Golfové legendy milujú vinársky biznis

17. júna 2012

Viacerí slávni golfisti sa rozhodli podnikať vo výrobe vína. Okrem Jacka Niclausa, Davida Frosta, Johnyho Dalyho, Arnolda Palmera, Garyho Playeara, Christy O’Connora ml., Retiefa Goosena či Nicka Falda sú to aj ďalšie hviezdy, ako Greg Norman, či Ernie Els. Kým prvý z nich má vinárstvo na juhovýchodnom pobreží Austrálie, druhý kúpil prekrásnu farmu v oblasti Stellensbosch v Južnej Afrike.

Marvin R. Shanken, vydavateľ a šéfredaktor prestížneho printového i web magazínu o víne Wine Spectator, hovorí, že existuje niekoľko základných spôsobov, ako sa dostať k výrobe vína. „Tým najrozšírenejším je, že sa človek vo vinárskej oblasti alebo vinárskej rodine narodí. Druhou je zvyčajne to, že začne s nejakým biznisom. A keď zbohatne a začne aj starnúť, rozhodne sa zbierať kvalitné vína a napokon si postaví chateau za niekoľko miliónov dolárov. A potom sú aj staré príbehy, ako sa dostať k malému vinárstvu: tak, že si najskôr kúpiš veľké vinárstvo,“ smeje sa.

So svojou dcérou

A k úspešným ľuďom, ktorí sa hlásia k vinárstvu, patria aj viaceré športové hviezdy. Je medzi nimi aj Greg Norman, jeden zo súčasných najuznávanejších golfistov vo svete. Peniaze zarobené v golfe investoval do realít, dobytkárstva i vinárstva. Svoje Aussie reds, teda austrálske červené vína, predstavil nedávno na podujatí Wine Experience v New Yorku.

„Čo preboha robíš vo vinárskom biznise?“ spýtal sa ho M.R. Shanken. Odpoveď znela: „Ako golfista veľmi veľa cestujem. Mám teda možnosť ochutnávať vína z celého sveta a porovnávať ich s tými mojimi austrálskymi. Mám totiž už 15 rokov malé vinárstvo v juhovýchodnej časti tejto krajiny, na Limestonskom pobreží. Zaujímam sa o to, ako urobiť austrálske vína ešte lepšími a kvalitnejšími.“

Na Wine Experience predstavil tento golfista svoj Greg Norman Shiraz Reserve 2006. Práve Shiraz tvorí až 90 % jeho produkcie. „Mám rád mohutné aromatické vína a práve tieto patria k tým. Vo vinárstve pracujem aj so svojou dcérou, ktorá mi veľmi pomáha.“ A dodal ešte historku:  „Keď idem k lekárovi, zvyčajne sa ma pýta, koľko vína denne vypijem. Odpoviem mu, že jeden-dva poháre. Za to ma zvyčajne pochváli, lebo sa mu nepriznám, že sú dni, keď vypijem aj dve fľaše vína.“

Prvé rande na vinárskej farme

Ďalším milovníkom vína je Ernie Els, ktorý bol v roku 2012 zapísaný do Siene golfovej slávy vo veku 40 rokov ako najmladší golfista. Známy je tiež tým, že sa angažuje v charite a zbiera peniaze pre autuistov.

„K vinárstvu som sa dostal cez moju ženu, pretože pochádza zo známej juhoafrickej vinárskej oblasti Stellenbosch. Je to prekrásne miesto obklopené horami, kúsok od Kapského mesta,“ objasňuje. „Vlastne moje úplne prvé rande s mojou peknou ženou sa odohralo na vinárskej farme. Ja pochádzam z Johannesburgu, čo je odtiaľ poriadne ďaleko. Takže to, že som sa dostal do vinárskeho biznisu, je vlastne malý zázrak. Asi 50 kilometrov od Kapského mesta sme si kúpili malú 123- akrovú farmu, kde vyrobíme ročne 250 ton hrozna.  Žijeme teraz síce v USA, kde chodia moje deti do školy, ale veľmi rád trávim čas vo svojom vinárstve v Juhoafrickej republike. Ja sám sa ale za výrobcu vína nepovažujem. Mám na to odborníkov a som na ich prácu patrične hrdý.“

Má byť aj prečo. Veď v hodnotení Wine spectator na slepo získalo víno Ernie Els Signature Stellenbosch 2007 až 93 z možných 95 bodov.

Foto: Wine Spectator

 

Autor: Jana Janků | 17. júna 2012