Golf v rajských maurícijských záhradách (1)

28. januára 2015

Pohybujete sa po ihrisku a chvíľami zabúdate na hru. Odpútava vás tá krása okolo. Kvety všetkých možných farieb, ozdobné trávy, stromy s plodmi, ktoré ste jakživ nevideli, na bagu pristávajúce vtáčiky, pobehujúce jašteričky… A k tomu výhľady na azúrový oceán. To je golfový Maurícius.

Tento ostrov sa, rovnako ako (relatívne) neďaleký slovenským dobrodruhom a napokon i kráľom Móricom Beňovským preslávený ostrov Madagaskar, či menší Reunión, kúpe v Indickom oceáne. Celý rok je tam teplučko a ostrov obklopujú krásne pláže so zlatožltým pieskom. Ideálne miesto na dovolenku najmä vtedy, keď časť Európy či Severnej Ameriky pokryje sneh. K tomu krásna príroda, milí a ochotní ľudia rôznych rás, dobré jedlo, nepreberné množstvo známeho i Boat Racing 1neznámeho ovocia i skvelý maurícijský rum z cukrovej trstiny. Možno si želať viac?

Doda stretnete všade

3dMaurícius nazvali portugalskí moreplavci Cerne Island. Teda Labutí ostrov. Ktovie však, či si opití námorníci nepoplietli labute s holohlavými vtákmi dodo, ktorí sa tam ešte pred tromi stovkami rokov vyskytovali. Dodovia medzitým vyhynuli, lebo kvôli svojmu ťažkému telu, dosahujúcemu aj metrovú výšku a hmotnosť od desať do dvadsať kilogramov, totiž nedokázali lietať. Stali sa ľahkou korisťou vyhladovaných námorníkov, ktorí z ich  vraj dosť tuhého mäsa vedeli urobiť nielen skvelú polievku, ale aj steaky a iné dobroty.

Dnes stretnete Doda na Mauríciu na každom kroku. Nieto suveníru, pohľadnice a inej upomienky na návštevu, kde by chýbal. Medzitým ostrov prešiel rôznymi nadvládami, vlnami dobrovoľného i núteného prisťahovalectva. Kadekomu sa zapáčil, kadekto ho získal i oň prišiel. Arabi, Portugalci a Holanďania na svojich dobyvateľských cestách, potom zase Francúzi a Angličania, až si Mauríčania v roku 1968 vymohli svoju nezávislosť.

DSC07444Dnes je zmeskou – treba zdôrazniť, že mierumilovne nažívajúcou – Indov, čiernych Afričanov, Číňanov i potomkov európskych dobyvateľov. Krajina roky prosperujúca z vývozu trstinového cukru, rumu, čaju a neskôr aj kvalitných textílii, žije dnes hlavne z turizmu. Špičkové svetové hotelové siete dokázali na Mauríciu vybudovať rezorty, ktoré svojou vegetáciou pripomínajú rajské záhrady.

Ich súčasťou sú golfové ihriská, ktoré odborníci zaraďujú medzi najšpičkovejšie na svete. Nielenže sa nachádzajú v prekrásnej prírode, zväčša na pobreží Indického oceánu, ale aj pod ich dizajnom sú podpísaní najlepší svetoví golfoví architekti ako Erni Els, Bernhard Langer či David Leadbetter. V súčasnosti je ich 14, z toho desať osemnástok.

Anahita – ako po manikúre

PGolf - Hole 4 (2)re luxusný dovolenkový rezort Four Seasons navrhol golfové ihrisko slávny juhoafrický golfista, bývalá svetová jednotka Ernie Els. Ako veľmi mu na ňom záležalo, svedčí fakt, že ho počas stavebných prác často navštevoval.

Ihrisko (par 72, dĺžka 6828) oficiálne otvorili v roku v 2008 a dali mu romanticky znejúci názov Anahita. Nadchne vás okamžite. Celé je dokonale udržiavané a návštevník tam má pocit, že každé steblo snáď manikúrovali nožničkami. Skrátka luxus. Nečudo, toľko robotníkov starajúcich sa o  ihrisko a jeho okolie len tak často neuvidíte.

