Slovak Championship Open aj tohto roku v Penati

22. augusta 2018

Aj Slovensko patrí medzi krajiny, kde sa najlepší golfisti môžu zúčastniť prestížneho turnaja Open. V tomto prípade Slovak Championship Open. Do jeho histórie i súčasnosti sme načreli s jedným z hlavných organizátorov Petrom Petrovičom.

  • Ako sa to všetko začalo?

Slovak Championship Open (SCHO) sme začali organizovať spolu s Pavlom Bielikom na základe úplnej náhody. Turnaj, ktorý bol v roku 2014 ako Championship PGA SK, ale len pre členov tejto organizácie a hralo sa na rany. Než sa mi podarilo zohnať prvé financie na turnaj vyššej úrovne, s Paľom Bielikom sme si prediskutovali, aký by mal byť. Rozhodli sme pre Open, teda turnaj, ktorý je otvorený pre všetkých. Prvé dva ročníky 2015 a 2016 boli v Hrubej Borši, no návštevnosť bola dosť nízka. A tak som sa rozhodol

Minulý rok sa hralo na ihrisku Heritage Course v Penati a víťazom sa stal český hráč Petr Nič.

osloviť ďalších ľudí, ktorí dávajú do golfu peniaze a uspel som s konceptom, ktorý je iný od tradičného AM turnaja. Rok 2017 bol teda prvým rokom SCHO. Hoci išlo o nový projekt, podarilo sa nám zohnať 10 000 € na prize money a ďalšie na financovanie ostatných záležitostí. Na takom turnaji treba hráčom poskytnúť určitý štandard, tak ako je zvykom v ostatných organizáciách. Podstatné tiež je, že hráčom boli vyplatené výhry ihneď po odohratí turnaja. To vytvorilo dôveru pre budúcnosť. Vlani sme tento turnaj vrátane organizácie a všetkého okolo zvládli úspešne.

  • Finančne ste skončili ako?

Dostali sme síce do mínusu, išlo o stovky eur. Ideme ale ďalej.

  • Vlani hráčov i organizátorov potrápilo počasie…

Mali sme samozrejme veľké očakávania, ale čo nás totálne zaskočilo, bolo počasie v deň PRO AM turnaja. Lialo tak silne,  že sme sa ho rozhodli ukončiť turnaj po 9 jamkách. Vyhlásenie výsledkov tak bolo skoršie a na oficiálne otvorenie hlavného turnaja prišlo len pár hráčov zo zahraničia. Na druhú stranu sa dostatočne najedli a dobre potrénovali, za čo nám vrelo ďakovali.

  • Aká bola samotná účasť?

Rátali sme s väčšou, no neznalosť pravidiel PRO turnajov niektorých odradila. Na štartovnej listine bolo 40 hráčov, najlepší amatéri a profesionáli zo siedmich lrajín Európy. Prize money 10 000 € sme rozdeľovali podľa dobre vypočítaného kľúča, kedy aj 20-ty hráč v poradí mal nárok na výhru 200 €. Nie je to veľa, ale ani málo. Na turnaj SCHO 2017 si nomináciu vybojovali hráči, ako Martin Vasilenko, či víťaz trojdňového turnaja Majstrovstvá LGK Matúš Maďar. Chytili sa šance a neskončili na chvoste poradia, ale pekne zamiešali karty profesionálom. Tento rok sa o kartu hralo opäť na trojdňovom turnaji v Lomnici. Ostatní majú jasne dané športové kritériá, kritéria musia splniť.

  • Významnú rolu nesporne hrá aj to, kde sa turnaj vôbec koná….

Isteže. Preto patrí veľká vďaka golfovému rezortu Penati, pretože vyšlo v ústrety nám, organizátorom. Celý pomocný arzenál ľudí bol pohotový a nadmieru profesionálny, čo bolo veľkým prínosom turnaja.

  • Spomínali ste prize money a sponzorov. Aká je situácia tohto roku

Naši vlaňajší partneri si zaslúžia veľké ďakujem, pretože aj keď nedostali 100 % späť z PRO-AM turnaja, rozhodli sa, že nás budú podporovať aj ďalej. Zároveň sa k nim pridali noví, ktorí sa dozvedeli, že takýto turnaj organizujeme. Pre nás je to vlastne budúcnosť, ktorá sa ukáže až časom. Veríme, že každé euro investované do takéhoto projektu bude za pár rokov prínosom. A každý partner si vytvoril už prvým turnajom historickú vlajku na golfe na Slovensku. Slovak Championship Open 2017 bol napriek  všetky peripetiám úspešný.

  • Na čo sa môžu záujemcovia tešiť tohto roku?

Tohto roku sa bude hrať na ihrisku Legend Course.

Tohtoročný turnaj Slovak Championship Open bude 9. – 11.septembra 2018 opäť v Penati, ale hrať sa bude na Legend Course. Keďže termín vybraný spolu s hlavným partnerom nekoliduje s turnajmi ostatných PGA asociácii,  očakávame, že počet hráčov prekročí päťdesiatku. Garantované je, že prize money 10 000 € budú vyplatené, už ú na účte. Mediálny výstup bude zabezpečovať printový vydavateľ českého časopisu Golf, televízny Golf Channel a aktuálne informácie uverejní aj web magazín www.golfandtravel.sk. O tomto turnaji bude natočený dokument, čo nám zabezpečí šírenie dobrej značky. Odvysiela ho Golf Channel a natáčať to bude Brnenská TV spoločnosť na čele s Petrom Čížekom.

  • Príde si obhájiť titul vlaňajší víťaz?

Podľa mojich informácií sa pripravuje a bude sa snažiť zopakovať víťazstvo. Nám, organizátorom, bolo milým potešením, keď SCHO 2017 vyhral český hráč Petr Nič , výborne sa umiestnili aj ďfalší českí hráči Aleš Kořínek, Sebastijan Ajster či Tamáš Lugosi.  Slovák Juraj Zvarík skončil hneď za nimi a nezaostali ani ostatní slovenskí hráči ako Valášek, Keher či Friesz. Fotky z tohto turnaja a mediálne výstupy v rôznych internetových a printových médiách boli malým zadosťučinením zhruba ročnej práce Asi sme to zorganizovali dobre.

 

 

Autor: Jana Janků | 22. augusta 2018