Tuniská metropola: Kartágo aj golf

02. augusta 2012

Les Cotes de Carthage, teda Kartágske pobrežie, patrí k turistami najnavštevovanejším miestom v Tunise. Veď kto by nechcel vidieť slávne Kartágo alebo romantické bielomodré mestečko Sidy Bou Said s úžasnými výhľadmi na zátoku. Aj tento skvelý cestovateľský zážitok možno spojiť s golfom.

Stratégia tuniského turizmu hovorí mať v každej významnej turistickej oblasti aspoň dve ihriská. Je to tak aj v prípade hlavného mesta krajiny – Tunis a jeho slávneho historického predmestia Kartágo. Prednosťou golfového rezortu The Residence je, že  do centra tuniskej metropoly je to autom len pol hodinky a na letisko ešte menej. Nemôžete si to nevšimnúť ani na ihrisku. Pod chvíľou vidíte štartovať alebo pristávať lietadlá, čo vám pripomenie Bernolákovo.

Medzi slanými lagúnami

Golfové Ihrisko Residence (72, dĺžka 6 451 m) patrí k najnovším tuniským golfovým prírastkom a je súčasťou neďalekého rovnomenného päťhviezdičkového prímorskému rezortu Hotel Residence. Hodnotitelia ho zaraďujú medzi najkrajšie pri Stredozemnom mori. Naozaj je veľmi zvláštne. Akoby ste sa  ocitli v inom svete: chvíľami ako v botanickej záhrade, potom zase ako na púšti, ale nie kvôli vyprahnutým dráham či nebodaj grínom. Obklopujú ho totiž slané lagúny, ktoré sú na mnohých miestach väčšinu roka vysušené.

Je to rovinaté ihrisko so širokými fervejmi, ale zďaleka nie je ľahké. Aj preto je odporučený  HCP 26. Pod jeho projektom je podpísaný pokračovateľ slávnej americkej golfovej a dizajnérskej rodiny – Robert Trent Jones II. Pri tvorbe dráh dokonale využil prírodné prostredie – spomínané pieskové duny i slané lagúny. Tých je dokonca 14, takže väčšina fervejí sa tiahne okolo vody. Najmä muži to nemajú zo svojich odpalísk cez vodu vôbec jednoduché . Dôležitým aspektom pri stavaní bola  ekológia. Ide totiž o miesto, kde hniezdia tisícky rôznych druhov vodných vtákov. Celkom bežné tam je, tak ako sa to stalo nám, že čajka odnesie loptičku v zobáku rovno pred vašimi očami kdesi do neznáma. Ihrisku dodávajú krásu okolo kvitnúce záhony červených a iných vodných ruží.

Zaujímavé názvy jamiek

Na ihrisku Residence nás zaujali názvy jamiek. Sú ako ľudské vlastnosti: pokoj, pokora, húževnatosť, odvaha, múdrosť, veľkorysosť, precíznosť, vytrvalosť, harmónia, koncentrácia, trpezlivosť, tolerancia, ľudskosť, umiernenosť, vôľa, intuícia, smelosť, úspech. Keďže sme ihrisko hrali dvakrát, mohli sme si overiť, že každá jamka s týmito vlastnosťami nejako súvisí.

Sprievodcom vietor

Inak ale vidno, že Residence je ešte mladé ihrisko. Otvárali ho len pred štyrmi rokmi a potrebovalo by najmä viac stromovej výsadby okolo dráh. O parkovú a kvetinovú výsadbu sa postarajú určite aj majitelia okolitých obrovských víl, ktorí sú zväčša cudzinci. Záujem o kúpu je napriek kríze a vysokým cenám veľký. Veď na pláže Stredozemného mora je to len pár metrov, na letisko či do hlavného mesta pár kilometrov, a golfové ihrisko máte rovno pod oknami.

Pieskové lagúny zachytávajú v čase dažďov vodu z hôr. Mimo tohto obdobia  máte ale pocit, akoby išlo o ihrisko postavené kdesi na Sahare. To, že podkladom pod trávou sú piesky, vidno najmä na tom, ako sa loptičky dlho kotúľajú a prinášajú aj slabším hráčom radosť z dlhých rán.  Je to pekne udržiavané linksové ihrisko a k nemu patrí aj silný vietor od mora,  ktorý sa ihriskom večne preháňa. Neprefukovacia bunda aj čiapka sa vždy zídu, dokonca aj v horúci slnečný deň. 

Manažér ihriska Nindal Be Guebila hovorí, že klub má asi sto členov a sú zväčša z hlavného mesta. V čase našej návštevy však bolo krásne májové piatkové popoludnie a na ihrisku sme boli úplne sami. Popri hre sme si tak mohli robiť cvičné lekcie. Aj klubový dom, kde sme oslávili  prvý spoluhráčkin eagl, bol úplne prázdny. Ale keďže more je blízko, v letnej sezóne je tam vraj rušno. Pretože v tejto oblasti vládne celý rok príjemné počasie, odporúčame vybrať sa tam mimo dovolenkovej sezóny.

Jeden z najstarších v Afrike

Druhým ihriskom v blízkosti hlavného mesta je CathageLa Soukra. Leží len pár minút od centra a je to jeden z najstarších golfových klubov v Afrike. Veď ho otvárali  už v roku 1927. A tak nečudo, že hráte pod storočnými eukalyptami a obrovskými palmami. Je to krátke ihrisko (4432 m, par 66) s úzkymi dráhami a malými grínmi. V roku 2001 prešiel rezort rozsiahlou prestavbou. Vidno to najmä na luxuse v klubovom dome a ubytovacích zariadeniach.

Slávne Kartágo

Kartágo bolo staroveké mesto  v Severnej Afrike na pobreží Stredozemného mora, čo je dnešné Tunisko. Pod týmto označením sa často myslí celý mestský štát a civilizácia. Mesto sa rozprestieralo na východnom brehu jazera Tunis a v súčasnosti je predmestím hlavného mesta Tunis. Založili ho vysťahovalci z Týru v roku 814 p. n. l. Kartáginci viedli časté vojny s Grékmi i Rimanmi.  V 1. storočí n.l. sa Kartágo stalo hlavným mestom novovybudovanej rímskej provincie Africa. Potom ho dobyli vandali a neskôr Arabi. Dnes sú najväčšou atrakciou zvyšky základov Antóniových kúpeľov, prezidentský palác, amfiteáter a iné ruiny kedysi slávneho mesta.

Foto: Jana Janků

 

 

Autor: Jana Janků | 02. augusta 2012

Komentáre

  1. ahoj janka, v cartágu som bola s jednou cestovkou pinokio ale to som ešte nehrala dost dobre golf, bola som dost z toho frustrovaná, ale fascinovali ma na hrisku mandarínkove stromy a palmy a vobec iná vegetácia ako sme zvyknutí, aj to je zážitok. hrisko sa mi zdalo dost vyprahnuté ale tie teploty tomu iste nepridajú. to je to hrisko čo bolo postavené v r.1927, na inom sme nehrali. pá pekný letný golfový den olga