Čertovo břemeno – ako sa stavia neviditeľné ihrisko

16. septembra 2019

Príbeh hodný filmu. Kniha už existuje. Volá sa Čertovo břemeno – svedectvo o architektonickom zázraku v Alenině Lhotě. Jej hlavným hrdinom je medzinárodný právnik na dôchodku, ktorý si splnil svoj sen a postavil golfové ihrisko – Jiří Němec.

Už samotná cesta do GC Čertovo břemeno veľa naznačuje. Stúpame do kopcov Českou Sibírou, kúsok od mesta Tábor na severe Juhočeského kraja. Z Prahy je to asi hodinku. Polia a lúky striedajú lesíky a rybníky. Obydlia vidno len zriedka.

Áno, v tomto neveľmi pohostinnom kraji s dlhými zimami a množstvom snehu sa nikdy nežilo neľahko a ľudia radšej utiekli do miest za lepším. Zostali po nich opustené chalupy a hospodárstva. Našťastie tie zase lákali mestských ľudí, najmä Pražákov, túžiacich po tichu a pokoji.

Jiří Němec bol jeden z nich. Ako vyštudovaný právnik pracujúci v zahraničnom obchode prebrázdil takmer celý svet, bol pri tvorbe významných obchodných zmlúv napríklad s USA či EÚ, pracoval ako obchodný radca vo Francúzsku… Keď našiel Aleninu Lhotu a v nej dreveničku so šindľovou strechou, stodolou a sýpkou, nedbal na ich dosť dezolátny stav a kúpil to. Rekonštrukcia trvala napokon celých pätnásť rokov. Neprekážalo mu. So ženou Jitkou i dvomi deťmi si totiž  tento kraj zamilovali.

Golf len z videnia

Jiří Němec asi už dnes užíva zaslúžený odpočinok, na ihrisku ho však stretnete denne – na prechádzke.

Keď sa J. Němec rozhodol pôsobenie v štátnych službách vzhľadom na patričný vek ukončiť, Alenina Lehota sa stávala čoraz viac jeho domovom. Oddychovanie mu však dlho nevydržalo.„Keď som sa tak neustále díval na kopcovitú krajinu okolo, jedného dňa mi napadlo, že by tam mohlo byť celkom pekné golfové ihrisko,“ spomína. Zaujímavé pritom je, že on sám golf nikdy nehral, nanajvýš okolo golfových ihrísk v zahraničí prechádzal. Možno keby o náročnosti budovania golfového ihriska vedel viac, rozhodol by sa úplne inak. Faktom ale je, že vďaka jeho neúnavnému úsiliu ihrisko napokon na bývalých urbárskych, či ako tam hovoria dražských pozemkoch za zhruba desať rokov postupne vyrástlo do dnešnej krásy. Prvú deviatku otvárali v roku 2002 a druhú o sedem rokov neskôr.

S J. Němcom sa stretávame po tom, čo už máme odohratú prvú deviatku, takže už máme isté dojmy. Ihrisko je dokonale zasadené do okolitej kopcovitej prírody. Takmer neviditeľne. To bol totiž zámer jeho budovateľa, ktorý hneď na začiatku zavrhol projekt umelého sveta, aký vytvorili na mnohých svetových ihriskách. Rozhodol sa pre istý druh land-artu, umenie vychádzajúce zo samotnej zeme a jej zákonitostí.

Autorom ihriska je známy český architekt Jiří Velden.

Mal šťastie, že spriaznenú dušu našiel v uznávanom českom golfovom architektovi Jiřím Veldenovi (je podpísaný napríklad aj pod projektom slovenského Airportgolf GC v Šuranoch). Čakala ich kopa nekonečnej roboty. Pozemky, po tom, čo ich prestalo obrábať tamojšie JZD (družstvo) medzitým zarástli lesnými náletmi, práce zaťažovali mokriny, buldozéry sa museli na každom kroku pasovať s množstvom obrovských kameňov. Balvany dnes tam dnes nájdete v podobe múrikov či umelecky nastavaných skulptúr.

