Aj sever a východ ostrova ponúkajú zaujímavý golf (3)

05. januára 2022

Opustime golfové okolie Palmy a vyberme sa na sever a východ ostrova. Aj tam nájdu golfisti nielen krásnu prírodu, pláže, ale aj pozoruhodné ihriská. Navyše autom je to tam z hlavného mesta po výborných cestách „vyšperkovaných“ početnými kruhovými objazdami tak hodinku.

Aj za týmito zaujímavými golfovými rezortmi stoja zaujímaví ľudia. Zväčša bohatí nemeckí podnikatelia, ale úspešní sú aj domáci.

Začneme najvychýrenejším malorským ihriskom na severe ostrova – Alcanada.  Začiatkom 90-tych rokov minulého storočia ho vybudoval Hans-Peter Porsche, vnuk zakladateľa svetoznámej automobilky Ferdinanda Porsche (mimochodom pochádza z českých Sudet). Nad klubovým domom má svoj dovolenkový apartmán a rád si podebatuje s golfistami. Od

Alcanada a jej slávny maják.

otvorenia v roku 2003 sa Alcanada vďaka úchvatnej polohe pri mori i špičkovej údržbe považuje za jedno z najkrajších ihrísk v Európe. Pohľad na maják, ktorý je súčasťou ihriska, nechýba v nijakej brožúre o golfe na Malorke

Za ihriskom Canyamel na severovýchode ostrova pri Cala Ratjada stojí ďalší nemecký miliardár – Erwin Müller, prezývaný Kráľ drogérii. V Európe môžete nakúpiť vo vyše 800 jeho predajniach, ktoré prinášajú zisk aj vďaka farmaceutickej časti. Aj pre neho sa stali zaujímavými investície na Malorke a tak spolu s malorským partnerom Gabrielom Alcinaom vybudovali v roku 1988 dovolenkový rezort s 18-jamkovým ihriskom. Dnes je už jeho výhradným majiteľom.

Aj ďalší zaujímavý malorský golfový príbeh sa spája s nemeckým boháčom, tentokrát právnikom a podnikateľom v realitnom biznise Ingolfom Böxom. Ten koncom 80. rokov minulého storočia odkúpil rozostavený golfový projekt  na severovýchode Malorky – Capdepera. V súčasnosti ho prevádzkuje jeho exmanželka Gabriele s jej dcérou Sara-Virginia Böx.

Pula Son Servera – sedemnásobná destinácia Európskej túry

Tu sa hrala sedem krát Európska túra.

Golf resort Pula Son Servera na východe ostrova (cca 50 km od Palmy) je ale čisto malorský príbeh. Pôvodne išlo o statok s takmer 400-ročnou históriou, čo dodnes pripomína kaplnka pri klubovom dome. Majiteľmi je rodina Salovcov, ktorá v 90. rokoch, keď Malorka zažívala najväčšiu slávu najmä medzi nemeckými a škandinávskymi dôchodcami, pochopila, že premeniť časť hospodárskych pozemkov na rezidenčno-golfový rezort nemusí byť od veci. Ukázalo sa to ako dobré rozhodnutie.

Len osem rokov po otvorení, v roku 2005, sa však Salovci uzniesli, že ihrisko je danú dobu už staromódne a potrebuje nový šat. O redizajn požiadali španielsku golfovú legendu Jozé Maria Olazábala a dali mu za úlohu, že ihrisko musí spĺňať požiadavky profesionálnych túr. Podarilo sa mu to. Až sedem krát sa tam hrala mužská Európska túra a opakovane aj turnaj Olazábal & Nadal Invitational.

Súčasný manažér rezortu Arnau Sala je ďalšou generáciou majiteľov. Pri našom stretnutí pred štyrmi rokmi netajil, že organizovať opakovane takú významnú túru je skvelá reklama. Prišla však ekonomická kríza a promotér už nevedel zohnať dostatok sponzorov. A tak sa tohto významného európskeho podujatia museli vzdať.

Prvá deviatky je rovinatá, druhá sa ťahá do kopcov.

V novembri roku 2021 máme pri debate už inú tému – covid pandémiu. Arnau konštatuje, že aj oni majú za sebou ťažké mesiace. Zdá sa ale, že situácia sa obracia k dobrému. Svedčia o tom jesenné, zimné i jarné rezervácie. Cez Vianočné a novoročné sviatky mali úplne plno. Je to nesporne aj zásluha kompletnej ponuky pre golfistov vrátane pohodlného ubytovania. Súčasťou rezortu je klubový dom a hotel prerobený zo starých statkárskych objektov.

Klubový dom, reštauráciu i hotel prebudovali zo starých hospodárskych budov.

Máte tam pocit akoby ste vrátili v čase. Moderné vybavenie vás ale prenesie do súčasnosti. My sme si odskúšali ubytovanie v jednej z priestranných viliek s dobre vybavenou kuchynkou tiež postavených v  rustikálnom malorskom štýle. S autíčkom sa dostanete až pred dvere a z niektorých terás majú hostia

výhľad rovno na prvé odpalisko. V rezorte môžu ubytovať okolo 60 golfistov a v rámci niektorých balíkov ponúkajú unlimited golf, pričom zabezpečia aj transfer na ďalšie tri okolité ihriská. Nechýba ani bazén a spa.

