Do najväčšieho európskeho golfového areálu sa vydajte hore Dunajom

09. júla 2012

Len tri a pol hodiny autom rakúskou diaľnicou z Bratislavy a ste v najväčšom golfovom rezorte v Európe. Hartl rezort sa nachádza v nemeckom Bad Greisbachu pri Passau, s ktorým Slovensko spája Dunaj. V tomto kúpeľnom mestečku sú golfisti  mimoriadne vítaní. 

Krajina okolo Bad Griesbachu v Dolnom Bavorsku je príjemná pahorkatina s množstvom lúk a pasienkov, popretkávaná sedliackymi usadlosťami. Ako stvorená na oddych bokom od ruchu a stresu veľkomesta.

Do Bad Griesbachu prichádzame už opakovane a vieme, že treba zabudnúť na auto. Sme predsa v kúpeľoch. Od recepcie ktoréhokoľvek hotela vás rovno odnavigujú do podzemnej garáže. Auto budete  potrebovať až vtedy, keď sa vyberiete na niektoré z okolitých ihrísk, ale aj vtedy si môžete na recepcii zarezervovať hotelovú dopravu. Inak všetko, čo budete ako kúpeľný hosť potrebovať, je v dostupnej blízkosti. Navyše obmedzenie pohybu áut je v prospech dobrého ovzdušia i pokojnej atmosféry mestečka.

Päť majstrovských osemnástok

Bad Griesbach je celkovo iný, ako iné kúpele. Na každom kroku tam dávajú najavo, že majú radi golfistov a sú pre nich ochotní urobiť čokoľvek. Niektoré hotely, ako napríklad Maximilian, sa za golfové dokonca deklarujú. Jasne to dáva najavo aj socha golfistu s perfektným náprahom pred hotelom. Už pri raňajkách je vám podľa oblečenia hostí jasné, že väčšina sa chystá na golf.  

A vybrať sa je kde. Veď Hartl golf rezort, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou kúpeľov, disponuje 129 golfovými jamkami, čo znamená, že ide o najväčší golfový rezort v Európe. V dosahu pár minút tam nájdete päť 18 jamkových ihrísk, z toho tri dizajnované slávnym Ryder cupovým kapitánom  Bernhardom Langerom. K tomu treba pripočítať tri deväťjamkové ihriská a dve šesťjamkové. Spolu teda desať ihrísk. 

Hartl Golf resort v číslach

  • Päť majstrovských 18-jamkových ihrísk: Mercedes-Benz Golf Course, Beckenbauer Golf Course, Alexel Lange Generali Golfplatz Lederbach, Golfplatz Uttlau, Brunnweis
  • Tri 9-jamkové ihriská: Engled, Jagl, Pfeiffer
  • Dve 6-jamkové akadémie: Chervó junior Golf Course, Hackerweise
  • Golfodrom – golfová akadémiou s unikátnym vyučovaním golfu podľa konceptu UGLS (Universal Golf Learning System), ktorý vyučuje 36 PRO trénerov. 

Históriu začali písať pramene

Skôr ako golf sa v Bad Griesbach začali rozvíjať kúpele. Za ich výstavbou stál od začiatku úspešný nemecký právnik Alois Hartl. On sám sa v tomto kraji narodil v bohatej statkárskej rodine, ktorá dodnes vlastní pozemky. Keďže pod griesbachským plató pri rieke Roth našli pramene horúcej liečivej vody, pochopil, že viac ako do farmárčenia je lepšie investovať peniaze do kúpeľníctva a jeho modernejšej formy – wellnessu.

Deväťdesiate  roky minulého storočia, keď sa do toho naplno s rodinou pustil, takýmto projektom priali. Obzvlášť v Nemecku, ktorému sa v tom čase mimoriadne ekonomicky darilo a ľudia hromadne hľadali vhodné spôsoby oddychu. Ani na záujem zahraničnej klientely nebolo treba dlho čakať. Kúpele sa čoskoro so 700 izbami stali najväčšími v Európe. A hoci úspešne fungovali, A. Hartl pochopil, že v záujme udržať si klientelu treba pridávať ďalšie doplnkové služby. Najprv to boli priestory na konferenčné podujatia a zábavu – napríklad kasína. Súčasne pribúdali tenisové kurty či jazda na koňoch.

A potom prišiel na rad čoraz módnejší golf. Bola to výborná voľba. Vhodnej pôdy (zväčša rodinnej) bolo okolo kúpeľov dosť. Navyše záujem bol aj o kúpu víl či apartmánov v rezidenčných častiach rezortu. Prvé golfové ihrisko otvárali v roku 1990.

Kríza ubrala hostí

Takto to fungovalo v Hartl Golf Resorte takmer dve desaťročia. Ročne tam zavítalo 30-tisíc golfistov. Kríza však pribrzdila návštevnosť aj v tomto prípade. Domáci o tom síce veľmi hovoriť nechcú, ale priznávajú, že  najmä hotely neboli v posledných rokoch tak dobre obsadené, ako bývali zvyknutí.  „Našťastie sa situácia začína vracať do pôvodných koľají,“ tvrdí obchodná šéfka rezortu Ute Bernardi. Súčasne ale vie, že propagácia pri konkurencii 700  nemeckých golfových ihrísk je neustále potrebná.