A treba dodať, že na mnohých manuálnych sa J. Němec podieľal osobne. Bežné ho bolo vidieť s lopatou či krompáčom v ruke.

Bez cudzej podpory

Pozoruhodné na celom tomto príbehu je tiež to, že celá stavba ihriska, dvoch klubových domov a celého areálu bola financovaná

Klubovňa. Strechu terasy podopierajú dubové kmene. Cestičku tvoria dubové pníky.

výlučne zo súkromných prostriedkov bez dotácií štátu či európskych fondov. Tými súkromnými prostriedkami sa myslia peniaze od syna Petra, ktorý tiež ako právnik úspešne podniká v zahraničí. Alenina Lhota je aj pre neho druhým domovom, a tak sa rozhodol postaviť si vedľa rodičovskej chalupy rekreačný dom. Vtedy sa začala spolupráca s architektom Stanislavom Fialom. Už pri projektu rekreačného domu predviedol svoju schopnosť – citlivo zasadiť modernú stavbu do klasického kraja Českej Sibíri.

Na neho sa Němcovci obrátili aj vo chvíli, keď začali plánovať výstavbu klubového domu pre pôvodné 9-jamkové ihrisko. Vtedy architekt využil terénnu vlnu a  dal do nej zahrabať betónovú stavbu. Takmer si túto „jaskynku“, ako ju nazývajú, ani nevšimnete. Nový klub pre osemnástku bola pre S. Fialu nová výzva, ale v skutočnosti pokračovanie v myšlienke, ktorá Aleninou Lhotou rezonovala od začiatku. Aj tentokrát bolo cieľom urobiť síce niečo výnimočné, ale také, čo nebude rušiť tamojšiu krajinu.

Umývačka palíc pripomína staré napájadlo pre dobytok.

Aj nová stavba je zahrabaná do zeme a vyzerá ako zelený pahorok. Z troch strán ju ani nevidíte. Od cesty míňate typické obrovské kamenné balvany a potom to príde. Vchádzate do skleneno-betónovej budovy akoby pomedzi guľatinové stromoradie a neviete čo si skôr obzerať – či interiér obložený drevenou guľatinou so závesnými kreslami, betónové steny „poľudštené“ odtlačkami kmeňov stromov aj s ich hrčami či cestičkami od hmyzu, kónické svetlíky s otváracou šošovkovou strieškou púšťajúce do priestoru svetlo…

Budova je nemenej pozoruhodná spredu. Terasu, odkiaľ je v ktorékoľvek ročné obdobie nádherný výhľad na pokojnú krajinu Českej Sibíri, podopierajú dubové kmene. Našli ich až kdesi v hlbokých lesoch pri Vizoviciach na Morave. Keď si tam po hre sadnete s pohárom oroseného piva či vínka, zabudnete na všetky krivdy sveta i golfu. Nie náhodou sa táto klubovňa stala atrakciou aj pre okolitých výletníkov a vďaka dobrej kuchyni sa tam radi zastavia. Skrýva tiež dva apartmány, kde tiež kopu času strávite obzeraním si množstva unikátnych architektonických prvkov.

Otlačky stromov v betóne.

Všetko hodné architektúry 21. storočia, ktorá sa snáď po rokoch veľkej „rozšafnosti“ opäť snaží rešpektovať prírodu. A výsledok? Jaskynka a potom aj klubovňa získali množstvo rôznych ocenení vrátane Stavby roku či nominácie na „architektonického Oskara“ Mies van der Rohe Award.