Anahita 4Hneď na štarte, ale potom aj po deviatich jamkách, vám nalejú osviežujúcu citronádu, ponúknu typické anglické cookies i studené osviežujúce obrúsky. Dovolenkoví golfisti ocenia široké ferveje a priestranné odpaliská – ale pozor: gríny sú riadne rýchle. Vďaka piatim boxom, hlbokým bunkrom i početným vodným prekážkam si na svoje prídu golfisti všetkých kategórii. Súčasťou ihriska sú aj historické skalné múriky so žľabmi, ktorými prúdila kedysi voda do napájadiel pre dobytok. Pri nepresnej hre vám dokáže vrátiť drajv dobrých pár desiatok metrov späť.

Golf - Hole 15 (2)Najviac spomienok si však hráči odnesú zo šiestich jamiek, ktoré sa tiahnu popri lagúne v Indickom oceáne. Platí to aj o posledných troch s výhľadom na susedný zelený ostrov Ile aux Cerfs, takže záver hry, akokoľvek sa vám darila, je tam vždy zážitkom. Najmä ranný a podvečerný golf je  nezabudnuteľný a každý, kto si aspoň raz zahral, potvrdí, že toto ihrisko právom patrí medzi najkrajšie na svete.

Na 19. jamke odporúčame dať si skvelý signature cotajl nazvaný aj Hole in one z miestneho karamelového rumu z cukrovej trstiny, pomarančového džúsu dochutený škoricou a kardamonom.

 

 

 

Kde sa ubytovať?

Four Seasons – luxus pri lagúne

Four SeasonsPäť hviezdičkový Rezort Four Seasons, rozkladajúci sa okolo azúrovomodrej lagúny na východe ostrova, patrí na Mauríciu k tomu najluxusnejšiemu (i najdrahšiemu), čo sa tam dá vybrať. Pravda, súčasťou ceny pobytu je okrem rôznych iných vymožeností aj neobmedzený golf s autíčkom a požičaním palíc.

Na prehliadku rezortu sa vyberáme s PR-riaditeľkou Debbie Wiliams, pôvodom Angličankou, ktorá si podľa jej slov Maurícius vybrala, aby unikla večne daždivému anglickému počasiu. Four Seasons záhradaSprievodkyňa sa naozaj hodila. V rozsiahlych záhradách sa dá totiž poľahky stratiť. Netreba sa však báť, každú chvíľku prebehne okolo vás autíčko, ktoré každého v tomto rozsiahlom rezorte dovezie tam, kam sa vybral. Ubytovanie ponúkajú v priestranných vilách s vlastnou záhradou a vírivkou na terase. Niektoré majú aj vlastnú pláž. Vilku či apartmán si tam však možno nielen prenajať ale aj kúpiť. Ďalšou možnosťou je kúpiť si pozemok a na ňom postaviť vilku svojich snov .

Kto je milovníkom flóry, urobí najlepšie, ak sa po areáli vyberie s tabletom. Ak si však bude chcieť vygúgliť informácie o každom kvete, kríku či strome zvlášť, potrvá mu prehliadka riadne dlho. Desiatkami záhradníkov dokonale udržiavaný vyše 200-hektárový areál totiž pripomína botanickú záhradu.

MAS_287_aspect16x9Početnou klientelou toho hotela sú páriky na svadobnej ceste. Keďže hotel má iba súkromné pláže, je to ideálne miesto na prežitie medových dní. Rezort je však aj miestom, kde vám dokážu pripraviť aj samotnú svadbu. Obrad usporiadajú na malom romantickom trávnatom polostrove obklopenom palmami, kde vám do zvukov Mendelssohnovho pochodu žblnkajú za chrbtom vlny oceánu. Staršie páriky zvyčajne využívajú bohatú ponuku tamojšieho prekrásneho welness centra, kde ponúkajú masáže od výmyslu sveta, okrem iného aj golfovou loptičkou. (V ďalšom článku).

Stravovanie je v tomto rezorte možné iba v reštauráciách a la carte. Nijaké státie v radoch pred bufetmi, ale obsluha úslužného personálu priamo pri stole. A komu je aj to málo, môže si zvoliť na špeciálnu objednávku (cca za 850 €) – večeru na plávajúcom móle nazvanom Sea Cloud, teda morský obláčik. Ten pláva po lagúne a personál vám pri svite sviečok bude podávať vybrané dobroty a nalievať najslávnejšie francúzske šampanské Dom Perignon. Keďže to tiež využívajú najmä čerstvo zosobášené či jubilujúce páriky, súčasťou pobytu na obláčiku môže byť aj masáž.

