Golf s dychom Atlantiku a arabsko-berberskou atmosférou

06. marca 2023

Keď sú v strednej a severnej Európe golfové ihriská pod snehom, alebo si pri hre treba riadne dúchať na prsty, jednou z dobrých volieb je Maroko. Napríklad Agadir, mesto pri Atlantiku, ktoré sa vďaka širokým piesčitým plážam, dlhým bulvárom, množstvu hotelov i pestrej golfovej ponuke zaradilo medzi významné svetové turistické strediská.

Nebolo to tak vždy. Do 29. februára 1960 tam arabsko-berberské obyvateľstvo žilo v skromných prízemných domčekoch v úzkych uličkách, nechýbala medina a súky. Nad tým všetkým čnela pevnosť kashab z 15. storočia so strážnymi vežami.

Stačilo pár minút

Z pevnosti nad mestom je v čase dobrého počasia krásny výhľad na Agadirský záliv, v ktorom leží aj významný prístav.

Onoho dňa bolo za pätnásť minút po všetkom. Silné zemetrasenie o sile 5,7 stupňa zrovnalo toto významné prístavné mesto a križovatku karavanov prichádzajúcich zo Sahary so zemou. O život prišlo 15-tisíc ľudí, čo bola vtedy takmer polovica obyvateľstva Agadiru. Maročania a berberi, ktorí tam žijú, sú však húževnatí ľudia. Navyše pomoc dostali od celej krajiny. Kráľ, ktorým bol vtedy Hasan II., otec terajšieho Mohammeda VI., dal sľub, že štát pomôže mesto nanovo postaviť , ale už v modernom európskom štýle. Za vzor stanovil letoviská na Azúrovom pobreží či Mallorke. Piesčité pláže v obrovskej zátoke a po celý rok prívetivé počasie dávali predpoklad, že nepôjde o chiméru.

S obnovu mesta stavanom v štýle mriežky podľa projektov mnohých svetových architektov začali hneď po zemetrasení. Avšak o dva kilometre južnejšie. Dnešný Agadir má už 600-tisíc obyvateľov (a vo veľkom sa stavia ďalej) a svetovým letoviskám sa z pevnosti nad mestomnaozaj podobá. Jeho exotickému fléru pridali domáci aj golfovú ponuku. V okolí Agadiru si možno vybrať zo siedmich ihrísk. Jedno však Royal Palace Golf course (v susedstve Golf de Solei) je pre bežnú verejnosť nedostupné. Je určené len pre členov kráľovskej rodiny. Exkluzívne sa tam však hral v roku 2011 mužský turnaj 38. Trophée Hassan II. Terajší kráľ ale golf nehrá. Vášnivým golfistom je vraj jeho brat princ Moulay Rachid a dobre údajne hral aj ich otec.

Večná jar 

Ak je Agadir obľúbenou golfovou destináciou, je to aj pre prijateľnú klímu. Teplotné rozdiely tam počas roka nebývajú veľké. Leto s dvadsiatkou stupňov Celzia môžete zažiť aj v januári a v júli či auguste zase nezvyknú bývať extrémne horúčavy, ako je to napríklad v populárnejšom vnútrozemnom Marakéši. Golfský prúd, ktorý obmýva brehy pobrežia, robí svoje. Vďaka tomu má Agadir podnebie ako čosi cez stovku kilometrov vzdialené Kanárske ostrovy.

Francúzi, ktorí Maroko ako svoju bývalú kolóniu stále považujú za svoje, ale aj severania, vedia o tom svoje a golfový Agadir v minulosti najmä v zime hojne vyhľadávali. „Dnes je všetko inak,“ hovorí Benjamin Oosterveer z cestovnej agentúry Premium Golf Travel. „Sme úplne závislí od leteckých spoločností. Mnohé najmä nemecké a severské zrušili lety a tak sa sem záujemcovia nemajú ako dostať. Tohto roku sa ale lieta napríklad z Talianska, a tak máme prekvapujúco veľa talianskych golfistov.“

Maroko má podľa neho naozaj čo ponúknuť – konkrétne výber z 25 ihrísk, z ktorých mnohé navrhli špičkoví svetoví architekti. Za jednotku považuje Marakéš, za ním hneď Agadir práve pre svoje po celý rok prívetivé počasie.

