Zelený ostrov, ktorý pripomína raj na zemi

10. januára 2013

Tento ostrov bol dlho známy pod názvom Cejlón. Leží 30 km južne od Indie a šesť stupňov severne od rovníka. Má príjemnú vlhkosť i čistý vzduch, čajové, ryžové a kaučukové plantáže, piesčité pláže, búrlivý oceán. Je to veľká záhrada tropickej fauny a flóry.

Na Srí Lanke je množstvo starovekých a stredovekých kultúrnych pamiatok. Hovorí sa tam tromi úradnými jazykmi (sinhalsky – hovoria ňou budhisti, tamilsky – reč hinduistov, anglicky – reč bývalých kolonizátorov), ktoré sa učia aj deti v školách a taktiež všetky  nápisy sú v týchto troch jazykoch. Obyvatelia vyznávajú budhizmus, hinduizmus, kresťanstvo aj islam, budhistickí mnísi chodia v oranžovej látke a sú najváženejšími občanmi ostrova. Zaujímavosťou je, že do roku 2005 mal každý náboženský smer svoje vlastné ministerstvo. Prezident Radžapakse však zjednotil všetky do jedného ministerstva pre náboženské záležitosti.

Obraz starej kultúry dotvárajú jaskyne, skalné chrámy, obrovské sochy Budhov, a to všetko je zasadené v prírode, ktorá pripomína botanickú záhradu. Celoročné teplé a vlhké prostredie má zásluhu na tom,  že tam všetko kvitne, rastie, pučí.

Sirotinec slonov

Vari nikde na svete nevidno toľko slonov pohromade ako na Srí Lanke. Najviac však v sirotinci slonov v Pinnawala, kde zhromažďujú opustené slony. Tie sa voľne potulujú po areáli v peknom prostredí hôr a paliem. Starajú sa o nich ošetrovatelia (mahauti), aby zvieratá dostali potravu v správny čas a aby neohrozovali turistov.

Ide o slonov indických, ktorí dosahuje výšku dva až tri metre a vážia tri až päť ton. Najznámejším je slon Sama, ktorý počas občianskej vojny šliapol na mínu a museli mu amputovať časť pravej prednej nohy. Sú tam ale aj malé sloníčatá, ktoré sú chlpaté a kŕmia ich mliekom z obrovských kojeneckých fliaš. Ďalší obrovský slon bol pripútaný reťazou ku stromu, pretože bol slepý.

Zaujímavým zážitkom bolo aj kúpanie slonov v rieke Maha Oya, kde sa kúpu dva krát denne. My sme práve obedovali v reštaurácií s výhľadom na rieku, takže sme ich „očistu“ vo vode sledovali z terasy.

Čaj, korytnačky, cunami

Na Srí Lanke sa pestujú veľmi kvalitné čaje, väčšina produkcie sa však vyváža do zahraničia. Cejlónsky čaj je pojem a dnes je Srí Lanka tretím najväčším svetovým producentom čaju po Číne a Indii.

Na tomto ostrove sa vyskytuje sedem druhov morských korytnačiek. Domorodci sa snažia chrániť tieto ohrozené tvory pred pytliakmi (ich vajíčka zbierajú a konzumujú) tým, že vytvárajú korytnačie farmy. Na juhozápadnom pobreží Srí Lanky však všetky korytnačie farmy zničené vlnami cunami. Dátum 26.december 2004 nezabudne vari nikto a po ňom ich museli vybudovať znovu.

Sri Lanka je krásna exotická kultúra a živá príroda, popri cestách možno vidieť slonov, pelikány, tučné varany, pávy, opice… Netreba ísť do Národného parku ani na safari.

Koloniálna architektúra

Návšteva najzachovalejšieho koloniálneho mesta Galle, ktoré je na zozname UNESCO, je tiež zážitkom. Založili ho Portugalci, keď tam pristáli v roku 1505 a ovládli celé pobrežie ostrova. Neskôr ich vystriedali Holanďania, ktorých zase v roku 1796 vyhnali Briti.

