Zelené golfové oázy v arabskej púšti

11. januára 2016

V čase, keď sa v zime na našich ihriskách hrať nedá, golfisti radi vyhľadávajú destinácie v teple. Aj zásluhou priameho leteckého spojenia Bratislavy s Dubajom  sú čoraz obľúbenejšie Spojené arabské emiráty.  My sme sa vybrali do najsevernejšieho z nich – Ras Al Khaimah.

Na dubajskom letisku nasadáme na taxi a najskôr sedem a neskôr štvorprúdovou diaľnicou sa vzďaľujeme od tejto v posledných rokoch tak živej a zábavou pulzujúcej metropoly arabského sveta. Našim cieľom je sever Arabského polostrova. Zabúdame na okolité vojny, bombardovanie i smrť nevinných ľudí. Naftou napumpované Spojené arabské emiráty (SAE) akoby boli iný svet než u ich susedov.

Cesta do dovolenkového strediska Al Hamra trvá zhruba trištvrte hodinku. Okolo diaľnice nevidno nič okrem monotónnej nekonečnej pieskovej púšte s riedkym kríkovitým porastom. Po prejdení imaginárnych hraníc sa na každom kroku  stretávame so slovkom RAK. Nie, nejde o živočícha obývajúceho potoky a rybníky, ale skratku názvu Ras Al Khaimah.

SAMSUNG CAMERA PICTURESAl Hamra – súčasť luxusného dovolenkového rezortu

Našim cieľom je hotel Hilton, ktorý je súčasťou najrozvíjajúcejšej sa rekreačnej oblasti tohto emirátu – Al Hamra. K luxusu nechýba ani 72 parové majstrovské golfové ihrisko. O jeho dizajn sa postaral svetoznámy golfový architekt Peter Harradine. Priestoru mal evidentne dosť a tak postavil ihrisko dlhé vyše 8 000 metrov s piatimi druhmi odpalísk. Je to tým, že prechody medzi jamkami vedú pomedzi vily, párkrát treba prejsť cez cestu i mostom cez morský záliv. Nečudo, že autíčka sú povinné, lebo ako hovorí manažér ihriska Simon Mees, skratky poznajú len domáci členovia. Ostatní by blúdili.

SAMSUNG CAMERA PICTURESIde o príjemné dovolenkové ihrisko, ktoré bolo v čase našej novembrovej návštevy v mimoriadne dobrom stave. Ferveje sú široké, ale architekt pieskovými prekážkami vzhľadom na púštny terén evidentne nešetril. Niektoré vedia svojou hĺbkou riadne potrápiť. Nie menšou prekážkou je voda, ktorá sa tiahne okolo deviatich jamiek, trojky dokonca z dvoch strán. Loptičky priam priťahuje a často, aj keď zahráte na fervej, kvôli rýchlej tráve a spádovaniu terénu vám nečakane zmizne vo vodách lagúny. Lovidlo je tu vzhľadom na jej hĺbku úplne zbytočná vec.

Za signature jamku sa považuje posledná päťparovka. Celá vedie popri vode a jej grín sa rozkladá pod klubovou terasou, aby aj hostia mali trochu zábavy.

Al Hamra - večerné zore nad Perzským zálivomZa mesačného svitu

Al Hamru si užívame na druhý deň v inej podobe. Je práve spln a na nebi svieti mesiac veľký ako obrovská futbalová lopta. Je to zvláštny zážitok. Niečo ako večerná lyžovačka. Silné reflektory síce osvetľujú terén, ale tiene vytvárajú rôzne bizarné  obrazce. Svetlá okolitých hotelov sa trbliecu v lagúne i na morskej hladine Perzského zálivu. Cítite sa ako Alenka v ríši snov. Našťastie sme v púšti, takže okolo ihriska nenájdete hustý les, len umelú výsadbu paliem a iných teplomilných stromov, a tak aj „uletenú“ loptičku hravo nájdete.