Ihriská v Harl rezorte sú navyše rozmanité a vyberú si tak skúsení golfisti, ako aj začiatočníci. Niektoré z nich sa tiahnu po rovine, ale prekážky tvorí veľké množstvo vody (Beckenbauer či Mercedes), iné stúpajú do kopcov (Brunnwies a Uttlau) a Lederbach dokonca nazývajú alpským ihriskom.

My začíname hrať na Mercedes ihrisku, ktoré dizajnoval B. Langer. Je rovinaté a tiahne sa popri riečke Roth. So 6 037 metrami zo zadných odpalísk nie je veľmi dlhé, ale nepatrí k jednoduchým. Je tam množstvo rafinovaných miest – najmä veľa priečnej vody v podobe potôčikov a rybníčkov, takže pri zlom odhade vzdialenosti, alebo smole, kopu loptičiek stratíte (ale aj nájdete) vo vode, ale najmä v hustých rafoch okolo.

Z kopca do kopca

Druhý deň sme si odskúšali, alebo presnejšie ono nás, ihrisko Brunnwies. Hoci sme mali objednané elektrické vozíky, nočná búrka ihrisko tak rozmočila, že nás naň pustili len pešky. Veru sme na niektorých jamkách riadne dychčali a v horúčave okolo 32 0 C, ktorá v teň vládla, sme boli niekedy sotva schopní udierať do loptičiek. Ide totiž o riadne kopcovité ihrisko dosť pripomínajúce Tále a ešte viac Ostravice v Beskydoch.

Brunnwies, tiež z dielne  B. Langera, sa označuje za najlepšie v rezorte. Pravidelne sa objavuje na popredných miestach rôznych európskych i svetových rebríčkov.  Naša medzinárodná novinárska skupina, ktorá tam hrala turnaj, rýchlo pochopila prečo. Toto ihrisko rozkladajúce sa na zvlnenej krajine ponúka síce nádherné výhľady, ale dá aj riadne zabrať. Často hráte proti horizontu, ale treba povedať, že vás nečakajú nijaké skryté prekvapenia. Čo vidíte, to tam naozaj nájdete.

Ako posledné sme odskúšali „kráľovské“ Beckenbauerove ihrisko, ktorému prepožičala meno slávna nemecká futbalová legenda.  Osobne sme ho tam nestreli, ale je známe, že patrí tiež k ľuďom, ktorí prepadli golfu, a v Hartl rezorte ho často vidno hrávať s priateľmi.

Znalí pomerov označujú toto ihrisko za najťažšie v rezorte. Zo zadných odpalísk  má dĺžku 6 500 metrov a je to viac mužské ako ženské ihrisko. Má tiež množstvo vodných prekážok, ferveje sú obklopené stromami a husto posiate bankrami. Tak, ako to už B. Langer zvykne navrhnúť.

Kto príde do Bad Griesbach na dlhšie, má šancu zahrať si ešte na niektorých z ďalších dvoch osemnástkach. Pod projektom Uttlau a Lederbach je podpísaný známy nemecký dizajnéra Kurt Rossknecht.

Kde zložiť hlavu?

Päťhviezdičkový Hotel Maximilian nájdete uprostred rezortu. Okrem ubytovania ponúka luxusné wellness centrum, alebo Quellness (odvodený od  slova quelle, čo v nemčine znamená prameň, v tomto prípade horúci, liečivý). Vodu z neho využívajú aj vo všetkých plaveckých bazénoch. Ďalšou dobrou voľbou je štvorhviezdičkový superior hotel Das Ludwig, ktorý prešiel nedávno renováciou. Štyri hviezdy má aj Fürstenhof a ten sa zase chváli veľkým novým bazénovým zázemím.

Čo ochutnať?

Ak máte chuť na niečo originálne bavorské, zájdite si do klubového domu ihriska Uttlau. Ten totiž prerobili zo 400-ročnej farmárskej usadlosti a na tamojšom dvore pod obrovskými slnečníkmi v obklopení kvetov vytvorili domáci výborné posedenie. Gutshof Sagmuhle prevádzkujú Taliani, a tak si môžete vybrať zo špecialít na grile, ale nechýbajú ani bavorské špeciality. Väčšina hostí to zapíja skvelým bavorským pivom, ale aj nemecké biele a ružové vína či talianske červené stoja za hriech.  

Passau a biele zlato

Poloha 50-tisícového Passau pripomína Bratislavu. Je to síce nemecké mesto, ale čoby kameňom dohodil sú rakúske a o pár kilometrov aj české hranice. Patrí medzi obľúbené zastávky turistických výletných lodí plaviacich sa po Dunaji, ktoré zastavujú aj v našom hlavnom meste. Prehliadka historickej časti Passau, obklopeného tromi riekami – okrem Dunaja je to Inn a Ilz, stojí za to. Perlou je  nádherný Dóm sv. Štefana s najväčším organom v Európe, ktorý postavili talianski majstri. Aj on je dôkazom bohatstva, ktoré jeho obyvatelia získali najmä vďaka obchodovaniu s bielym zlatom – soľou. 

Foto – Jana Janků a archív Hartl golf resort

 

Autor: Jana Janků | 09. júla 2012