Básnik Goethe a maliar Feininger golf nehrali, a predsa majú pri Weimare golfové ihriská

13. augusta 2012

V bývalom NDR to bolo s golfom tak  ako v Československu. Golf sa príliš  „nenosil“ a bol považovaný za buržoázny prežitok. A tak kým dnes majú v západnej časti Nemecka golfové ihriská na každom kroku, vo východnej je ich koncentrácia neporovnateľne redšia. Je to ale nesporná výhoda pre tých, ktorí sa tam v golfe rozhodli podnikať.

Robustný štyridsiatnik Matthias Grafe je jedným z nich. Fabrike na výrobu pestrofarebných polymérových guľôčok a farbív v malom mestečku Blankenhaim Gut Krakau medzi historickým Weimarom a priemyselným Erfurtom, ktorú vlastní so svojimi tromi bratmi, sa nesporne darí. Výrobky idú na odbyt nielen v Nemecku, ale aj v Číne a iných krajinách. A tak sa rozhodol, že na dohľad od rozľahlého fabrického areálu kúpi 160 hektárový pozemok a vybuduje na ňom golfový rezort Weimarer Land s dvomi 18- jamkovými ihriskami, hotelom a spa.

„Pôvodne malo ísť o päťhviezdičkové zariadenie, ale keďže chcem, aby golf prestal byť elitárskym športom a stal sa zábavou pre celé rodiny, rozhodol som pre štyri hviezdičky,“ objasňuje.

Sen sa mu už čiastočne naplnil. Obe ihriská sú už od minulého roka v prevádzke a hotel so spa budú pri nemeckej presnosti celkom iste dokončené podľa plánu – v roku 2013.

Weimar aj jeho lákadlá

Weimar, ktorý leží len pol hodinku od areálu, patrí k turistami najnavštevovanejším miestam v Nemecku. Poznajú ho aj mnohí Slováci. Veď ide o historické mesto, ktoré bolo na prelome 18. a 19. storočia centrom nemeckého spoločenského a duchovného života. Žili a pôsobili tam také slávne osobnosti,  ako básnici a myslitelia J. W. Goethe a F. Schiller, skladatelia J. S. Bach, F. Listz i bratislavský rodák J. N. Hummel, ale neskôr aj herečka Marlen Dietrich a iní. Weimarský kraj nazývajú tiež krajom slávneho nemecko-amerického maliara Lyonela Feinngera.

Keďže k ponuke väčšiny turistických miest patrí v súčasnosti aj golf, bolo len otázkou času, kto sa tejto myšlienky chytí. Podnikateľ M. Grafe má ku golfu blízko, sám ho hrá. Ale skôr  než sa do investovania pustil, mal pred sebou dokonalú štúdiu golfových pomerov v Nemecku. A tá mu hovorila,  že v Nemecku je síce približne 620-tisíc registrovaných golfistov, ktorí môžu hrať na vyše 700 ihriskách  (najviac ich je v Bavorsku  -167 a Severnom Porýnii-Vestfáltsku -154), avšak v Durínsku a Sachsku, kde Weimar leží, iba 22. Navyše z mnohých veľkých miest je to diaľnicami dve-tri hodinky.  

Značka predáva

Zadanie postaviť 36- jamkový areál dostali architekti Christoph Stadler a Joachim Reinmuth. Obaja sú bývali profesionálni hráči, ale želanie majiteľa, že nesmie ísť o extrémne ťažké ihrisko, museli rešpektovať.  Dokonale využili výškové usporiadanie krajiny a jamky zasadili do lokality tak dokonale, že zapadli do okolitého terénu. Pritom okolo ihriska zachovali alebo dokreslili cestičky pre chodcov i cyklistov.

Mimochodom, Ch. Stadler je aj autorom viacerých českých ihrísk. Podobne si počínal pri projektovaní ihriska v Sokolove či Golf Parku Plzeň – Dýšina, ktoré v Česku niekoľkokrát vyhralo súťaž o najkrajšie ihrisko i jamku roka.

Hoci ide architekta s bohatými skúsenosťami, aj v tomto prípade požiadal majiteľ o spoluprácu aj slávnu americkú kanceláriu Bobbyho Jonesa. Odpoveď na otázku: prečo, je jasná. V čase, keď svet, vrátane golfistov, je tak zbláznený do značiek, by  jeho signature – podpis, malo zabezpečiť lepší marketing a väčšiu návštevnosť. Dosť to pripomína nedávno otvorený Penati Golf Resort pri Skalici.