Al Hamra - večerné osvetleniePoslednú z deviatich jamiek dohrávame, keď sa ručičky hodiniek blížia k jedenástej pred polnocou. Takýto zážitok vám zatiaľ poskytne len málo golfových ihrísk na svete. Ako vysvetľuje manažér ihriska Simon Mees, v prípade osvetlenia ihriska nejde iba o  rozmarnosť bohatej rodiny šejkov Al Qasimi, ktorej, tak ako takmer všetko v tomto emiráte, patrí cez developerskú spoločnosť aj tento dovolenkový rezort. Je to skôr nevyhnutnosť. Veď v SAE je bežné, že najmä v letných mesiacoch (čo je rovnako ako u nás, teda v júli a auguste), bývajú neznesiteľné horúčavy prevyšujúce aj 40 0C. Na ihrisku sa dá vydržať naozaj len veľmi skoro ráno alebo po zotmení. Ale vzhľadom na blízkosť rovníka sa tam aj v iných mesiacoch skoro stmieva – po šiestej hodine je náhle tma. Vďaka osvetleniu si môžu prísť zahrať aj tí, čo cez deň pracujú.

Simon Mees je pôvodom Škót. Ako prezrádza, krátko býval aj PRO hráčom, ale čoskoro zistil, že uživiť sa hrou je mimoriadne ťažké. Preto sa radšej preorientoval na PRO trénerstvo najskôr v Anglicku, potom Dubaji a ôsmy rok v Al Hamre. „Máme 300 domácich členov a ďalších z Dubaja. Avšak dve tretiny hráčov tvoria turisti. Možno si kúpiť aj neobmedzený (unlimited) golf na týždeň i mesiac. Hotely sa zase snažia turistov prilákať ponukou all inclusive. Celkovo sú poplatky za hru i všetky služby oproti Dubaju o 30- 40 % nižšie.“

SAMSUNG CAMERA PICTURESMedzi hráčmi na Al Hamra často stretnete aj Čechov. Je to najmä Marcel Kusín a zamestnanci jeho firmy na výrobu plastových okien a dverí. Stretli sme sa  náhodne v reštaurácii na driving rangi pri pozorovaní luxusnej arabskej svadby. Patrí tiež medzi obyvateľov víl okolo ihriska a spomína, ako sa mu kedysi kamaráti smiali, že odišiel bývať na dedinu. Dnes nesporne očividne sa rozvíjajúcu a perspektívnu. Veď napríklad na voľnej ploche na ostrove uprostred ihriska majú už v budúcom roku otvoriť zábavný prírodný park. M. Kosín však dodáva, že rozvojom a rastúcim záujmom turistov ceny, vrátane golfu, z roka na rok prudko rastú.

„Žiaľ, na budovanie ďalších jamiek už niet miesta,“ konštatuje S. Mees. „Okolo nás totiž vedú naftové potrubia. Našťastie na otvorené ihrisko Al Zorah je to odtiaľto autom len niečo cez polhodinku.“

Poplatky za hru január – máj 2016

Piatok- nedeľa a sviatky 18 jamiek 598 AED (150 €), 9 jamiek 345 AED (86 €), v čom je započítaná aj pyramída loptičiek na drajvingu a autíčko pre dvoch.

V týždni 18 jamiek 495 AED (124 €), 9 jamiek 295 AED (75 €).

Týždenný balíček neobmedzeného golfu 2 195 AED (549 €).

V novembri to bolo asi o pätinu menej.

al-zorah-gc-3091Najnovší golfový prírastok v emirátoch

V SAE si možno zahrať na 21 ihriskách, najviac ich je v Dubaji. Po šesťročnej pauze otvorili začiatkom decembra 2015 ďalšie exkluzívne majstrovské 18-jamkové ihrisko Al Zorah v emiráte Ajman (25 min. z dubajského letiska). Na slávnostnej inaugurácii sa zúčastnil aj najvyšší predstaviteľ tohto emirátu šejk Humaid bin Rashid Al Nuaimi. O vysokej úrovni ihriska hovorí už fakt, že je postavené podľa dizajnu J. Nicklausa a manažment zverili americkej spoločnosti Troon Golf. Jeho ferveje sa tiahnu pomedzi prírodné mangrovníky a je obklopené obrovským hotelovým, rezidenčným a zábavným 5-hviezdičkovým plážovým rezortom Oberoi Al Zorah.