Hradby pevnosti Galle postavili Holanďania v roku 1663 a dodnes v tej podobe existujú. Je z nich výhľad na mesto a na Indický oceán. Preto tam nie sú tam žiadne budhistické ani hinduistické chrámy, ale pravidelne ulice, masívne hradby, protestantské kostoly a honosne koloniálne domy. Biely maják je dominantou hradieb a hneď vedľa je biela mešita, okolo ktorej žijú moslimovia.

Z hradieb je vidieť kriketový štadión, pretože kriket je na Srí Lanke národným športom. Všade vidieť mladých s kriketovou pálkou ako sa učia odpaľovať. Reprezentanti tejto krajiny patria medzi svetovú špičku a boli v roku 1996 majstrami sveta.

Kilometre bielych pláží 

Na Srí Lanke sa jazdi vľavo, cesty sú úzke a frekventované, kde okrem autobusov, osobných a nákladných áut, premávajú miestne taxíky ťuk-ťuk, občas aj kravy s vozmi, takže presuny sú zdĺhavé. Na juhozápade ostrova sú stovky kilometrov malebných a exotických pláží so zlatým pieskom, ktoré obmývajú vlny Indického oceánu. Potrebnú relaxáciu pre návštevníkov zabezpečujú centrá prírodnej medicíny Ayurveda.

Takmer každý, kto žije na pobreží, je rybárom. Chudobní lovia pomocou prútov. V oblastiach s veľkými vlnami si stavajú ďalej od brehu drevene koly, na ktorých sedia a tak lovia, aby ich vlny neodniesli od brehu. Bohatší rybári lovia z lodí.

Na Srí Lanke si príde na svoje každý, nielen milovník histórie a kultúry, ale aj dobrého jedla a pitia, relaxácie na exotických plážach, aj vyznávači vodných športov a prírodnej medicíny. Dnes je Srí Lanka bezpečná krajina, žiadnych tamilských tigrov tam nestretnete. Je to skrátka ostrovná krajina, ktorá má vkus a  nie náhodou sa ocitla ako prvá na zozname Lonely Planet odporučených krajín na rok 2013!

A na záver miestny pozdrav: Ayubowan!

 

Tamílski tigri

Srí Lanka je oficiálne Srílanská demokratická socialistická republika. Po získaní nezávislosti v roku1948 bola problémom „tamilská otázka“, resp. rozpory medzi Sinhálcami (väčšina) a Tamilmi (menšina), ktorých zbavili cejlónskeho občianstva a mali byť vysťahovaní do Indie. Diskriminácia Tamilov viedla k vytvoreniu We Tamils Movement (WTM, Hnutie Tamilov). K prvým krvavým stretom došlo v roku 1958. V 70. rokoch sa časť tamilského hnutia radikalizovala a vytvorili organizáciu Tigri oslobodenia tamilského Ilamu (LTTE). V roku 1983 konflikt prerástol do občianskej vojny, ktorá trvala 26 rokov. LTTE boli po tvrdých bojoch definitívne porazení srílanskou armádou 17. mája 2009.

Foto: Marta Ružičková

Autor: Marta Ružičková | 10. januára 2013

Komentáre

  1. Dovoľujem si poďakovať pani autorke Marte Ružičkovej a samozrejme aj Vám v redakcii za uverejnenie veľmi zaujímavého,pútavého ako aj poučného článku o Srí Lanke.Táto krásna krajina je nám je vzdialená , ale na základe tejto reportáže určite sa ju oplatí navštíviť a pokochať sa krásnou prírodou,kultúrou,zvykmi ako aj pochutnať si na exotickej a domácej strave.
    Ďakujem a Vášmu 2013 – mu prajem ,aby som v ňom spojila bohatá životná múdrosť s mladistvým elánom a tvorivý vzruch s duševnou pohodou.
    Beatrica Klein