Samotné ihrisko naozaj stojí za to. Zaujímavosťou je, že až zo 14 odpalísk vidíte na grín. Prvá deviatka je skôr rovinatá, druhá pahorkovitá, mierne kopcovitá, často so vyvýšenými i poschodovými grínmi s peknými výhľadmi do okolia. Užijete si aj vody. Taká sedemnástka je zase riadnou zbierkou bunkrov. Na viacerých miestach vám budú pripomínať Škótsko. Sú také hlboké, že musíte použiť schodíky. Z druhej deviatky sú krásne výhľady na trblietajúcu sa morskú hladinu zálivu Cala Millor.

Poplatok za hru: hlavná sezóna 88 €, vedľajšia sezóna (napr. január 2022) 78  €.

Svetový tenista Rafa Nadal je aj výborným golfistom

Rafa Nadal je čestným členom klubu.

Ihrisko Pula Son Servera si zamiloval aj tenisový miláčik Španielov, rodák z Malorky, Rafael Nadal. Pochádza z neďalekého mestečka Manacor, kde má aj svoje múzeum. S Arnauom Salom sú rovesníci, spolu vyrastali a tak nečudo, že na ihrisku Pula je ako čestný člen častým hosťom. V golfe je údajne samouk a napriek tomu, že v tenise je ľavák, golf hrá napravo. Jeho štýl nepatrí k najukážkovejším, ale HCP si dokázal znížiť až číslo jedna. Vidno to aj na jeho umiestnení na rôznych významných malorských turnajoch. V roku 2020 i vlani získal na turnaji Baleric Golf Championship zhodne 6. miesto. Ktovie, možno sa mu splní želanie, že po skončení tenisovej kariéry sa dá na profesionálny golf.

Rafu poznajú Malorčania aj ako človeka so širokým srdcom. V októbri roku 2018 otvoril svoju tenisovú akadémiu v Manacore (má tam aj múzeum) pre obete vtedajších záplav v centre ostrova a hneď na druhý deň po tom, čo vzdal kvôli zraneniu účasť na turnaji  US Open, už pomáhal s priateľmi odstraňovať ich následky. Najpostihnutejšiemu mestu  Sant Llorenç des Cardassar poskytol pomoc milión dolárov. Na charitatívne účely je už niekoľko rokov určený aj výnos z turnaja Olazábal & Nadal.

Zaujímavosti z Malorky

Krásne pláže

Malorka má 550 kilometrov morského pobrežia, z toho desatinu tvoria pláže. Jedna z nich – Can Pere Antoni v metropole Palma, sa tiahne od katedrály až po prístav. Nepatrí však k najčistejším, ale je výborným miestom na prechádzky a zábavu.

Pohonič vietor

Zaujímavé je, že na ostrove netečie žiadna stála rieka, iba v daždivom zimnom období sa zapĺňajú koryta bystrín zvaných torrente. Týchto v lete vysychajúci tokov nájdeme na ostrove vyše osemdesiat. Kedysi čisto poľnohospodársky ostrov musel využívať podzemné vody vyťahované čerpadlami na veterný pohon. Majú ich tam vyše 3 300, ale zväčša sú už iba atrakciou. Pitná voda je však pre ostrov dnes obstavaný tisíckami turistických hotelov a dovolenkových rezidencii mimoriadne dôležitá. Priehrady vybudované na úpätí vrcholu Puig Mayor nie vždy postačujú na zásobovanie. V suchých rokoch, ako bol 1999 a 2000, máva ostrov veľké problémy. Východiskom bolo vybudovanie niekoľkých nových odsoľovacích staníc. A tak voda z vodovodu je často citeľne slaná.

Malorskí bohémovia

Malorku si zamilovali aj mnohí umelci, napríklad aj maliar a sochár Juan Miró, ktorý žil tam takmer 30 rokov. Túžil po dome s veľkými ateliérmi a záhradou s krásnym výhľadom na more. Dal si ho postaviť na predmestí Palmy a dožil tam svoj život. Dnes je to jeho múzeum s názvom Fundació Miró Mallorca. Umelec mu so ženou daroval 6000 malieb i sôch. Časť jeho ateliéru a diel sme mohli v roku vidieť pred šiestimi rokmi aj v bratislavskej galérii Danubiana.       

Dobrá kuchyňa

Gurmáni milujú Malorku aj pre jej vynikajúcu kuchyňu. Odporúčame najmä morské plody. Vychýrené sú vyprážané chipirones (detské kalamáre) alebo krevety pripravené v olivovom oleji s poriadnou dávkou cesnaku. K tomu chrumkavá bageta a pohár malorského vína a môžete sa oblizovať.

Foto: autorka textu a golfové rezorty

Autor: Jana Janků | 05. januára 2022