Kopcovitá, kratšia ale technická

Aj druhá deviatka Čertovho břemena (spolu s prvou par 70, muži z bielych 5 304 m a červených 4 702 m) dokonale splýva s prírodou. Nerušili nás ani lysiny na niektorých dráhach, pozostatok vlaňajšieho veľkého sucha. Jamky nie sú dlhé, ale skôr technické. Každá iná. Raz stúpate hore kopcom a hráte neslepo, odtiaľ vás zase čakajú úžasné výhľady na okolitú krajinu, potom zase dole… Pešky je to riadna previerka kondičky. Musíte sa tiež vysporiadať s nástrahami dvoch potôčikov či rybníkov Ježek

Popri dráhach stoja kamenné skulptúry.

i Dražského. Druhá deviatka je vari ešte krajšia. Najmä keď sa vyšplháte na tri jamky za kopcom, ocitnete sa úplne v inom svete, opäť ale zasadeného medzi lesíky, kde vás pri hre  sprevádzajú umelecké skalné útvary. Ani sa vám odkiaľ nechce odísť.

Príjemné ceny

Napriek všetkým oceneniam sa na Čertovom břemeni na nič nehrajú. Sú verejným ihriskom určeným pre všetkých hráčov. Veď predstavte si: 18 jamiek si v pondelok až piatok zahráte za 650 Kč (26 €) a cez víkend 750 Kč (30 €) !, pričom juniori, študenti a seniori majú ešte zľavu.

Klub dnes vedie mladý tím na čele s manažérkou Olgou Duškovou. Okrem toho, že vytvára pre návštevníkov príjemné rodinné prostredie, teší sa tiež z 25-člennej detskej akadémie, ktorú vedie skúsený pražský tréner Jozef Velíšek. Deti, či už z okolia alebo vnúčatá golfistov, ho vraj milujú. Dokáže totiž pre golf nadchnúť vari každého.

Bez golfu, a predsa s ním

Stretnutie s Jiřím Němcom je niečo, čo človeku dodá energiu, chuť robiť veci, do ktorých by sa možno ani nemal odvahu pustiť.

Vstup do klubovne.

Nemenej ako z úspešne fungujúceho golfového areálu sa teší z toho, že sa so 16 ľuďmi stal najväčším zamestnávateľom na okolí a prispieva k rozvoju miestneho turizmu. Už teraz v okolí vyrástli dva penzióny i bizónia farma. Atmosféru klubu sme zažili na vlastné oči. V klubovej reštaurácii sa podchvíľou zastavovali na občerstvenie celé okoloidúce cyklistické či turistické skupiny.

Každý prvok je do detailu premyslený.

Keď hovoríme s J. Němcom o jeho negolfe, teda, že nehrá, v vzápätí sa dozvedáme, že si urobil rozhodcovské skúšky. S golfom teda žije aj takýmto spôsobom. Mimochodom, rozhodcovské skúšky musia mať aj dievčatá na recepcii, aby vedeli vyriešiť prípadné hráčske dohadovačky.

Keď dostávame k ekonomike iba poznamená, že ihrisko si na prevádzku si zarobí. Na nové investície však už potrebujú cudzie zdroje. Napríklad teraz ich čaká prekládka vysokého elektrického vedenia, ktoré kazí aj úchvatný výhľad z terasy klubovne.  

P.S. Jiří Neměc sa každý deň namiesto odpaľovania loptičiek vyberie na hodinovú prechádzku. Za akéhokoľvek počasia. Kontroluje ihrisko, teší sa výhľadom, hladká kamene. Je súčasťou tohto, do čoho odtlačil svoju stopu. „Viete, celý život som robil s papiermi a uvedomil som si, že nič po mne nezostane. Golfové ihrisko ale áno,“ dodáva na záver.

Čertovo Břemeno

Alenina Lhota 5, 391 33, Jistebnice
www.cebr.cz

Tel.: 381 273 074
E-mail: cebr@cebr.cz
www.cebr.cz

Foto: Archív ihriska

Aj umývadlo z polguľatiny na umývanie palíc je akoby zo starých čias

 

Po chodníčkoch okolo budovy kráčate po dubových klátikoch.

 

Povesť hovorí, že čert rozsypal obrovské skaly po okolí preto, že sa mu nepáčila výstavba kostola…

 

Autor: Jana Janků | 16. septembra 2019