým koronovým časom 4. ročník Slovak Open bude a to pod novým názvom Penati Slovak Open Championship. Hrať sa bude opäť na ihrisku Legend navrhnutom štúdiom Design Nicklaus. Je o ňom  známe, že je vždy – rovnako ako celý Penati rezort – skvele pripravené. Teší nás, že popularita tohto turnaja každým rokom rastie, o čom svedčí aj čoraz zaujímavejší zoznam hráčov.

  • Rastie popularita Slovak Open aj medzi sponzormi?

Vlaňajší víťaz Slovak Championship Open Rory Sabbatini s  manželkou Martinou, ktorá mu robila kedíčku. Jeho tohtoročná účasť je vzhľadom na korona pandémiu otázna.

Áno a nesporne je to bez nadsádzky zrkadlo dobrej organizácie turnaja. Trvalým partnerom je spoločnosť LuxApartmens, ku ktorému tohto roku pribudol Penati Golf Rezort. Preto nastala aj zmena názvu.

  • Na čo sa môžu teda hráči tešiť?

Vďaka rastúcej podpore sponzorov bude tohto roku novinkou, že odmenu pre víťaza zvyšujeme s vlaňajších 2 000 € na 10 000 €. Celkovo predstavujú prize money sumu 20 000 €.

  • O vlaňajšiu nevídanú pozornosť divákov sa určite zaslúžil najmä slovenský reprezentant Rory Sabbatini…

Jeho osoba v sprievode manželky Martiny je nesporne veľkým lákadlom. Organizácia turnaja sa mu veľmi páčila a prijal aj našu ponuku stať jeho ambasádorom. Vidíme v ňom veľký vzor pre našu športuchtivú mládež. Ukazuje sa, že jeho prítomnosť na Slovensku je vždy prínosom pre slovenský golf a prispieva to k zvýšeniu záujmu oň. Či príde tohto roku je však vzhľadom na korona pandémiu otázne. Dúfať ale budeme do poslednej chvíle.

  • Účasť určite nevynechajú viacerí poprední európski hráči…

Privítame každého európskeho hráča, ktorý je členom ktorejkoľvek PGA. Radi by sme videli viac žien. Doteraz sa vždy ukázalo, že ihrisko Legend vedia pokoriť a uhrať na ňom dobrý výsledok aj ony. Napokon, čo si budeme hovoriť, tak pre hráčov, ako aj divákov je ladný ženský švih je vždy oživením.

  • Kto sa teda mohol na tento turnaj kvalifikovať?

Okrem členov PGA naň už tradične pozývame aj amatérskych majstrov Slovenska v hre na rany. Divoké karty sa tiež dôsledne udeľujú na vybraných turnajoch. Bol to napríklad trojdenný šampionát Lomnického GK, ktorý je zaradený do WAGR (World Amateur Golf Ranking). Na ňom divokú kartu získala Tonka Zacharovská. Divokú kartu dostali aj českí hráči. Ak mám spomenúť konkrétne mená, tak evidujeme prihlášky od českých PRO hráčov Stanislava Matuša, Filipa Mrúzka  či Slovinca Sebastijana Ajstera. Za ženské pohlavie máme zatiaľ prísľub od Šideri Váňovej, alebo mladej slovinskej hviezdy Pia Babnik.

  • Tento rok je kvôli korona pandémii výnimočný. Nebojíte sa, že sa to podpíše negatívne na účasti hráčov?

Už od skončenia predchádzajúceho ročníka robíme všetko preto, aby sme pritiahli tak kvalitných hráčov, ako aj divákov. A teraz v čase korona pandémie rátame s opačným efektom, o akom hovoríte. Očakávame najväčšiu účasť hráčov z Európy, akú sme doteraz mali. Faktom totiž je, že turnaje im chýbajú. Navyše, termín Penati Slovak Open Championship nekoliduje s nijakým významným európskym turnajom.

  • Budú platiť nejaké špeciálne opatrenia?

Hráčom, divákom a všetkým účastníkom poskytneme maximálnu starostlivosť a platiť budú všetky hygienické pravidlá tak, aby sa každý u nás cítil bezpečne.

  • Čo špeciálne ste nachystali pre divákov?  

Podobne ako v minulých rokoch bude k dispozícii brožúra, ktorá by mala zaujať každého. Verím však, že uvidia skvelý golf a tak, ako vlani, nebudú návštevu Penati ľutovať.

  • Jeden ročník turnaja je pred dverami, určite však už pripravujete ďalší…

Hlavnou témou, ktorú priebežne riešime, je finančná stabilita turnaja. Znamená to mať spoľahlivých partnerov. Na päť rokov sa stal titulárnym partnerom Penati Golf Rezort a na tri roky máme podpísanú zmluvu s generálnym partnerom, ktorým je spoločnosť LuxApartmens stavajúca v tomto rezorte luxusné apartmány. Ďakujeme však každému z partnerov, ktorý nás podporí. Budúcnosť turnaja súvisí s detailmi. Určite ju vidíme v narastajúcej úrovni celého podujatia, s čím súvisia aj prize money. Plánujeme tiež vytvoriť samostatnú kategóriu pre ženy. Faktom totiž je, že ženský golf sa rozvíja veľmi rýchle a my by sme to radi reflektovali. No chceli by sme turnaj v budúcnosti rozšíriť na tri kolá. Takže plánov je dosť. Všetko závisí od podpory partnerov, čo v terajšej ekonomickej situácii určite nebude ľahké.

Foto: Jana Janků

 

 

Autor: Jana Janků | 18. augusta 2020