Lyžovanie s nálepkami najdrahšie a najlacnejšie

17. februára 2013

Obľúbený dovolenkový portál Tripadvisor ponúka podchvíľou nejaké rebríčky. Dva nedávno publikované hovoria o najlacnejších a najdrahších európskych lyžiarskych strediskách. Slovensko nefiguruje ani v jednom.

Rebríčky zostavovali v Tripadvisore na základe porovnania ceny noci v hoteli, skipasu, požičania si základného lyžiarskeho výstroja, stravy  – to všetko na jeden deň a jedno pivo k tomu. Najviac – až 414 eur, to všetko vychádza vo francúzskom strediska Meribel. Naopak –  v tabuľke najlacnejších stredísk sa ocitlo stredisko Etna na talianskej Sicílii so 115 eurami za jednodňové výdavky.

Kto hľadá, nájde

Ako zdôrazňuje ekonomický týždenník Profit, ktorý sa tejto téme venuje v treťom tohtoročnom čísle, hneď na druhom mieste medzi najlacnejšími strediskami je bulharské Bansko. Náš web magazín sa mu podrobne venuje v reportáži https://www.golfandtravel.sk/archives/205 a jej autorka tiež potvrdzuje tamojšie mimoriadne „príjemné“ ceny. A čo je podstatné –  kvalita služieb je porovnateľná s alpskými centrami.

Web britského denníka Daily Mail pripomína, že  „lyžovanie nikdy nebolo pre chudobných,“ ale že vybrať sa dá. V dnešných časoch internetu nie je problém včas si vyhľadať dobré informácie. Existujú rôzne balíky, vernostné a iné zľavy, first a last momenty…

A na opačnej strane je to zase meno, história a tradície strediska a nesporne aj nápaditý marketing. Ak napríklad v prvej desiatke najdrahších stredísk dominujú najmä francúzske a švajčiarske, je to presne tento prípad. Veď, kde bolo spomínané Bansko či Jasná, keď sa už svetová smotánka chodila predvádzať na lyžiach do St. Moritzu či Davosu.

Ale pravdupovediac, aj Slovensko (vtedy ešte Horné Uhorsko) vyhľadávala už začiatkom minulého storočia oná smotánka na mape. Veď nóbl luxusné vysokotatranské Grandy sa otvárali už v roku 1905-1906 a dobové dokumenty hovoria, že okolo nich sa nielen prechádzalo, ale aj lyžovalo. Ba dokonca v roku 1909 hral aj golf. Len s tým marketingom to potom štyridsať rokov akosi upadalo.

Ťažké počty

Tak či onak, slovenské stredisko sa nedostalo ani do jednej tabuľky Tripadvisoru. Skúšali sme narátať, či by vošiel do 115 eur napríklad pobyt na takých Donovaloch. Po spočítaní  jednotlivých položiek (skipas stojí vo februári napríklad 26 € ), pri ubytovaní čo len v trochu slušnejšom hoteli (aspoň tri hviezdičky) to nijako nevychádza. Zahraničný lyžiar, ale zvyčajne ani slovenský,  však zvyčajne na jeden deň a jednu noc neprichádza. Pri dlhšom pobyte sumárna suma v prepočte na jeden deň vyzerá inak. Lacno však v slovenských strediskách však rozhodne už dávno nie je. Ani pre cudzincov, ani pre Slovákov.

10 najlacnejších európskych lyžiarskych stredísk

  1. Etna, Taliansko
  2. Bansko, Bulharsko
  3. Astún, Španielsko
  4. Berchstesgaden, Nemecko
  5. Kranjska Gora, Slovinsko
  6. Spitzingsee, Nemecko
  7. Candanchú, Španielsko
  8. Garmisch-Partenkirchen, Nemecko
  9. Obersdorf, Nemecko
  10. Serre-Chevalier, Francúzsko

10 najdrahších európskych lyžiarskych stredísk

  1. Meribel, Francúzsko
  2. Courchevel, Francúzsko
  3. St. Moritz, Švajčiarsko
  4. Verbier, Švajčiarsko
  5. Gstaad, Švajčiarsko
  6. Zermatt, Švajčiarsko
  7. Klosters, Švajčiarsko
  8. Ischgl, Rakúsko
  9. Val d‘ Isere, Francúzsko
  10. St. Anton, Rakúsko

Foto: Jana Janků

Autor: Jana Janků | 17. februára 2013