Kontakty: www.fourseasons.com

www. golf.anahita@fourseasons.com

mauritius-Ile-aux-cerfsTouessrok – strašiak i výzva

Ak si chceme zahrať na ďalšom ihrisku, ktoré vidíme priamo z Four Seasons, musíme sa vybrať do prístavu a s bagmi sa nalodiť na loďku. Na neďaleký malý ostrov Ile aux Cerfs sa plavíme  v očakávaní krásneho dňa nejakú štvrťhodinku. Keďže sme si tee time zarezervovali až na popoludnie, vyberáme sa na prekrásne pláže okolo lagúny, ktoré sú podľa počtu početných počerných rodiniek, ležiacich a hodujúcich pod stromami, obľúbeným miestom domácich.

slider_greenO tomto ihrisku, ktoré patrí medzi najnovšie prírastky na Mauríciu, ide obrovské množstvo rečí. Pozitívnych i negatívnych. (Trochu nám to pripomína prípad bernolákovského Black Riveru). Jedni sú ním úplne nadšení a iní tvrdia, že jeho dizajnér, známy nemecký golfista, Bernhard Langer, sa mohol trochu krotiť a dať šancu aj tým, ktorí až tak spoľahlivo svoje údery nevedia umiestňovať, a tak domov odchádzajú frustrovaní, rozladení. Dokonca aj Natália, naša priateľka z Prahy, inak slušná golfistka, o ňom tvrdí, že „…je ťažké, možno dokonca veľmi ťažké.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERAB. Langer mal však zámer: „Chcel som v Touessroku vytvoriť také ihrisko, aby sa tam dal zažiť golf, ktorý vnímame všetkými zmyslami. V úžasnej prírode a spolu s výzvami tohto ihriska si želám, aby si hru na tomto ihrisku všetci zapamätali.“

Nuž, zapamätali sme si ju. O čo ide, sme začali tušiť už na prvej jamke. Začína sa dosť hlbokou a dlhou roklinou. Na fervej sa nedá dostať nijako inak, ako jej prestrelením. Nič pre slabé nátury. Dizajnér nedáva nikomu žiadne úľavy, ako to zvyčajne býva na prvej jamke na ostatných ihriskách, kde sa zvyčajne hráčom ponúka ľahké dosiahnutie grínu a dobrého výsledku. Na povzbudenie a navodenie dobrej nálady. Na Touessroku už z prvej jamky mnohí (ako autorka článku) odchádzajú o dve-tri loptičky ľahší. Podobných jamiek je viacero. Navyše často sa hrá naslepo, na fervejach sa nachádzajú skryté skaly, nenávratne odrážajúce loptičky do lesa…

Vrcholným zážitkom je nesporne 18. jamka. Tam je opäť roklina široká nejakých sto metrov, ktorou sa opäť bez akejkoľvek možnosti obísť ju treba dostať rovno na grín. To už mnohí hráči ani nemajú čím hrať. Rada na záver: zoberte si veľa loptičiek. Ale miestni, znajúc pomery, vám ich budú počas hry ponúkať.

Suma sumárum: fantastické ihrisko s prekrásnymi scenériami a nezabudnuteľnými výhľadmi na oceán, krásne udržiavané. Ak sa na Maurícius dostanete, určite ho neobíďte. Aj keď možno odídete s riadne pošramoteným egom.

Kontakt: www.letouessrokresort.com.

Užitočné informácie

DSC07377Počasie
Počasie na Mauríciu je veľmi príjemné, aj keď v zime hrozí nebezpečenstvo cyklónov. Priemerná teplota v lete (november- apríl) +34 °C, v zime (máj – október) +22 °C. V zime sa môže večer hodiť svetrík.

Mena
Peňažnou jednotkou na Mauríciu je maurícijská rupia. Približný kurz v januári 2015: 1 € = 38,2 MUR

Šoférovanie auta
Keďže ide o bývalú anglickú kolóniu, autá tam jazdia vľavo.

Jazyky
Obyvatelia bežne hovoria tromi jazykmi: po kreolský (africkými otrokmi „upravená“ francúzština), francúzsky a anglicky

(Pokračovanie)

 

Foto: Tatiana Jantoláková, Jana Janků a archív rezortov

 

 

Autor: Jana Janků | 28. januára 2015

Komentáre

  1. Baby-jagy, vybrali ste si krasnú, romantickú destináciu !!! Hodnú nasledovania. Po dvojmesačnom
    pobyte v JAR mám otázku : aká je tam bezpečnosť, resp. kriminalita.
    Teším sa na pokračovanie !
    Veronika

  2. Krásne si to napísala.