SAMSUNG CAMERA PICTURESTower & Links – hra pomedzi mangrovníky

Časť rovnomenného hlavného mesta Ras Al Khaimahu je nevšedne zelená. Ide o mangrovníkový les. Tieto stromy na prekvapenie prírodovedcov dokážu rásť aj v slanej morskej vode, v tomto prípade Perzského zálivu.

Práve tieto na listy bohaté stromy sú popri bieložltých kopcoch Hajarského pohoria v pozadí hlavnou kulisou druhého ihriska v tomto emiráte – Tower & Links GC.

Tower a Links - pri večernom osvetleníKrásne mangrovníky sú na druhej strane pre golfistov, najmä tých ktorí hrajú toto ihrisko prvýkrát, značne nebezpečné. Niekedy tvoria širokú prekážku v podobe zarastenej priekopy hneď pred odpaliskom, ako napríklad na deviatke a desiatke. Celkovo je mangrovníkových jamiek, kde hráte takmer stále okolo nich, jedenásť. Navyše tieto stromy rastú v mokrinách, ktoré tvoria skryté vodné prekážky. Vody je tam celkom bohato. Veď hráte okrem toho aj okolo piatich jazier a dve jamky – deviatka a osemnástka, sú ostrovné.

Nechýbajú ani rozsiahle piesčité plochy – waste sand a k tomu  72 bunkrov. Hry z piesku si tam užije vari každý. Dĺžka ihriska je 6 400 m a v cene fee je aj autíčko. Aj tu je deväť jamiek osvetlených.

Tower & Links je v prevádzke 12 rokov a hoci je označované za jedno najprírodnejších ihrísk, leží prakticky uprostred mesta. Hneď prvé jamky sa tiahnu okolo najväčšieho miestneho nákupného centra RAS Mall. Prvé kolo hráme v nedeľu zrána a na ihrisku je okrem nás jediný flajt. Nečudo, pre Arabov je nedeľa normálny pracovný deň.

SAMSUNG CAMERA PICTURESVšímame si aj iné detaily. Napríklad: odporučenia, že treba opravovať divoty, dáva na tabuľkách pán s menom Carping Cavan s prísne vztýčeným ukazovákom. Údajne slávny miestny golfista. Rozosmiali nás aj nápisy na tabuľkách v bunkroch s textom: „Ak máte problém pohrabať piesok, volajte na číslo…“ A nasleduje číslo hlavného grínkípera. Vtipné pripomenutie povinnosti hráča!

Keď soľ nad zlato nie je

Aj toto ihrisko je súčasťou obrovského majetku rodiny šejkov Saqr Al Qasimiovcov. Bolo prvým v tomto emiráte. V roku 2006 ho dal postaviť  brat vtedajšieho vládcu – šejk Faisal Bil.

SAMSUNG CAMERA PICTURESManažér ihriska Simon Payne, inak pôvodom Austrálčan a tiež bývalý profesionálny golfista, hovorí, že vo svete je len pár ihrísk s takým vysokým obsahom soli v pôde, ako toto. Preto museli použiť špeciálnu soli odolnú trávu. „Vysoký obsah soli v pôde spôsobuje obrovské problémy najmä v lete pri závlahách. Aj na polievanie totiž ako jedno z mála ihrísk na svete používame slanú vodu. Dažde tu prakticky nemáme a keď, tak trvajú 20 minút. Ani z hôr vodu nedostávame, lebo steká na opačnú stranu. Takže údržba je tu skutočne veľmi náročná a sme hrdí, že dokážeme existovať v takých náročných podmienkach. Máme tri rôzne druhy trávy, ktoré sú schopné toto všetko zvládnuť, ale aj tak na viacerých miestach vädnú a vyhynú. Preto musíme plochy neustále dosievať.“ Bolo to vidno aj v čase našej novembrovej návštevy, keď sa na ihrisku veľa opravovalo a robotníci kládli na viacerých miestach nové trávnaté koberce.