Tazegzout Golf – dramatická príroda

Tazegout je deklarované ako parkové irhisko, ale má prvky linksu.

Úvod nášho tohtoročného golfového výletu sme začali na sever od Agadiru. Náš tím si na sedem dní zložil hlavy  v hoteli Hyatt Palace v rezorte Tazegzout Golf. V barberskom jazyku Tazegzout znamená pekná zelená príroda. Rezort  je najmladším dieťaťom agadirskej golfovej rodiny. Otvárali ho len v roku 2014 a aj to na ňom vidno. Architekt Kyle Phillips dostal k dispozícii 76 hektárov pieskových dún na plató vysoko – až 80 metrov – nad Atlantikom. Ihrisko je dramaticky popretkávané v čase našej návštevy suchými riečiskami. Hlboké korytá a priepasti sú súčasťou hry. Nielenže pri nepresnom údere ľahko loptička do nich zablúdi, ale často ich treba aj prekonávať.

Ikonická 17. jamka s grínom nad priepasťou.

Dráhy ihriska Tazegzout Golf obklopujú arganovníky. Ide o endemické stromy, ktoré rastú len v juhozápadnej oblasti Maroka. Ich plody pripomínajú olivy. Z jadierok sa vyrába arganový olej, oceňovaný tak v kulinárstve ako aj kozmetickom priemysle.

Vari najdramatickejšiu časť, nesporne s cieľom, aby sme si ihrisko dobre zapamätali, pripravil architekt  na záver. Grín povestnej jamky č. 17 visí vysoko nad hlbokou priepasťou a za ňou vidíte nedozerné vody Atlantiku. Hoci z čiernych opadlísk je to naň len 134 m ( dámskych 106 m), psychika hrá svoje. Ešte ani hrať z drop zóny nemusí znamenať záchranu. Trochu nevydarený chip a lopta sa po sklonenom gríne skotúľa do onej priepasti. Po hrane útesu sa ťahajú aj 16.-tka a 18-tka.

Ihrisko je pomerne dlhé, má viacero náročných prechodov a autíčko alebo aspoň elektrický vozík sa veru zídu. Deklarujú ho ako parkové, ale má prvky linksu. Trávu na fervejach neustále uhládzajú na piesčitých dunách prudké vetry (v čase našej návštevy až hurikán) z Atlantiku, tak je dobeh loptičiek u nás nevídaný. Tešíme sa z dlhých úderov, ale musíme aj rátať s tým, že lopty rýchlo utekajú aj tam, kde si to neželáme – do hlbokých  bunkrov a ešte hlbších priepastí. Navyše takmer na sto percent treba rátať s vetrom. Je v tom však kus dobrodružstva a všetko vynahradia nezabudnuteľné výhľady na oceán.

Okrem osemnástky majú hráči k dispozícii aj milú 9-jamkovú akadémiu. Tá sa tiahne nižšie pri oceáne pomedzi vily a apartmánové domy.

Ceny za hru sa pohybujú podľa sezóny od 65-80 €.

www.tazegzout.com

Golf du Soleil – víťazné ihrisko Z. Kamasovej 

Na hru v rezorte Golf du Soleil sme sa osobitne tešili. Práve tu zaznamenalo Slovensko svoj najvýznamnejší úspech vo svojej golfovej histórii, dokedy Rory Sabbatini nevyhral striebro na LOH v Tokiu. Prvenstvo tam v roku 2011 na 17. Coupe Lalla Meryem, patriacom do série Ladies European Tour (LET), získala Zuzana Kamasová. Bolo to jej prvé (i posledné) víťazstvo na LET a súčasne sa stala prvou víťazkou LET zo strednej a východnej Európy.