Sedliacke gazdovstvo

Obe ihriská v Golf Resort Weimarer Land sa tiahnu do strán od 100-ročného sedliackeho gazdovstva Gut Krakau. Zachovalo sa z neho pár hospodárskych domov a maštalí v typickom nemeckom rustikálnom štýle s tmavými drevenými hrazdeniami v stenách. Z jedného z nich vznikol zaujímavý klubový dom. Ide naozaj o vydarenú rekonštrukciu. Z pôvodného objektu zachovali čo sa dalo a prispôsobili to moderne – staré trámy, drevené podlahy, obrovské stoly, veľa svetla, čistý dizajn, výborná kuchyňa…  Nás zaujali napríklad dvere na toaletách otvárajúce sa na kladku, či umývadlá v tvare medených vandlíkov. Pravda, nad nimi viseli bezdotykové batérie.

Hotel so spa, ktorý v súčasnosti dokončujú, je už nová stavba a projekt ukazuje, že bude mať špičkové vybavenie a bude zamerané najmä na rodiny.  Štýlovo má však vyzerať ako stavby pôvodného sedliackeho gazdovstva.

A ešte čosi patrí ku klubu – priateľskosť. Manažér klubu Thomas Mönch nám napríklad po hre ponúkol, že odvezie golfové autíčko na parkovisko a keď sme sa vrátili, našli sme palice v bagu vyumývané. O chvíľu sme ho už videli, ako čapuje hosťom pivo, alebo debatuje s deťmi. Skrátka, pohoda, ktorú vytváral na každom kroku.

Ťažký par, ľahké bogey

„Architektom som dal zadanie, aby naprojektovali ihrisko, ktoré nebude určené pre tých, ktorí chcú za každú cenu vyhrávať, ale hlavne  golfistom hrajúcich pre radosť. Dal som im priestor a vyhral som,” pochvaľoval si pri našom stretnutí M. Grafe. A tí ho poslúchli a nakreslili ihriská v duchu: „Ťažký par, ľahké bogey”, alebo inak povedané: „Ťažké na pohľad, ľahké na hranie.” Nuž, pravda, ako pre koho.

Výstavba Golf Resort Weimarer Land vyšla na tri milióny eur. Zvyčajne takýto 36-jamkový projekt s porovnateľným hotelom a spa vyjde najmenej na desať miliónov. „Toto je dôkaz, že peniaze samé o sebe nie sú vždy rozhodujúce. Dôležitejšia je šikovnosť, skúsenosti a nadšenie pre vysokú kvalitu,“ dodáva M. Grafe.

Hoci obe ihriská sú v prevádzke iba rok,  no tohto leta, keď sme ich hrali, boli už v skvelej kondícii. Ak tam strávite víkend, máte možnosť hrať na dvoch celkom odlišných ihriskách. Majstrovské Goetheho ihrisko je nesporne náročnejšie, a to nielen na hru, ale aj kondičku. Má dĺžku 5971 metrov a par 72. Tiahne sa po kopcoch do lesa a trochu pripomína Tále. Vrele odporúčame elektrické autíčka. Cena za hru je 50 € cez týždeň a 60 € cez víkend.

Na opačnú stranu od klubového domu smerujúce ihrisko Feininger Course (dĺžka 5 706 metrov a par 71) sa zase tiahne po terasách so širokými fervejami,  ale zhruba polovica jamiek ide popri alebo cez jazierka, takže vody si nepresní hráči užijú.

A potom je tu ešte ihrisko B. Jonesa. Nejde o tretie, ako by sa mohlo zdať. To iba polovicu jamiek z jedného a polovicu z druhého kreslili alebo upravovali v tejto slávnej dizajnérskej kancelári. A tak v špeciálnych termínoch a pri špeciálnych príležitostiach sa bude dať hrať aj toto majstrovské ihrisko. Vtedy však už poplatok za hru vyjde na 65 € cez týždeň a 75 € cez víkend.

Najbližšie k fľaši

Keď už sa v klubovom dome rozbehne po golfe zábava naplno, zvykne M. Grafe pozvať svojich hostí na kopec oproti  terase – na odpaliská nad osemnástou jamkou Goetheho ihriska. Vyšliapu si tam so svojimi drajvermi, ako to bolo v našom prípade, často už za úplného šera. Na grín hostiteľ predtým postaví fľašu sektu a súťaž zvaná „nearest to bottle“, teda najbližšie k fľaši, sa začína. Časť loptičiek skončí síce v susednom jazierku, ale nejaký šťastlivec, ktorý sa dostane tesne k fľaši, sa vždy nájde. Zatiaľ sa vraj nikdy nestalo, že aby ju niekto trafil tak, aby sa rozletela na kúsky a vzácne šumivé sa roztieklo po gríne. Zábava je to však dobrá a navyše sa pri tom prevetrajú aj hlavy.   

Foto: Archív rezortu a Tatiana Jantoláková

Autor: Jana Janků | 13. augusta 2012

Komentáre

  1. ahoj janka, ako vždy super krásne a pútavo napísané, aspon si prečítam a vyteším sa ked už momentálne nemám čas. pá pekný den