Tí, ktorí hrali golf v Dubaji či Abu Dhabí, potvrdia, že ihriská sú aj v Tower & Links celkovo príjemné. Poplatok za hru v zimnej sezóne (oktober-máj) na 18 jamiek 405-505 AED (cca 100-126 €) a za 9 jamiek 245-295 AED (61-74 €). V lete (od júna do septembra) je to o od 200-245 AED ( 50-61 €) resp. 145-165 AED (36-41 €). Príjemné je i posedenie v klubovom dome.Malé pivo  vyjde na 6,5 eura, zhruba toľko, čo chutná obrovská misa gréckeho šalátu, či grilovaných krídeliek.

Najväčšia koncentrácia Hiltonov na svete

Hilton Ras Al Khaimah 1Marhaba znamená v arabštine „Vitajte!“ Tak vítajú aj hostí v Hoteloch Hilton v emiráte Ras Al Khaiman. Množné číslo nie je použité zámerne. V tomto emiráte má totiž táto nadnárodná sieť šesť svojich hotelov, čo je mimochodom najviac na svete. Len taxikári majú občas s tým problém (ako aj v našom prípade) a vyložia vás v inom Hiltone. Arabi, pravdaže tí bohatí, milujú luxus, ale krásne pláže s bielym pieskom však lákajú aj čoraz viac  cudzincov. Ako prvý bol otvorený Hilton v centre metropoly Ras Al Khaimah, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Ďalší Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa nájdete priamo na privátnej pláži Arabského mora. Tam sme sa ubytovali aj my a okrem mora sme si užili aj množstvoSAMSUNG CAMERA PICTURES bazénov s teplučkou vodou. Iba v baroch bývalo (na rozdiel od tureckého Beleku) smutnejšie. Veď osem eur za malé pivo a 50-100 eur za fľašu vína je aj pre solventnejších Nemcov dosť. Tretím je DoubleTree by Hilton. Ten leží v obchodnej štvrti a hlavnou klientelou sú biznis ľudia. Turisti si mimoriadne obľúbili aj ďalší hotel tejto siete v neustále sa rozrastajúcom dovolenkovom mestečku Al Hamra ( asi polhodinku autom od metropoly RAS –Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort). Nedávno prešiel kompletnou rekonštrukciou a na ihrisko je to z neho len pár krokov. Najväčšou hiltonovskou udalosťou však bolo v roku 2013 otvorenie ikonického Waldorf Astoria Ras Al Khaiman v susedstve. Bohatým zdobením pripomína svadobnú tortu a môžete ho obdivovať aj pri golfe. Vo vnútri ide o absolútny luxus, vraj najväčší v celých SAE a snom každej bohatej arabskej nevesty je mať tam svadobnú hostinu. Mnohé z nich potom pokračujú pod holým nebom (ako sme toho boli tiež svedkami) priamo na golfovom driving rangei. Ani to však ešte nie je všetko. V tom istom roku podpísala celosvetová hiltonovská centrála manažérsku zmluvu aj s Al Hamra SAMSUNG CAMERA PICTURESResidence & Village. Ide o luxusné vily s 364 izbami, ktoré tiež obklopujú golfové ihrisko. A doteraz úplne poslednou akvizíciou je otvorenie DoubleTree by Hilton na prestížnom ostrove Marjan Island, jednom z piatich umelo vybudovaných ostrovov na mori oproti Al Hamry.

Foto: Jana Janků, archív ihrísk a Hilton Worldwide

 

Autor: Jana Janků | 11. januára 2016