Za Golf du Solei sa treba vybrať na juh Agadiru, kde má troch golfových susedov. Tento areál vo vlastníctve jednej z najväčších marockých hotelových sietí Tidika má krásnu polohu medzi oceánom a horami. Už výhľad z klubovej terasy stojí za to – akoby ste nazerali do upravenej záhrady. Dráhy sa ťahajú pomedzi mohutné palmy, eukalypty, jazierka, vodopády a záhony kvetov…

Rezort už desať rokov vedie sympatická manažérka Eve Jary, pôvodom Francúzka.  Začínala tam ako PRO trénerka a ako prezradila, je jedinou ženou na takomto poste v marockom golfovom biznise.

Prvé jamky Golf du Soleil otvárali koncom 90. rokov. Golfistov čakajú dve osemnástky Championship  a Tidika rôznej technickej náročnosti. Dizajnovali ich páni Manuella a Courbin. Majstrovské ihrisko, ktoré prešlo nedávno renováciou, je technickejšie a hostilo okrem LET viacero významných turnajov. Keďže v tejto oblasti piesok nie je vzácny, obe ihriská sa bunkrami len tak hemžia. Najmä v horúcich marockých dňoch ocenia hráči tieň korún obrovských stromov.

Cena za hru: 75 €

www.golfdusoleil.com.

Golf de l´Océan –  tri deviatky

Areál Golf de l´Océan s ďalšími 27 jamkami leží v susedstve Golf du Soleil v lese zvanom Bensergao. Otvárali rok pred turnajom 38. Trophée Hassan II. a 17. Coupe Lalla Meryem. Architektovi Beltovi Collinsovi ponúkli majitelia členitú prírodu pri ústi rieky Oued Souss, a tak mohol každej  z troch deviatok Desert, Garden a Dunes vtlačiť osobitý charakter. Dunes sú viac modulované a voda je včlenená do hry na každej jamke. Garden je rovinatejšia. Desert zaberá najsevernejšiu časť pozemku a poslednou jamkou sa treba prudko vyšplhať ku klubovému domu odkiaľ je krásny výhľad na Sousské údolie a pohorie Atlas .

Aj na týchto ihriskách sú základom pieskové duny pri Atlantiku. Kulisu tvoria vysoké eukalypty, palmy, cyprusy, mimózy a iné stromy, medzi ktoré architekt včlenil štyri jazierka. Jamky nie sú dlhé (architekt bol priateľský najmä k ženám) a dá sa povedať, že ide o príjemné dovolenkové ihrisko, kde nie je problém dostať sa na grín v regulácii. V čase našej februárovej návštevy (hrali sme Desert a Dunes) nás ale potrápili pomerne hrboľaté gríny, ktoré evidentne potrebovali lepšiu údržbu.

Cena za hru: 43-75 € podľa sezóny

www.golfdelocean.com

Maroko a kráľ

Maroko je jedinou monarchiou v severnej Afrike. Kráľ Mohammed VI. vládne od roku 1999 a je medzi domácim obyvateľstvom značne populárny. Oficiálne má len jednu ženu a dve deti. Po nástupe na trón zaviedol rôzne reformy, napríklad poskytol ženám väčšie práva a všetkým občanom dal slobodu myslenia, umeleckého prejavu a tvorby. Podľa časopisu Forbes je najbohatším kráľom v Afrike a 5. najbohatším kráľom na svete. K zaujímavostiam tiež patrí, že v roku 2017 Maroko zakázalo výrobu, marketing a predaj burky.

Foto: autorka a jednotlivé rezorty

Golfovú cestu zorganizovala CK RuKo travel, s.r.o. Bratislava a ochrannú ruku nad účastníkmi držal jej majiteľ Rastislav Koyš.

V Agadire  pomáhal program organizovať  Benjamin Oosterveer z agentúry Premium golf travel (www.morocco4golf.com) a Karsten Maas z Dánska, ktorý pre nás pripravil aj vynikajúcu šou golfových trikov. Mimochodom, ide o trojnásobného držiteľa svetového rekordu v trikoch (www.trickgolf.dk).

 

Autor: Jana Janků | 06. marca 2023